Quantcast
Channel: Escriure cansa
Viewing all 67 articles
Browse latest View live

El 2015 arriba carregat d’efemèrides a celebrar

$
0
0
S’ha acabat el 2014 i tot just hem encetat el 2015. I els que esperàvem una commemoració del cinquantenari de la mort del pintor Sisquella, ens hem quedat amb un pam de nas perquè, de moment, l’exposició que estava prevista s’ha suspès sine die per mor d’una història força rocambolesca en què els interessos d’uns pocs particulars van envair –per dir-ho així– competències que no els pertocaven.

El mestre M. Casanovas amb un grup d'alumnes al tombant dels segles XIX i XX
No obstant, de cara a aquest any 2015 hi ha moltes efe-mèrides per triar i reme-nar. El gener farà 125 anys que el mestre Magí Casa-novas fundà el Col·legi de Sant Josep (al carrer de Sant Pau), una escola –ja desapareguda– en la qual estudiaren diverses generacions de sitgetans. El dia 5 es compliran 25 anys de la mort, a Madrid, del periodista sitgetà Miquel Utrillo Vidal, autor d’El Libro negro de Sitges. I el dia 28 serà el centenari del traspàs del pintor Josep M. Llopis i de Casades, víctima del tifus quan només comptava 28 anys.

L'hort de can Falç antigament
El febrer s’esdevindran 25 anys que l’ajuntament presidit per Jordi Serra decidí convertir l’hort de can Falç en un parc públic (un parc, sigui dit de passada, que ha anat degenerant amb el pas dels anys).

El ma serà un mes per a recordar dos poetes i un revolucionari. El dia 9 es compliran 100 anys de la mort del poeta i escriptor vilafranquí Claudi Mas i Jornet, que exercí de secretari municipal de Sitges a partir del 1908 i que dedicà a la nostra vila força escrits en prosa i en vers. Només 6 dies més tard, el 15, serà el centenari de la mort, a Londres, de l’anarquista d’ascendència sitgetana Ferran Tarrida del Mármol, autor –entre d’altres– del llibre Les inquisiteurs d’Espagne, en què denuncià les arbitrarietats del procés de Montjuïc. I el 29 de març farà 75 anys que va morir Trinitat Catasús, “el príncep dels poetes sitgetans” i autor dels llibres De l’hort i de la costa (de l’aparició del qual, curiosament, farà un segle el proper mes de setembre) i Robins de magrana, entre d’altres. A més a més, també es compliran 50 anys de la benedicció del primer autocar de la companyia Autocares Playa de Oro.

La Casa del Rellotge recent acabada (1915)
L’abril, el dia 15 concretament, farà un segle que va entrar en funcionament la doble via fèrria entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú. A finals de mes, es compliran 100 anys de l’acabament de la Casa del Rellotge del Cap de la Vila. 

El maig s’escaurà el centenari del V Congrés de la Federació Socialista Catalana, celebrat a Sitges els dies 23 i 24. I farà també 90 anys de la fundació del Club Natació Sitges.

El mes de juny s’emporta la palma quant a efemèrides. Es compliran 100 anys de la celebració de la primera missa a la colònia de Vallcarca (gràcies als esforços de mossèn Josep Xercavins), i de la inauguració de la capella de l’Hospital de Sant Baptista (uns mesos abans, l’ajuntament presidit per Pere Carbonell aprovà el trasllat de l’altar renaixentista de l’ermita del Vinyet fins a la nova capella, on encara avui es pot veure). També farà 50 anys de la inauguració de la Sirena de Pere Jou al passeig de la Ribera, 40 anys de l’entrada en funcionament del port esportiu d’Aiguadolç, i 25 anys de la inauguració de l’illa de vianants del carrer Major.

La Sirena de Pere Jou en el seu emplaçament original al passeig de la Ribera

El 25 de juliol s’escaurà el 75è aniversari de la col·locació de les campanes de l’església parroquial que foren donades per matrimoni Antoni Garcia-Munté i Dolors López Palau per tal de substituir les desaparegudes durant la guerra civil. I el dia 29 es complirà mig segle del nomenament de Samuel Barrachina Esquiu com a Fill Adoptiu de Sitges. També farà 30 anys que s’inaugurà el complex residencial i comercial “Oasis”.

Dues efemèrides prou importants per a l’agost. El dia 15, serà el centenari de la inauguració del Mercat Vell –obra de Gaietà Buïgas–, i el 22, el cinquantenari de la presentació dels gegants Cubanitos. El mateix dia, a més, farà 30 anys que Josep Maria Lladó pronuncià el primer Pregó de la Festa Major.

El 15 de setembre farà 75 anys que es reposà a l’ermita de Sant Sebastià la imatge del sant, en substitució de la desapareguda el 1936. I el 16 es compliran 50 anys de la darrera actuació de l’orquestra Los Iberos del Jazz, dirigida pel mestre Gabriel Pallarès.

M. Utrillo i un grup d'artesans en plena feina al Saló d'Or
Arribem a octubre. El dia 7 s’escaurà el 25è aniversari de la reinstauració del costum de la missa sabatina al santua-ri del Vinyet, reinstauració im-pulsada pel rector mossèn Josep Nicolau. El dia 14 es compliran 40 anys del nai-xement del Grup d’Estudis Sitge-tans. I el dia 18 farà un segle que tingué lloc al Palau Maricel una festa per celebrar l’acabament de les obres del Saló d’Or, a la qual foren convidats tots els industrials i artesans que havien intervingut en la seva construcció.

El 10 de novembre es compliran 25 anys de la presentació de l’edició facsímil de la revista L’Amic de les Arts. I el dia 21, també 25 anys de la inauguració, al Palau Marc de Barcelona, de la magnífica exposició “El color de la ciència”, amb poemes de David Jou i dibuixos de Fernando Krahn.

L'heliport del pas de la Mala Dona el dia de la seva inauguració
Quatre efemèrides de desembre per tancar l’any. Dues d’elles centenàries i una tercera gairebé. El dia 5 farà un segle que mossèn Pau Farret publicava a L’Eco de Sitges el seu primer “Recull de dades per a la història de Sitges existents a l’Arxiu Parroquial”. El dia 16 es compliran 100 anys del nomenament de Charles Deering com a Fill Adoptiu de Sitges. I el dia 21, 90 anys de l’inici de les obres del passeig Marítim. Altrament, s’escaurà el cinquantenari de l’entrada en funcionament de l’heliport de la Creu Roja ubicat al pas de la Mala Dona, a les costes de Garraf. 

S’acaba la legislatura

$
0
0
La legislatura 2011-2015 és a punt d’acabar i cal fer balanç de moltíssimes coses que han passat a la vila en els darrers quatre anys. La llista és llarguíssima; en molts aspectes malauradament llarguíssima, perquè –en línies generals– la il·lusió que es respirava el juny del 2011 en formar-se La Nova Majoria (un nom lletgíssim, sigui dit de passada) s’ha anat aigualint amb el pas del temps fins a esdevenir una caricatura grotesca del que hauria de ser un Ajuntament eficaç, transparent i al servei del ciutadà. 

La transversalitat i la coordinació brillen per la seva absència i cada regidoria és un món tancat, opac, on l’única llum visible –sovint d’una incandescència mínima– és la que emet el regidor o regidora de torn. Altrament, més d’un funcionari amb empenta ha vist com se li tallaven les ales per tenir massa iniciativa, la qual cosa ha tingut com a repercussió immediata el desencís o el passotisme, dues actituds del tot contraproduents quan es treballa per al municipi.

En l’àmbit de la política cultural han estat quatre anys més que modestos. Amb l’excusa de la crisi de les arques municipals i de les extraordinàries despeses realitzades per l’anterior regidor de Cultura, l’actual titular –que ho és també de Cooperació i de Joventut– ha passat de puntetes pel càrrec, sense aixecar gaire polseguera i procurant no destorbar en cap moment aquestes dues grans figures omnipresents i mediàtiques que són l’Alcalde de la Vila i la Directora del Consorci de Patrimoni de Sitges.

Si posem a la balança dels encerts les iniciatives que ha endegat la regidora Rossell trobem sobretot la posta en marxa del Festival de Jazz Antic de Sitges (JAS) i el Parc Escultòric. A això caldria afegir la celebració del Tricentenari i el seguit d’exposicions retrospectives o antològiques que s’han fet al Miramar dedicades a Artur Duch, Joan Iriarte, Anna Monzó, Manuel Blesa, els germans Albors, Josep M. Serrano, etc.). Unes exposicions, però, que no han tingut gaire ressò fora del municipi, la qual cosa és una autèntica llàstima.

Fora d’això que hem dit, en el darrer quadrienni la cultura sitgetana ha estat possible gràcies a l’extraordinària capacitat que tenen les entitats de la vila de generar, des de fa anys, una oferta cultural prou heterogènia. Gràcies a Joventuts Musicals, el Grup d’Estudis Sitgetans, el Prado i el Retiro, el Cercle Artístic de Sitges i un llarg etcètera, la cultura a Sitges s’ha mantingut ferma amb la persistència d’activitats ja consolidades i la introducció de noves propostes, com ara la Setmana Catalunya – Amèrica, impulsada i organitzada per JJ.MM. de Sitges. Altrament, la regidora ha tingut la sort que el calendari cultural sitgetà és vigorós i que la diada de Sant Jordi, la Fira d’Art, la Festa de la Poesia –entre d’altres cites anuals– funcionen gairebé soles i el principal esforç és de tipus organitzatiu.

Quant al tema de publicacions municipals, el balanç és del tot negatiu. La Regidoria de Cultura ha promogut només l’aparició de dos llibresTambé ha endegat la reaparició de “La Xermada”, de la qual han sortit quatre o cinc números amb periodicitat irregular. Potser caldria anar pensant que la publicació d’aquesta revista es vehiculés a través del Grup d’Estudis Sitgetans, entitat que podria perfectament coordinar-ne els continguts atenent a les efemèrides més assenyalades que anualment tenen lloc a Sitges.

En resum, quatre anys on no s’ha vist gaire la imaginació, una virtut que en cap cas ha d’estar renyida amb el baix pressupost de què es disposa.

El destil·lador poeta

$
0
0
Entre els molts personatges que corrien per Sitges a finals del segle passat i que avui ja no recorda ningú, un dels més curiosos i polifacètics fou Sebastià Sans i Bori (Barcelona, 1852-Arenys de Mar, 1928).

Tot i haver nascut a Barcelona, Sebastià Sans era fill de pares sitgetans i estava emparentat amb els Benaprès. Començà la carrera de Medicina, però en esclatar la Tercera guerra carlina (1872) abandonà els estudis i s'allistà al cos de sanitat militar de l'exèrcit tradicionalista, on freqüentà els cabdills Rafael Tristany, Joan Castells i Martí Miret. Acabada la guerra, s'exilià a França i visqué un temps a Marsella. A la tornada, fou un dels fundadors d'El Correo Catalán (1876) i posteriorment edità Lo Burinot (1879-82), una publicació satírica des de la qual endegà abrandades campanyes antiliberals; al setmanari, redactat íntegrament per ell, hi col×laboraven com dibuixants els germans Vayreda i Modest Urgell.



A principis de la dècada de 1880, s'establí a Sitges, on es féu construir una gran casa a la cruïlla dels carrers de l'Illa de Cuba i de Sant Isidre (l'edifici, projectat per Jaume Suñé i Juncosa, ha estat considerat un dels més reeixits de l'arquitectura premodernista catalana). Durant els quinze anys que residí aquí, en Sans i Bori ostentà diversos càrrecs públics, com ara el d'administrador de l'Hospital de Sant Joan, el de president del Retiro i el de jutge municipal. També fou regidor de l'ajuntament entre 1897 i 1901, tot i que mai no assistí als plens, atès que en aquella època ja vivia a Olot, on s'havia traslladat tres anys abans, quan es casà en segones núpcies amb Mª del Vinyet Vallés i Soler.



Al marge dels quefers polítics i administratius, la vida d'en Sans a Sitges va transcórrer entre l'elaboració de licors i xarops i la creació poètica i teatral, dues aficions que demanen grans dosis d'imaginació. Pel que diuen les cròniques, el nostre home tenia muntat a casa seva un laboratori-destil×leria on elaborava crema de cacau, benedictí, crema de cafè moka i altres estomacals que, un cop embotellats, eren comercialitzats a les pastisseries de la vila. Aquesta activitat li reportà algun que altre ensurt, com la vegada que es produí una explosió al laboratori, sense que s'hagués de lamentar però cap desgràcia personal.

El 1893 participà a l'Exposició Universal de Chicago amb el seu "anís especial", que obtingué una menció honorífica. Tanmateix, els seus èxits més importants foren dos pseudomedicaments de ressonàncies orientals: l'"Elíxir Egipcio" i el "Jarabe Persa", fabricats entre els anys 1893 i 1894. L'"Elíxir Egipcio", segons resava la propaganda, era un "antiséptico poderoso e inofensivo" que estava especialment recomanat contra la diftèria, el tifus, la verola i altres enfermetats que llavors causaven estralls entre la població. També era "utilísimo para la boca y para correjir las aguas crudas y malsanas". Sobre el "Jarabe Persa", El Eco de Sitgesafirmava que, a banda del seu agradable sabor, era "de gran utilidad tanto para apagar la sed, com para preparar en verano una bebida higiénica, bastando una cucharadita para endulzar un vaso de agua".



L'altra gran afició de Sebastià Sans i Bori fou la poesia. Contemporani de Verdaguer, Guimerà i Collell, a diferència d'aquests en Sans es decantà pel gènere humorístic, en el qual arribà a assolir una certa popularitat, per bé que mai fou gaire conegut entre la crítica especialitzada. Tal vegada fou aquesta la raó per la qual només publicà un llibre al llarg de la seva vida (una petita antologia poètica apareguda el 1921 a la col×lecció "Lectura Popular"). No obstant això, com deia La Veu de Catalunya el 1895, les seves poesies corrien de boca en boca, gràcies a "una pila de gent qui's donen un bon rato y'l fan passar a la cobla dels amichs dihent de memoria'ls versos aixerits, freschs i xocants d'aquell gat dels frares d'en Sans carregat d'acudits i agudeses". Queda clar, doncs, que el seu era un humorisme més aviat pitarresc, de rialla grassa, no apte per paladars excessivament delicats.

Durant els anys que visqué aquí col×laborà assíduament a El Eco de Sitges i participà en els certamens científic-literaris de 1886 i 1887. En el primer obtingué dos premis: l'Aplec d'Emblemes Agrícoles amb "Aucell de bosc" i la Joia artística a la millor composició humorística amb "L'agutzil". En el segon s'endugué novament el premi a la millor poesia humorística amb "Diàleg". El 1894, instal·lat ja a Olot, envià tres poemes al certamen literari de la tercera Festa Modernista, però arribaren fora de temps. Unes setmanes més tard, l'Ecoli publicà dues de les composicions, una de les quals -"Bucòlica"- feia així:

                            "Pastoreta, pastoreta
                            Del color de gos quan fuig,
                            La de les trenes de cánem,
                            La dels llagrimosos ulls (...)
                            No m'omplis los porchs de nafres
                            Tirantlos rochs cantelluts,
                            Que'ls macas la cansalada,
                            M'els deixas com de rebuig
                            Y després ¡ay! a la fira
                            No me'ls vol comprar ningú."



De la capital de la Garrotxa estant, en Sans continuà escrivint versos i participant en certàmens literaris. Quan en guanyava algun, el seu amic Soler i Cartró ho publicava immediatament al setmanari, i així que l'altre li enviava, donava a conèixer el poema premiat. D'aquesta manera els lectors podien comprovar que el seu antic jutge municipal continuava en plena forma malgrat el pas dels anys.

Una de les composicions més reeixides de Sans aparegué l'u de març de 1903, amb motiu del dissetè aniversari de l'Eco. Duia per títol "Recepta per arreplegar pubilles" i les seves estrofes centrals deien el següent:    

                            "Al mon hi ha pubilles. ¡Ah... ¿ja feu l'ullet
                            Y us llepeu'ls llabis com qui tasta mel?
                            !Aqueixa es la rifa pe'ls joves solters!
                            !Aqueix l'eldorado de los nostres temps!
                            Pescar bona taula, bon llit, bon servey
                            Y dona per tornes... ¡Que Déu n'hi doret!
                            Per pescar en regla es cosa important
                            Fingirse ben sonso, casi un beneytàs,
                            Tou com una cera, pacient com un xay
                            D'aquells bonifacis dócils y manyachs.
                            Aixís elles pensan que a un marit babau
                            De portar les calses tan se n'hi'n dará.
                            La que es ciutadana y va ab picarols
                            Mostra preferencia per los setmesons
                            Que trajinan lentes, cuatre pams de coll
                            Y botina blanca com mitja al garró.
                            La que es montanyesa ja no està per brochs
                            Y aquesta vol pasta que no's fongui al sol.

Història d'un perdedor: Ramon Canudas (1)

$
0
0

El divendres 23 de setembre de 1892, el diari La Vanguardia publicava a la seva primera pàgina l'esquela següent:



En pàgines interiors, el rotatiu ampliava la informació sobre el traspàs de Canudas:

“Como puede ver el lector en la esquela que publicamos en primera plana, ha fallecido en Sitges, Ramon Canudas y Ticó, querídisimo amigo de cuantos en LA VANGUARDIA trabajamos, y artista-grabador muy notable y muy estimado de cuantos por su profesión o por sus aficiones tienen relaciones con ese arte. Aparte de ello era Canudas tan entendido en todas las artes del dibujo, algunas de las cuales cultivó con éxito, y hombre de gusto tan educado y exquisito que su opinión y consejo eran siempre oídos y estimados en el mundo artístico en que vivía.

Artista de grandes alientos, buscó en París campo más ancho a su valioso trabajo, y los rigores de aquel clima y las luchas tristes contra la fortuna hicieron tal mella en su naturaleza, que la minaron con los gérmenes de la penosa y larga enfermedad que lo ha llevado al sepulcro.

Tales era su talento y sus bondades de corazón que era imposible hablar con él sin sentirse atraído por una intensa corriente de simpatía y de estimación. Sin parientes allegados, había hecho del arte el sentimiento más intenso de su vida y de los artistas, cuyas alegrías y tristezas, cuyas esperanzas y triunfos compartió, los hermanos de su alma, su única famlia. Con ellos vivió estos últimos años, ellos le consolaron y confortaron en las horas amargas de su enfermedad, y en brazos de ellos ha muerto. Es el único consuelo, aparte de los de la religión, que en esos momentos supremos ha podido tener el infortunado artista.
Los amigos de su alma, los que jamás le abandonaron, saben que LA VANGUARDIA les acompaña para llorar al malogrado Ramón Canudas, y rezar por su alma a Dios.”

El cementi i l'ermita de Sant Sebastià, a finals del segle XIX

Un parell de dies més tard, El Eco de Sitgestambé es feia ressò de la mort de Canudas i deia el següent a la seva “Crónica Local”:

“En la mañana del jueves falleció en la Fonda Subur, después de larga y penosa enfermedad, el grabador de Barcelona D. Ramon Canudas Ticó. Al entierro, que tuvo lugar en la tarde de ayer, concurrieron gran número de vecinos que dejaron demostrado cuantas amistades se había conquistado el joven difunto. Sobre el féretro se colocaron tres magníficas coronas de flores naturales con gasas negras dedicades (...) El Sr. Rusiñol, muy conmovido, dio las gracias a cuantos acompañaron a su íntimo amigo a la última morada” .

La tomba de Canudas era una tomba modesta, sense pretensions d’immortalitat: una simple llosa de pedra d’un pam d’alçada, al damunt de la qual, fins fa uns anys hi hagué escrit el seu cognom amb lletres de bronze (1). Avui dia continua essent modesta, tan modesta com fou la seva curta i dissortada vida. L’únic toc de distinció del sepulcre és la creu alsaciana de ferro forjat que, en el seu moment, va fer col·locar Rusiñol a la capçalera i de la qual no en parlen les necrològiques de La Vanguardia i d’El Eco de Sitges. A banda de la seva bellesa i del seu valor intrínsec, la importància d’aquesta creu que des de fa més d’un segle dóna ombra a la tomba de Canudas rau en el fet que és l’única peça de ferro de la col·lecció de Santiago Rusiñol que actualment no es troba a l’interior del Cau Ferrat.

Rusiñol a París, el 1890, i darrere seu, la creu alsaciana que avui presideix la tomba de Canudas


DE BARCELONA A PARÍS

He començat pel final, pel moment en què Canudas, com un actor teatral de segona fila, fa mutis pel fons. Qui era, però, Ramon Canudas i Ticó? Quina fou la seva història, la seva trajectòria vital i artística? La història de Canudas, per dir-ho en poques paraules, és la història d’un perdedor. Un perdedor del qual a penes coneixem res, llevat dels retrats que li féu Rusiñol i de les pàgines que li van dedicar el senyor del Cau, Miquel Utrillo i Enric Clarasó. Gràcies a ells, Canudas se salvà de l’oceà de l’anonimat i el seu record ha perdurat fins als nostres dies. Gràcies a ells, la seva figura, entre penitent i fantasmagòrica, més propera a la ficció que a la realitat, va esdevenir, com molt bé ha dit la professora Margarida Casacuberta, “la figura de l’artista bohemi que havia consagrat tota la seva vida a l’art, fins a les darreres conseqüències”.

Les referències biogràfiques de què disposem sobre el nostre personatge són ben minses, fins i tot ridícules, si les comparem amb el devessall de dades que existeixen sobre els seus amics Rusiñol, Casas, Utrillo i Clarasó. Com hauran pogut comprovar, aquesta paupèrrima informació queda palesa en la mateixa necrològica de La Vanguardia que he llegit al començament, la qual no ens diu ni tan sols quants anys tenia Canudas en el moment de la seva mort.

Ramon Canudas va néixer l’any 1858 en una modesta botiga de queviures del carrer del Carme; l’indret, com tants altres de la Barcelona antiga, era un pobre interior fosc i trist, sense cap altra claror que la que rebia per reflex d’un pati situat al fons, el qual era estret i gris com un cel del nord.

Canudas va rebre una educació d’acord amb els escassos recursos de què disposaven els seus pares i de ben jove –a l’igual que Rusiñol– passà pel tràngol que suposa perdre un ésser estimat; concretament la seva mare, que com a única herència –i en això sí que no tingué la sort de Rusiñol– li deixà una naturalesa tan malaltissa que un petit aire el refredava i un excés de treball l’ajupia.

Així que va tenir l’edat suficient, Canudas decidí provar sort en el món de l’art. Primer es decantà per la pintura, però els pocs èxits que assolí en aquesta disciplina el decidiren a canviar els pinzells pel burí amb la intenció de fer-se un nom, ni que fos modest, com a artista gravador. El nostre home, doncs, aprengué tots els secrets de les tècniques litogràfiques i calcogràfiques, i va esdevenir gravador de planxes fines. Tot i ser pencaire de mena, Canudas no ambicionava grans coses; en tenia prou que la feina li donés per menjar i per anar tirant. Amb el temps, hauria pogut formar una família i viure tranquil·lament del seu treball.

El destí, però, s’encarregà de tirar per terra les seves aspiracions i de convertir Canudas en un bohemi per força. Com a Barcelona la feina de gravador no tenia gaire demanda, Canudas decidí marxar a París a la recerca d’un futur millor. Encara que no disposem d’una data concreta, cal suposar que això devia ser cap a 1877 o 1878, poc abans o poc després de complir els vint anys. Del que no hi ha dubte, però, i després ho comprovarem, és que Canudas es trobava a París a finals de 1879.

Com assenyala Clarasó en el seu llibret Notes viscudes, “amb molts treballs reuní el justet pel viatge i un cop allí es guanyava 10 cèntims de cafè amb llet al matí, begut a corre-cuita en una escala en anar a treballar; al migdia dinava en una tavernota, i al vespre, un plat de verdura, pa, vi; pagava 25 francs d’un quarto per domir i, si li sobrava algun cèntim, es feia rentar la mica de roba que tenia, i prou; ja no arribava a més el seu sou (...)El quarto que tenia per dormir era a dalt de tot, a les golfes, era d’aquells quartos com a París n’hi ha molts, d’estudiant d’artista. En Ramon tenia una taula bastant dolenta, falcada perquè era coixa, dues cadires velles que amb prou feines s’aguantaven, un llit de ferro que es portava el matalàs, una estufa que quan més fred feia menys volia encendre’s, gravats i dibuixos clavats a les parets amb xinxetes, penjat a un clau el barret de copa d’ales planes, que se’l posava quan es mudava (...), un bagul que semblava d’enterrament pobre on hi guardava la poca roba que tenia, i la pipa”.

AL TALLER DE DANIEL URRABIETA

A París, Canudas va conèixer les primeres misèries, els primers dubtes, les primeres solituds i tristeses que sent tot aquell artista que es troba lluny de casa, enmig d’una multitud que l’ignora i que passa pel seu costat amb absoluta indiferència. Quan ja estava a punt de defallir, entrà a treballar com a gravador al taller del dibuixant i pintor Daniel Urrabieta Vierge.

Arribats a aquest punt, faré un petit parèntesi i per parlar breument d’aquest personatge, del qual, aquí en el Cau es conserven tres dibuixos que són penjats al despatx i que fa uns mesos foren objecte d’una peça del mes a càrrec de Victòria Durà, conservadora del Museu de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.


Daniel Urrabieta Vierge
Daniel Vierge, que prengué el cognom matern per firmar les seves obres, havia nascut a Madrid el 1851 i era fill del gravador Vicente Urrabieta Ortiz. Dibuixant precoç, fou alumne de Federico de Madrazo i del paisatjista holandès Carl Haes a l’Academia de Bellas Artes de San Fernando. Als 18 anys s’establí a París amb els seus pares i no trigà a convertir-se en un dels primers dibuixants d’actualitat de la capital francesa, gràcies a les seves col·laboracions a Le Monde Illustré i La Vie Moderne, per a les quals il·lustrà els esdeveniments de la insurrecció de la Comuna de París. Posteriorment col·laborà en moltes altres publicacions periòdiques, com ara La Ilustración Española y Americana, The Century Magazine, Le Tour du Monde i La Ilustración Artística

Com a corresponsal gràfic de premsa Vierge va viatjar molt i va il·lustrar centenars de notícies sobre guerres, revolucions i esdeveniments socials o culturals. Altrament, gaudí d’un gran prestigi com a il·lustrador bibliogràfic. La duradora amistat que mantingué amb Victor Hugo el portà a il·lustrar algunes de les seves grans obres, entre elles Nostra Senyora de París i Els miserables. Tanmateix, els seus treballs més importants en aquest terreny foren les il·lustracions que realitzà per a l’edició d’El Buscón, de Quevedo, publicada a París el 1882, i per a l’edició del Quijoteapareguda pòstumament a Nova York el 1904. Tot plegat, li va valer a Vierge la consideració de mestre de la il·lustració moderna i de precursor del fotogravat. Al seu llibre Souvenirs d’un enfant de Paris, el cronista Émile Bergerat, més conegut pel pseudònim de Caliban, rememora en un capítol la seva relació amb Daniel Vierge i, en un moment donat, es refereix a l’artista bo i dient: “Aquest treballador inesgotable es consumia sense adonar-se’n, amatent a totes les comandes (...)  El catàleg de la seva obra, en el cas que es pogués redactar, deixaria afeblits tres benedictins a causa de la feina, i hom no trobaria en cap moment una peça mediocre. Sí, fou en veritat un gran artista, amb l’aureola de bondat i de geni”.

Fou, doncs, en l’estudi d’aquest gran il·lustrador on el nostre Canudas trobà feina al cap d’un temps d’haver aterrat a París. Malgrat la seva joventut, Vierge era ja llavors un artista conegut i, com a tal, disposava al seu taller d’un grup més o menys nombrós de gravadors que sabien interpretar fidelment el dibuix original del seu cap. En aquella època, per tal de poder imprimir imatges de grans dimensions, Le Monde Illustré havia començat a utilitzar un nou procediment que permetia dividir les fustes i les planxes en 8 i, fins i tot, en 16 trossos. Cada gravador, segons la seva especialitat, treballava una part seguint el dibuix de l’il·lustrador i, en acabat, es reunien els diferents trossos i s’acoblaven.

Si és veritat el que diuen Rusiñol i Clarasó, Canudas es convertí de seguida en un dels gravadors preferits de Daniel Vierge. El que no esmenten Rusiñol ni Clarasó és quant de temps va romandre Canudas al taller de l’insigne dibuixant. Rusiñol diu simplement que “allí pasóse algunos años”. Tanmateix, gràcies a una font secundària, un article de Peius Gener aparegut a la revista Pèl & Ploma el febrer de 1900, sabem que Canudas era a París el desembre de 1879. I aquesta curiosament és una de les poques dates certes que, avui per avui, disposem en relació al nostre personatge

La nevada del 1879 a París, segons un gravat de Félix Buhot
En el seu article, que porta per títol, “Records d’un fred memorable”, Peius Gener reviu la fredorada que afectà París i altres capitals europees els darrers mesos de 1879, quan ell residia a la capital francesa. “A l’arribar a finals de Novembre–diu Gener– el termòmetre va començar a posar-se sota 0º, i cada dia anava baixant, fins que ja no va baixar més perquè ja no hi havia més graus cap avall (...) El fred va esser tant gran a París, que va produir molts perjudicis; i a Espanya, sobre tot de l’Ebro enllà, lo que a París van esser nevades allí varen esser aiguats mai vistos. A Murcia hi varen haver aquelles tremendes inundacions que varen destruir pobles enters”.

Les inundacions de Múrcia a què es refereix Peius Gener han passat a la història com la Riuada de Santa Teresa, ocorreguda el 14 d’octubre de 1879, quan unes pluges torrencials desbordaren la conca del Segura i arranaren tota la Vega Baixa, l’horta murciana i la vall del Guadalentín. L’aiguat provocà la mort de gairebé 800 persones, 22.000 caps de bestiar i la pèrdua de 24.000 hectàrees de conreu.

L’impacte de la desgràcia fou enorme, fins al punt que la campanya promoguda en favor dels damnificats va traspassar les fronteres espanyoles. A la capital francesa, a finals 1879 s’edità un periòdic per recaptar fons anomenat Paris-Murcie, del qual aparegué un número únic i on col·laboraren els grans noms de la literatura francesa d’aquell temps: Victor Hugo, Alexandre Dumas, Alphonse Daudet, Frederic Mistral, Emile Zola, etc. D’altra banda, el 18 de desembre d’aquell mateix any, la premsa parisenca organitzà a l’Hipòdrom una gran festa a benefici de les víctimes de les inundacions. Com ressenyen l’abans esmentat Émile Bergerat i també Peius Gener, a la gran festa de l’Hipòdrom, en què prengué part molt activa Daniel Vierge, hi assistiren totes les primeres artistes franceses –entre elles Sarah Bernhardt– i tots els pintors, escultors, dibuixants i escriptors espanyols que llavors residien a París. L’Hipòdrom fou transformat en un poble del sud d’Espanya i s’hi celebrà una fira, una festa major i una tómbola. Segons explica Gener, l’encarregat d’anunciar aquesta tómbola no era cap altre que Ramon Canudas, el qual s’havia vestit convenientment de pagès català per a l’ocasió, aportant així el seu granet de sorra a la causa dels damnificats per la riuada de Santa Teresa.

Canudas treballà al costat de Daniel Vierge fins a la primavera de 1881. En aquella data, el dibuixant sofrí un sobtat atac d’apoplexia que el deixà paralitzat de mig cos, sense memòria i sense parla. Canudas i la resta de gravadors del taller de Vierge es quedaren sense feina d’un dia per l’altre. Una vegada més, el destí esguerrava les aspiracions del nostre gravador. Desorientat davant el camí que havia de prendre, Canudas tornà altra volta a Barcelona.

Quant a Vierge, amb els anys recuperaria la memòria, encara que no la mobilitat de la part dreta del cos. Amb una voluntat a prova de bomba, l’il·lustrador maldà per reprendre la seva tasca servint-se de la mà esquerra. Finalment ho aconseguí i acabà recobrant plenament el domini d’antany, de manera que no es pot advertir cap diferència entre les obres anteriors i posteriors a la malaltia. I així ho palesen les tres aiguades del despatx a les quals fèiem referència abans i que foren realitzades entre 1896 i 1900.

CONEIXENÇA D'UTRILLO, RUSIÑOL, CLARASÓ I CASAS

Tornem a Canudas i a les seves vicissituds. El retorn del gravador a Barcelona, cap a 1881-1882, coincidí amb la fundació del Centre d’Aquarel·listes, entitat nascuda a partir de la fusió de dues associacions artístiques preexistents. Sota la presidència de Tomàs Moragas, el mestre i protector de Santiago Rusiñol, el Centre d’Aquarel·listes inicià el seu camí la tardor de 1882. Malgrat el seu nom, l’activitat del centre estigué oberta de bell antuvi a d’altres activitats, com el dibuix, la pintura a l’oli i fins i tot l’escultura. A més, l’entitat disposava de sales de reunió que feien del centre una manera de club d’artistes.

Fou al Centre d’Aquarel·listes, del qual era soci des de la seva fundació, on el 1885 Rusiñol va conèixer Ramon Canudas. Els presentà Miquel Utrillo, que llavors exercia de secretari de l’associació. Utrillo i Rusiñol es coneixien des de la infantesa, quan les respectives famílies estiuejaven al balneari pirinenc d’Amélie-les-Bains. Després s’havien perdut de vista i, al cap dels anys, s’havien retrobat breument a l’Associació d’Excursions Catalana i més endavant al Centre d’Aquarel·listes, on van reprendre llur relació.

El que, ara per ara, no sabem és on, quan i en quines circumstàncies es van conèixer Miquel Utrillo i Ramon Canudas. En els seus escrits, Utrillo no en diu res del tema, quan fa esment del nom de Canudas. Segurament llur relació s’inicià també en el si del Centre d’Aquarel·listes, tot i que no podem descartar que ja s’haguessin conegut abans, cap a 1880, a París, quan Canudas treballava a l’estudi de Vierge, i Utrillo vivia en un apartament de la Place de la Madeleine en companyia del seu pare i del seu germà Josep.

Fos com fos, la qüestió és que, gràcies al Centre d’Aquarel·listes, a partir de 1885 Canudas i Utrillo travaren una forta amistat amb Rusiñol i, de retop, amb Enric Clarasó i Ramon Casas, que, com els altres tres, freqüentaven també l’associació. En els anys que vindrien, el quintet d’artistes esdevingué gairebé inseparable, fins al punt que entre ells s’anomenaven “Lleons” i “Cendrosos”, motius que els servien per distingir els que havien nascut al costat dret de la Rambla dels que ho havien fet al costat esquerre. Casas, Rusiñol i Utrillo eren “Lleons”, mentre que Canudas i Clarasó eren “Cendrosos”. Quan s’escrivien els uns als altres, les cartes acostumaven a anar encapçalades per un “Estimat Lleó” o “Estimat Cendrós”, fins que Canudas va morir el 1892 i Clarasó quedà com l’únic “Cendrós”.

Clarasó dibuixat per Casas
Però això seria la dècada següent i estem encara al 1885. El maig d’aquell any, quan Canudas tots just acabava de conèixer Rusiñol o bé faltava poc perquè el conegués, el Centre d’Aquarel·listes organitzà una Exposició de Belles Arts al Museu Martorell de l’esplanada del Parc de la Ciutadella. L’exposició fou inaugurada el dia 23 de maig, i l’endemà el diari La Vanguardia en féu una petita ressenya on deia que a la mostra hi figuraven 32 aquarel·les, 30 dibuixos, 252 pintures a l’oli i 34 escultures. La llista d’artistes que hi prengueren part era força extensa. Hi havia, entre d’altres, Dionís Baixeras, Modest Urgell, Josep L. Pellicer, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Francesc Galofré i Oller, Eliseu Meifrèn i... Ramon Canudas, que presentà una petita pintura a l’oli que duia per títol Marina mercant. El fet que el gravador participés a l’Exposició del Centre d’Aquarel·listes no tindria res d’extraordinari, si no fos perquè anys més tard, un cop mort Canudas, Rusiñol i Josep Roca i Roca difongueren des de les pàgines de La Vanguardia una sucosa anècdota al voltant del quadre que després ha estat a bastament explicada i que diu molt del tarannà de Canudas.

Si fa no fa, la cosa va anar de la següent manera.
Un amic li preguntà a Canudas perquè li havia posat a la marina l’afegitó de mercant.
I Canudas respongué:“Bufa!. Doncs perquè no tinc cap altre desig que vendre-la”.
Acabada l’exposició, el mateix amic s’interessà per la situació del quadre:
–Ja has venut la teva Marina mercant ?
–No –va dir ell–, però ha anat de molt poc; de fet, ha anat de menys d’un pam.
–És que potser et van fer alguna proposta? –insistí l’altre.
–No, però un dels primers quadres que es van vendre fou el que estava al costat del meu. Per això dic que li ha anat de menys d’un pam.
I així fou. El quadre a què es referia Canudas s’havia venut per més de 200 duros, quan ell, pel seu, en demanava només 10 míseres pessetes. Amb tot, el nostre home es resignà amb bonhomia tot assegurant que una altra vegada seria més afortunat. Però com afirma Roca i Roca posant punt i final a l’anècdota, “en verdad, como afortunado, Canudas no lo fue nunca”.

Fora d’aquesta intervenció en la mostra organitzada pel Centre d’Aquarel·listes, poca cosa més sabem de la vida i de la tasca professional de Canudas durant aquests anys que el gravador residí a Catalunya, entre les seves dues estades a París. Segons el Diccionari “Ràfols” d’Artistes, Canudas prengué part amb un paisatge en el certamen artístic que es féu amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. D’altra banda, per referències que em donà ja fa temps la professora Isabel Coll, sembla que a principis dels 80, tot just tornat de França, alguns dels seus gravats aparegueren a les pàgines de La Il·lustració Catalana

(Continuarà)
----------------------------------
(1) Al començament de l’any 2000, en un article que vaig publicar a L’Eco de Sitges tot parlant de Canudas, vaig fer notar que alguna de les lletres –concretament la U– estava trencada a causa del pas del temps i que un parell més no trigarien a seguir el mateix camí si no es posava remei aviat. Fent-se ressò de la meva crida, el servei de cementiris tregué totes les lletres de bronze i, amb molt bon criteri, esculpí el cognom CANUDAS damunt la mateixa llosa.


DIUEN, DIUEN, DIUEN...

$
0
0
SOBRE LA COMISSIÓ INFORMATIVA DE L'HOSPITAL


En el passat plenari del mes de febrer, i a proposta del PSC, es donà llum verda a la creació d’una Comissió Informativa sobre la Fundació Hospital Sant Joan Baptista amb l’objectiu d’aclarir un seguit de qüestions sobre la gestió d’aquesta institució des de l’any 2002. En un primer moment, el portaveu socialista, Ricard Vicente, va sol·licitar que aquesta comissió es centrés en el període 2012-2015, però després acceptà la contraoferta de l’alcalde Miquel Forns per a que la “investigació” es remuntés fins al 2002.


L’endemà, per Ràdio Maricel, vaig escoltar les intervencions d’ambdós i vaig arribar al convenciment que, tot plegat, havia estat pura comèdia. Dit amb unes altres paraules: que amb anterioritat al ple –i a esquenes de dos dels regidors del Grup Socialista, que foren avisats poques hores abans de les intencions de la proposta del PSC– s’havien posat d’acord en fer una representació digna dels pastorets.

El tema de la gestió de l’Hospital ha estat un tema recurrent que l’alcalde Forns ha utilitzat públicament quan li ha convingut per donar una imatge de gran gestor i per desviar l’atenció de l’opinió pública d’altres temes que no el deixen en gaire bon lloc com a primer mandatari de Sitges. Ara, amb la creació d’aquesta comissió ha volgut implicar la resta del consistori en una aventura que li pot proporcionar més d’un disgust personal.

I és que aquesta caça de bruixes propiciada per ell ja fa dos anys que dura. Dos anys durant els quals, ara i adés, s’han fet insinuacions covardes sobre l’actuació d’unes persones que van treure la fundació de l’atzucac econòmic en què es trobava l’any 2009, mitjançant la venda d’una sèrie d’immobles a molt bon preu si tenim en compte com es trobava el mercat immobiliari en aquell moment.

És del tot fals que aquestes vendes afavorissin familiars i amics, tal i com s’ha cansat de repetir l’alcalde oralment i per escrit. Les gestions de compravenda les vàrem portar personalment el senyor Andreu Clapés, gerent aleshores, i jo mateix. També es absolutament fals que els immobles es venguessin per sota del preu taxat. Tothom sap que les taxacions no són, ni molt menys, una ciència exacta. I més quan aquestes taxacions es fan sense entrar a l’interior de l’immoble objecte de la taxació, com fou el cas de les encarregades per la junta actual, en les quals, en cap moment, es valorà el lamentable estat en què es trobaven alguns d’aquests immobles. D’altra banda, exceptuant-ne un, que estava desocupat, tots els pisos i cases es van vendre als llogaters que les venien ocupant durant molts anys (en alguns casos, més de vint).

El més curiós de tot, però, és que jo mateix vaig assabentar l’alcalde Forns –i també els regidors Vinyet Lluís i Marc Martínez– de tot això quan van prendre possessió dels seus càrrecs a la junta, el mes de juny del 2011. Els vaig fer una explicació detallada de com havien anat les obres de l’edifici històric i de tots els imprevistos que havien sorgit, per mor dels quals el pressupost s’havia disparat per damunt de les previsions. 

També els vaig fer cinc cèntims de l’endeutament financer que havia hagut de suportar la institució durant el trienni 2008-2010, a causa, en bona part, dels impagaments de l’anterior equip de govern en els terminis pactats. Encara recordo un dia de primavera en què –literalment– vaig perseguir per mitja dotzena d’edificis municipals, una regidora de l’equip de govern perquè fes una transferència de 25.000 euros –dels més de 160.000 que la Casa Gran devia a la institució llavors– al compte de l’Hospital. Quan vaig renunciar al càrrec el 16 de desembre del 2011, l’Ajuntament –ja presidit pel senyor Forns– encara devia a l’Hospital 115.000 euros.

És molt fàcil buscar culpables d’una gestió quan, des d’una butaca prestada -i ben pagada- per la ciutadania, es fan càbales a partir del “diuen, diuen, diuen”. I més quan l’aleshores administrador, ara forma part d’una candidatura que es presenta a les properes eleccions municipals. El tema de l’Hospital, n’estic convençut, tornarà a ser un tema recurrent per part d’algú –o d’alguns– durant la campanya electoral. Per la meva part, no en tornaré a parlar més, tot i ser conscient –com deia Clemenceau– que el silenci és més difícil de manejar que la paraula.


(L'Eco de Sitges, 27 de març de 2015)





10 llibres que m'hauria sabut greu no llegir aquest 2015

$
0
0
Els llibres formen part de la nostra vida. Sense ells no seríem el que som, ni pensaríem com pensem. Els llibres són una finestra oberta al món, a la imaginació, a la cultura, a la saviesa... Fer llistes sempre costa, i més quan t'has de limitar per no fer-te pesat i repetitiu.

Cada any, quan arriben aquestes dates, m'agradar repassar els llibres que he llegit durant els dotze mesos anteriors i preguntar-me quins són els que més m'han agradat, els que recomanaria, els que tornaré a llegir un dia. L'any passat ja tenia intenció de publicar una llista semblant, però el temps se'm va llançar al damunt. Enguany, us confessarè quins són els 10 llibres que m'hauria sabut greu no llegir aquest 2015 que s'acaba.

FICCIÓ


1) IRÈNE, de Pierre Lemaitre (Alfaguara, 2015)
Un thriller amb tocs de terror psicològic, de l'autor de Vestido de novia (un altre llibre magnífic que recomano). Irène enceta la sèrie protagonitzada pel comandant Camille Verhoeven, que continua amb Alex (apareguda també enguany), el qual s'haurà d'enfrontar a un assassí en sèrie els crims del qual són calcats als descrits en algunes novel·les negres clàssiques. Ritme trepidant, bona descripció de personatges i un final sorprenent que tomba qualsevol hipòtesi que s'hagi pogut fer el lector.

2) RECOMANAT PELS MILLORS FABRICANTS, de Lluís Balsells (Curbet Edicions, 2015)

Com afirma Flavia Company, es tracta d'un gran llibre: "aconsegueix que cada relat o microrelat tingui força per ell mateix i en el conjunt". Balsells demostra la seva extraordinària imaginació en aquest recull on els personatges són homes i dones anònims que reflexionen, es sorprenen, es qüestionen, riuen i ploren, juguen i es desesperen. Alguns dels microrelats són autèntics tour de force on l'autor demostra com s'han d'escriure aquestes petites peces literàries.


3) UNA MUJER DE RECURSOS, d'Elisabeth Forsythe Hailey (Libros del Asteroide, 2015)

Publicada als EUA el 1978, aquesta novel·la és el retrat de l'evolució dels EUA durant la primera meitat del segle XX, a través de les cartes que Bess Steed escriu als seus familiars i amics a partir del 1900. Mitjançant aquestes cartes -algunes breus i altres llarguíssimes- coneixem l'esperit indomable d'aquesta dona que té un alt concepte de si mateixa i que, com qui no vol la cosa, intenta manipular el seu entorn immediat sempre que pot.

4) UNA CARA CONEGUDA, d'Alfred Hayes (Edics. 62, 2015)

Ambientada al Hollywood dels anys 50s, és una novel·la breu que narra la relació entre un guionista i una jove aspirant a actriu. Hayes ens parla de la fragilitat humana, de les persones incapaces d'ajudar-se a si mateixes, del fracàs de les relacions i l'abocament a la solitud. I ho fa amb una prosa concisa i continguda que, no obstant, deixa endevinar al lector tot allò que no arriba a dir.


5) EL SECRETO DE LA MODELO EXTRAVIADA, d'Eduardo Mendoza (Seix Barral, 2015)

Una nova entrega del peculiar detectiu sense nom que Mendoza creà el 1979 a El misterio de la cripta embrujada. Com en aquell i en tots els que l'han seguit, la ironia és marca de la casa, més afuada amb els pas dels anys. Ambientada a cavall dels anys 80s i la segona dècada del segle XX, el protagonista narra un cas irresolt durant trenta anys, alhora que fa una descripció dels canvis que ha sofert Barcelona al llarg d'aquest període. Impagable el personatge de la senyoreta Westinghouse, el guàrdia civil transvestit.


NO FICCIÓ

1) SIN BLANCA EN PARÍS Y LONDRES, de George Orwell (Debate, 2015)

Un Orwell anterior a Homenatge a Catalunya i a 1984. En el llibre, l'encara quasi desconegut autor narra les seves peripècies pel París i el Londres dels baixos fons, on es reuneixen els desarrelats de les grans zones urbanes. Amb ironia i flegma anglesa, descriu personatges i ambients que va conèixer de primera mà a principis dels anys trenta i que, ben segur, influiren en el seu desenvolupament vital posterior.


2) MONSIEUR LOO, de Géraldine Lenain (Elba, 2015)

Biografia d'un dels principals marxants d'art xinés -potser el més destacable- a París i Nova York entre els anys 10s i 40s del segle passat, En ella Lenain ens explica amb pèls i senyals l'ascens i l'ambició de C.T. Loo (1880-1957) que, nascut a la vorera del Iang-Tsè, acabarà convertint-se en un dels grans proveïdors d'art xinès dels Rockefeller, Vanderbilt, Freer i altres fortunes nord-americanes. Molt recomanable per als que els agraden les biografies exòtiques i el col·leccionisme d'art en general.

LA BARCELONA D'ENTREGUERRES, 1914-1936, de Daniel Venteo (Efadós, 2014)

Recull selectiu de 200 imatges que enregristraren els fotogràfs italocatalans Alexandre i Camile Merletti durant el període d'entreguerres. Pel llibre desfilen personatges històrics (Macià, Companys, Primo de Rivera, els reis Alfons XIII d'Espanya i Víctor Manuel III d'Itàlia) i també d'altres anònims. Dividit en dues parts, una dedicada a la vida social i l'altra a la vida política, aquest és un llibre que fa goig mirar per entendre la transformació de Barcelona a nivell urbà, social i cultural.


UN ESTIU A LES TRINXERES, d'Enric Vila (Pòrtic, 2015)

Com resa el subtítol, ens trobem davant una crònica política i sentimental de la lluita per la llibertat. L'estiu a què es refereix Vila és del 2014, marcat pel procés que va portar al 9N. Més enllà d'això, però, l'autor ens parla d'esdeveniments anteriors de la vida política catalana -i, de retruc, espanyola, fins a bastir un totum revolutum que ens obliga a pensar si us plau per força. Vila es desmarca quasi sempre del discurs oficial i oficialista i ens aporta una nova visió, sempre amb l'estil inconfusible que el caracteritza: irreverència, sornegueria i aquell punt de mala llet que tant li agradava a Víctor Alba.

CENT ANYS DE TEATRE A SITGES, de Francesc Parra i Mestres (Grup d'Estudis Sitgetans, 2015)

Llibre escrit -ben escrit- amb mètode, claredat i profusió de detalls, com correspon a un bibliotecari que ho és per dedicació i per afició. Parra ens ofereix, a partir de moltes fonts disperses que fins ara ningú no s'havia atrevit a aplegar, un complet panorama de la història del teatre sitgetà entre 1839 i 1936. Un segle d'activitat teatral pel qual desfilen companyies, autors i músics, alguns d'ells fins ara poc coneguts per haver caigut en els calaixos de l'oblit. Com diu Andreu Bosch a l'inici del pròleg, "si el teatre és, per essència, efímer, estem davant d'un llibre que no en serà gens, d'efímer".

Noranta anys del passeig Marítim

$
0
0
Enguany es compliran 90 anys de la inauguració oficial del passeig Marítim, un dels signes externs que millor identifica Sitges i que alhora la diferencia d’altres poblacions costaneres.

Com tots els projectes d'envergadura, fer realitat el passeig Marítim no fou cosa de quatre dies. El procés durà quasi una dècada i passà per diverses fases que acabarien culminant la Festa Major de 1926, quan el passeig s'obrí oficialment al públic amb el nom d'avinguda del Turisme. Abans, però, havien passat moltes coses que val la pena ressenyar.



Els primers passos

La idea de fer un passeig marítim que, vorejant el mar, anés des de l'avinguda Sofia fins a Terramar sorgí la tardor de 1918 -en plena epidèmia de grip- i anà absolutament vinculada al projecte d'urbanització del mateix Terramar. Fou en la sessió del 7 d'octubre d'aquell any quan l'alcalde Bonaventura Julià i Masó proposà al ple consistorial d'iniciar els tràmits per a dotar la vila d'un eixample que comprengués els sectors del Vinyet, del Sellarot i de Santa Margarida, i alhora obtenir la concessió d'un passeig marítim -des de la Punta fins a les Coves- sense les traves de la zona marítima. 

Aprovada la proposta, l'Ajuntament confià a l'arquitecte municipal Josep Mª Martino la confecció d'un projecte de passeig que, legalitzant els ja exsitents des de la Punta al monumenta a Gaietà Benaprès -inaugurat dos anys abans-, els prosseguís fins a la llera de la riera de Miralpeix i després fins a les Coves. El 8 de gener de 1919, el consistori aprovà la memòria, els plànols i el pressupost del projectat passeig Marítim. Ara només calia que el ministeri de Foment aprovés el projecte. Per això, el dia 24 de gener l'alcalde Julià marxà cap a Madrid a presentar-lo personalment. 

Coneixedor dels intríngulis burocràtics -no en va havia estat durant vint anys secretari de la corporació-, Julià va moure cel i terra perquè, abans de marxar de Madrid, l'expedient fos remès a la direcció d'Obres Públiques de Barcelona amb la recomanació que es tramités i es retornés a fi de ser aprovat pel Consell de Ministres. El governador civil de Barcelona donà el seu vistiplau l'abril de 1919 i, com estava previst, envià novament l'expedient a Madrid.




L'aprovació del projecte 

A partir d'aquell moment s'obrí un llarg període d'espera que, no per això, fou inactiu. Convençut que el projecte seria finalment aprovat, Julià volgué guanyar temps i durant 1919 manà que comencenssin a fer-se una sèrie de treballs preparatoris. Així, foren esplanats els 1.213 m lineals del tram comprès entre l'avinguda del doctor Gaietà Benaprès i la riera de Miralpeix, es sanejà la llera de la riera i es dessecaren les basses i els terrenys pantanosos de la zona. 

Mentrestant, la urbanització de Terramar començà a prendre forma gràcies a la iniciativa de Francesc Armengol, que aquell mateix 1919 havia creat la societat anònima "Parques y Edificaciones", que seria l'encarregada de construir el Park Hotel Terramar -avui desaparegut-, els jardins adjacents i els primers xalets del sector.

La gran notícia arribà el 27 de novembre de 1920. Aquell dia el Consell de Ministres aprovà l'expedient del projecte de passeig Marítim, declarant-lo d'utilitat pública. El 21 de desembre següent, la Real Orden d'aprovació era publicada la Gaceta de Madrid, bo i afirmant que Sitges obtenia la concessió de la Punta a les Coves, "pasando a su propiedad no sólo los terrenos de la zona marítima, sino cuantos otros se ganen al mar."

Vençuts els tràmits burocràtics, ara calia trobar els diners necessaris per materialitzar el projecte. Aquesta tasca ja no la duria a terme Bonaventura Julià, que el 1921 fou destituït com a alcalde arran d'una denúncia formulada pel seu gran adversari polític, Josep Planes i Robert, cap de l'oposició catalanista a l'Ajuntament. Les eleccions de 1922 portarien a l'alcaldia a Planes i Robert, que disfrutaria del càrrec a penes un any i mig. El cop d'Estat del general Primo de Rivera (setembre de 1923) comportà el cessament de tots els ajuntaments d'Espanya i el nomenament de nous consistoris. A Sitges, es succeïren, en poc temps, dos alcaldes per manament governatiu: Isidor Cartró i -des de 1924- José Cordero, coronel retirat que residia a la vila des de feia quinze anys.



La culminació

Cordero només exercí de manera intermitent com a primera autoritat municipal. Absències i malalties l'obligaren a delegar-lo, primer en Josep Vidal i Vidal, i després en Pau Barrabeitg, que finalment, el Nadal de 1925, el succeí com a alcalde. El mandat de Barrabeitg fou un dels més dinàmics i eficaços que va tenir Sitges en el segle XX, ja que les iniciatives endegades entre 1925 i 1930 suposaren la modernització definitiva de la vila. Entre altres coses, s'edificà una nova casa de Correus, s'acabà el nou escorxador municipal, s'inicià el procés per resoldre l'endèmic problema del subministrament d'aigua, s'urbanitzà el sector del Vinyet i, per fi, es construí el somiat passeig Marítim.

El 31 d'octubre de 1924, essent encara alcalde José Cordero, el consistori aprovava un pressupost extraordinari que preveia destinar 250.000 pessetes per al passeig Marítim. L'estiu de 1925, el projecte entrava en la seva fase final. Barrabeitg convocà els propietaris afectats per la construcció del passeig i les obres començaren el 21 de desembre següent. Durant vuit mesos es treballà intensament, anivellant el terreny, col·locant les voreres, passant l'aplanadora -que era de tracció animal- i enquitranant la calçada.

El 17 d'agost de 1926 es batejava la nova via amb el nom d'avinguda del Turisme, i una setmana després s'inaugurava en presència de les autoritats, les quals foren acompanyades pels balls populars i la banda del regiment d'Almansa.

Tot i la inauguració, el passeig Marítim encara no s'havia acabat. Estaven per fer el mur de contenció, les escales per baixar a la platja i  altres obres accessòries, com ara els bancs de ciment  A principis de 1927 es subhastaren les obres, que durarien poc més d'un any. La culminació del projecte coincidí amb la reforma urbanística de la Ribera -entre la Punta i el monument al Greco. Tot plegat s'inaugurà oficialment el 12 d'abril de 1928, amb l'assistència del capità general de Catalunya i el governador civil de Barcelona. El 1929 la revista El Municipio Español lloava la gestió de Barrabeitg al capdavant de l'Ajuntament tot dient que la urbanització del passeig havia costat 347.661'92 pessetes.

Mentrestant, aquest havia passat a dir-se avinguda d'Alfons XIII. No seria l'última vegada que el passeig canviava de nom. El 1931, foragitada la monarquia, es convertí en l'avinguda de la República; i a partir de 1939, fou dividit en dos trams -agafant com a partió el passeig del Doctor Gaietà Benaprès-, que s'adjudicaren al Generalísimo Franco i a Calvo Sotelo. Malgrat els successius noms oficials, però, els sitgetans sempre l’hem conegut com el passieg Marítim –o passeig a seques–, per diferenciar-lo de la Ribera. 




El corredor de fons i el self-made man

Julià i Barrabeitg van ser, al llarg de tota la seva vida, dos homes amb una gran tenacitat. Tret d'això i de la seva pertinença a la Societat Recreativa El Retiro -de la qual ambdós foren presidents-, no s'assemblaven en res. Llicenciat en Dret, Bonaventura Julià i Masó (Sitges, 1855-1942) era un polític nat que durant més de quaranta anys intervingué, de manera directa o indirecta, en la vida pública sitgetana: primer com a secretari de l'Ajuntament (1883-1904), després com a jutge municipal (1908-1911) i, finalment, com a regidor (1912-1917) i alcalde (1918-1922). Profund coneixedor de les lleis, els reglaments i les ordenances, Julià demostrà ser un corredor de fons immune al desànim. Els seus enemics polítics -entre els quals hi havia el diputat de la Lliga Josep Bertran i Musitu- van fer mans i mànigues perquè fos inhabilitat per a l'exercici de càrrecs públics. Els tribunals, però, sempre acabaven donant la raó a Julià.

En canvi, Pau Barrabeitg i Bertran (Sitges, 1880-1941) va ser un home de negocis que ocasionalment es dedicà a la política. Fill d'un barber originari de Valls que acabà emigrant a Puerto Rico, Barrabeitg fou el que els anglosaxons anomenen un self-made man: un home que, gràcies als seus propis esforços, arribà a convertir-se en soci gerent d'una de les principals companyies d'importació i exportació de Cuba. Això li va permetre reunir una gran fortuna que, en tornar a Sitges (1923), invertí en la compra de terrenys i cases.

A diferència de Julià, que fou sempre un monàrquic aferrissat, Barrabeitg, de jove, va militar en el Blok Nacionalista Cathalònia, grup d'orientació independentista creat a Guantánamo el 1911. Molt després, essent ja alcalde, fou nomenat cap local de la Unión Patriótica, una coincidència que ja s'havia donat durant el mandat de José Cordero. Altrament, és molt possible que Barrabeitg fos maçó. Si més no, aquesta creença és la que va portar -a mitjan anys quaranta- a un grup de falangistes a fer desaparèixer la placa del carrer que li era dedicat i la làpida de fill predilecte que penjava al saló de plens. De placa, aviat se'n féu una altra, però es va trigar més de mig segle a posar una làpida nova a l'Ajuntament.

Barrabeitg i Julià moriren en pocs mesos de diferència, en el moment                 més fosc de la postguerra. Durant la guerra civil de 1936-1939, el primer           havia hagut de marxar precipitadament de Sitges -quan els milicians                 l'anaren a buscar ja no hi era- i s'havia instal·lat a Pamplona. Julià, que             en esclatar la guerra, tenia ja 81 anys, va romandre a Sitges i començà a           escriure un diari en el qual, fins poc abans de morir, anà anotant els fets           rellevants de cada dia.








Artur Mas. D'alfil dolent a alfil bo

$
0
0

"-¿Presoner, com us dieu?
-Com que demà al matí, a trenc d'alba perdré el nom per sempre, no té gaire sentit que us l'oculti. Em dic Park Adderson.
-¿El vostre rang?
-És més aviat humil. Els oficials són massa valuosos per posar-los en perill amb missions d'espia. Sóc sergent.
-¿De quin regiment?
-M'haureu de disculpar. Amb tot el que sé, la meva resposta podria donar-vos una idea del nombre d'efectius que tenim al vostre front, i aquesta és, precisament, la informació que he vingut a buscar, no pas a donar-vos, quan m'he infiltrat a les vostres línies"

Aquest breu diàleg amb què Ambrose Bierce enceta una de les seves Històries de soldats (de la Guerra de Secessió nord-americana) podria il·lustrar el gir que ha pres el procés en les darreres 15 hores. Altrament, desmenteix ras i curt aquella opinió pusil·lànime que afirma que a les guerres no hi ha ni vencedors ni vençuts, o aquella altra, simplement miop, que diu que a les batalles tothom hi perd. 



Qui ha perdut i qui ha guanyat amb el nou escenari que, a partir d'avui, es dibuixa a la política catalana? Per a mi, només hi ha un únic guanyador: Artur Mas. Un vegada més, i ja en porta bastantes, el president de la Generalitat ha sobreviscut a tots els embats, totes les travetes, totes les traïcions i tots els paranys que en els darrers tres mesos ha hagut de suportar d'amics, coneguts i descreguts (dic suportar i no dic patir, perquè Mas és un polític fred, i aquests no pateixen mai).

Són molts els que pensen -en part perquè ell mateix ho va dir ahir- que Mas ha fet un "pas al costat". No ho crec en absolut. Mas ha estat durant els darrers anys (fins i tot quan manavem els tripartits) la Dama del tauler d'escacs de la política catalana. El que passa és que en les dues últimes setmanes i, sobretot, en els darrers dies, el president semblava el presoner Park Adderson, a punt de perdre el nom a trenc d'alba. Havia esdevingut el que els jugadors d'escacs en diuen alfil dolent o alfil equivocat, que és aquell que està constret (és a dir, reduït, obligat, a obrar contra la seva voluntat) per peons del seu propi bàndol.  

De sobte, ahir, Mas es convertí, contra tot pronòstic, en alfil bo, això és, un alfil que té gran mobilitat i, per tant, és una peça molt activa. A partir d'ara esdevé expresident, però no abandona la política. Designa successor a Carles Puigdemont i se'n va a reorganitzar el partit, a netejar-lo d'aquells peons que l'han constret darrerament... I a preparar el seu retorn com a Dama, perquè els oficials són massa valuosos per posar-los en perill amb missions... que poden fer d'altres. Mentrestant, des de la rereguarda, Mas valorarà el nombre d'efectius amb els quals pot comptar i també els que tenen els enemics.

Si Mas ha estat l'únic guanyador, això vol dir que tots els altres -tots- han perdut: les CUP, ERC, Colau i Podemos, el PP de Rajoy i C's...  I han perdut malgrat els brindis entusiastes fets des del País Basc i malgrat els que celebren l'acord d'última hora que tant havien demanat. A partir d'ara poden passar moltes coses amb els perdedors de la batalla. Hi haurà escissions dins les CUP? Es cremarà Junqueras exercint el poder? (Un poder que finalment posseïrà, malgrat que li faci por gestionar-lo). S'oblidarà Colau del somni d'assaltar la Generalitat en les properes eleccions catalanes? Es formarà una àmplia majoria anti-independentista a Madrid? 

La partida d'escacs continua. I els moviments d'un alfil poden ser letals si el contrari es despista.




Puigdemont o dues cites enverinades

$
0
0
En qualsevol discurs solemne (des d'una presa de possessió a la presidència de la Generalitat fins a un pregó de Festa Major), les cites d'altri són un recurs legítim que l'orador ha de saber utilitzar amb mesura i precaució, Les cites no tan sols serveixen per a pautar el discurs i per a introduir-hi alguna reflexió o alguna broma. També denoten el tarannà del qui les ha triat.   

Com ja va demostrar en l'acte d'investidura, Carles Puigdemont té un sarró ple de cites i, a més, sap col·locar-les on millor convé. Ahir ho va tornar a demostrar. Primer va esmentar uns versos del poeta, dramaturg i novel·lista turc Nâzim Hikmet (Salònica, Grècia, 1901 - Moscou, URSS, 1963) que li van servir per simbolitzar el moment que viu Catalunya, però també per retre un homenatge de comiat al seu predecessor en el càrrec, Artur Mas, molt aficionat a utilitzar metàfores marineres. Els versos de Hikmet que Puigdemont va dedicar a Mas diuen que

"El més bonic del mar / és allò que no hem navegat"


Crec que la cita no va agradar gens a Mas. Si més no, quan la càmara l'enfocà, aquell somriure irònic que brillava instants abans se li havia gelat al rostre. Què li estava insinuant el grumet d'Amer al vell patró a punt d'abandonar el vaixell de la Generalitat? Per exemple: "A partir d'ara et miraràs el procés des de l'escullera i podràs somiar què hauria passat si tu haguessis continuat comandant el vaixell?". Tampoc no crec que Nâzim Hikmet -en cas que abans d'ahir sabés alguna cosa d'ell- sigui un personatge gaire proper, des del punt de vista "sentimental", a Artur Mas. Només cal llegir la seva biografia a wikipedia (millor la versió francesa, més extensa que la catalana, que és un resum d'aquella) per comprendre-ho de seguida. Les paraules inscrites al famós timó de Mas ("Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra") tenen poques similituds amb un marxista turc que va passar més d'una dècada a la presó, que va patir l'exili i que va acabar els seus dies com a ciutadà polonès.

Com a col·lofó, Puigdemont féu seva una cita de l'escriptor i periodista català Agustí Calvet, Gaziel (Sant Feliu de Guíxols, 1887 - Barcelona, 1964):

"Sóc fal·lible, però insubornable"

Tot el contrari que Mas, que sempre s'ha cregut infal·lible i, tanmateix, quan ha calgut, s'ha deixat subornar per les propostes que més li convenien -i així poder continuar navegant-, ja vinguessin del PSOE i del PP (fa temps, encara que no ho recordem) o o bé de les CUP (més recentment).

.’

La "Revista Suburense", pionera de la premsa sitgetana

$
0
0
Tot i la seva efímera durada, la Revista Suburense té l’honor de ser la primera publicació periòdica sitgetana i la pionera d’una llarga llista de setmanaris i revistes que han vist la llum a la nostra vila en el darrer segle i escaig. El primer número de la Revista Suburense va aparèixer el 4 de febrer de 1877 i deixà de publicar-se el 27 de gener de l’any següent. De periodicitat setmanal, el rotatiu s’imprimia a Vilanova i la Geltrú, a la Impremta de Josep A. Milà, on hi havia la redacció i l’administració. Redactat en castellà, tenia vuit pàgines a dues columnes i costava 4 rals al mes.

Primer número de la "Revista Suburense"

Fundadors i col·laboradors 

Entre els principals impulsors de la Revista Suburense s’ha d’esmentar Rafael Costa i Molet –que en fou el director–, Gaietà Benaprès i Mestre, Josep Soler i Cartró, Joan Amell i Llopis, Cristòfol Clarà i Bonaventura Julià i Masó.

Nascut a Barcelona vers l’any 1849, Rafael Costa s’havia instal·lat a Sitges de molt jove i aquí s’havia casat amb Manuela Ballester i Sisteré. A part de fundar la Revista Suburense, Costa fou el principal promotor de la instal·lació de la fàbrica de gas de Sitges, inaugurada el 1881 i que suposà una ostensible millora en el sistema d’il·luminació de la vila (en un article aparegut a la Revistael 16 de desembre de 1877, Costa ja defensava la utilitat del gas enfront del petroli). Gran afeccionat a la lírica i a la poesia, el mateix 1877 Costa impulsà la creació de la societat coral “La Bella Subur”, per a la qual va escriure nombroses caramelles que foren musicades pel mestre Esteve Català, director i ànima de l’agrupació juntament amb ell (el ric penó que Costa va regalar a la coral es conserva avui dia al Retiro).

La resta de fundadors i principals col·laboradors de la Revista Suburenseeren també prou coneguts entre els sitgetans. Gaietà Benaprès, per exemple, era un dels metges del poble; liberal per tradició familiar i per convicció pròpia, en  Cayetano Benaprès s’havia llicenciat el 1870 i havia decidit exercir de metge i cirurgià a la seva vila nadiua, bo i renunciant a un prometedor futur com a acadèmic a Barcelona. Quant a Bonaventura Julià, el 1877 estava a punt d’esdevenir advocat, mentre que Josep Soler i Cartró –que llavors tenia 26 anys– exercia d’ebenista, ofici que a partir d’aleshores compaginà amb la seva afecció periodística. Més endavant, Soler faria de corresponsal del periòdic barceloní La Renaixensa, fins que el 1886 es decidí a fundar El Eco de Sitges, hereu directe de la Revista Suburense.

Altres col·laboradors del setmanari foren Joan Amell i Llopis, que signava els seus articles amb el pseudònim de Taravilla; el mestre Josep Negre, director de les Escoles de la Vila; l’advocat i colliter Manuel Llopis i Bofill, propietari de la casa Llopis; el pintor Cristòfol Clarà; el notari Josep Calvó, i Rafael Batlle i Forment, que s’amagava rere el pseudònim de Ripio.

El setmanari informà puntualment sobre el projecte que permeté portar el ferrocarril a Sitges


Notícies referents al progrés... 

Rellegint ara les seves pàgines ens adonem que la Revista Suburenseés una font privilegiada per saber què passava a la vila en començar el darrer quart del segle XIX. Quan aparegué el primer número, feia poc que havia acabat la Tercera Guerra Carlina (1872-1876) i Sitges tenia pendents un munt de projectes aturats arran del conflicte i que calia realitzar per tal que el poble donés un pas definitiu envers la seva modernització i el seu creixement. En el lustre següent es durien a terme moltes de les velles aspiracions nascudes a l’escalf de la Revolució de 1868.

Entre 1877 i 1881, entre d’altres realitzacions, els sitgetans van viure i veure l’arribada del telègraf, el ferrocarril i la portada d’aigües potables des de Santa Oliva; el projecte d’eixample de l’Hort Gran. que suposà la primera expansió de Sitges d’acord amb una llei d’eixampla i que incorporà a petita escala algunes de les solucions aplicades per Cerdà a Barcelona; el desenvolupament progressiu de la fàbrica de calçat Tarrida, instal·lada a la Bassa-rodona des de 1876; la inauguració de carretera entre Vilanova i Sitges (1879) i l’obertura de la de les Costes de Garraf (1880), i les obres del nou Casino Prado Suburense.

Alguns d’aquests temes apareixen sovint a les pàgines de la Revista Suburense. Respecte al tema del telègraf, el setmanari deia en el seu número del 28 d’octubre que feia uns dies “acabaron de llegar los aparatos de la estación telegráfica que se está montando en esta villa”. I un més després, el 25 de novembre, notificava: “el jueves último tuvimos el gusto de recibir un atento oficio del alcalde D. Mariano Robert, participándonos como en aquella fecha quedaba abierta al servicio público la estación telegráfica”.

La construcció de la carretera de les Costes també va merèixer l'atenció de la "Revista Suburense"

Sobre la fàbrica Tarrida també apareixen diverses notícies entre finals de 1877 i principis de 1878. El 16 de desembre es deia que havia començat a funcionar “la nueva màquina de vapor por sistema Alexander, que pone en movimiento gran número de máquinas que son necesarias para esta industria. La abundancia de los pedidos ha hecho necesaria esta mejora, que permite dejar concluidos diariamente hasta dos mil pares de calzado”. Una setmana més tard es comunicava que havia entrat en vigor el “real privilegio” concedit a Joan Tarrida per cinc anys, “a fin de asegurar la propiedad de una industria para la elaboración de calzado cosido a máquina”.

Dos altres temes presents de manera periòdica a la Revista Suburense són els que fan referència al ferrocarril i a la construcció de la carretera de Barcelona a Vilanova. En el seu número del 16 de setembre, el setmanari informava que Francesc Gumà havia vingut a Sitges per parlar sobre el ferrocarril i formar una comissió de prohoms sitgetans disposats a subscriure accions per tal de tirar endavant el projecte. Quant a la construcció de la carretera, el mes de març el diari deia que ja estava fet el mur de Les Escales que havia calgut aixecar per donar l’amplada suficient a la carretera. I el juliol següent s’afirmava que els treballs “siguen con mucha actividad en el trozo que falta explanar desde la Mata”. Abans d’acabar l’any 1877, la Revistaencara donava una altra notícia sobre el tema: “en la próxima semana se replanteará el trozo de la carretera que queda para abrir en las costas de Garraf y que debe unirnos con Barcelona. Están ya concluidos los cimientos del puente sobre la riera [de Ribes] y actualmente se está trabajando en la construcción de los sillares que deben montarlo...”


...i polèmiques sobre el ball

Malgrat la seva efímera vida, la Revista Suburense no fou aliena a les polèmiques. Polèmiques que s’establiren entre diversos col·laboradors del setmanari. Una de les més llargues fou la que girà al voltant del ball, que s’estengué unes quantes setmanes i que inicià Gaietà Benaprès. Tot i que no se’l podia acusar, ni molt menys, de purità (havia llegit Darwin i Marx), Benaprès opinava que el ball modern havia esdevingut altament eròtic i que, per aquesta raó, era la màxima representació de la voluptuositat. Per mor del ball, segons ell, “la mujer se expone a ser tratada de un modo indecoroso” i a “servir de motivo vil de un deseo impuro, instrumento de placer, y objeto de miradas indiscretas”.


El doctor Gaietà Benaprès recomanava a les dones que ballaven que no perdessin de vista les mans de la parella

Els tres articles dedicats al ball pel doctor Benaprès (30 de setembre, 7 i 21 d’octubre) van merèixer una abrandada rèplica de Taravilla (J. Amell i Llopis), el qual era de l’opinió que “la mujer que empieza por olvidar su propio decoro, ya sabe a lo que se expone y no tiene por qué quejarse”. L’escrit d’Amell provocà un nou article de Benaprès, al qual Taravilla contestà amb un altre titulat “Basta de baile”, en què acabava dient això del seu contrincant: “ojalà le vea pronto cantar contrito la palinodia, entre un corro de bulliciosas máscaras en el próximo carnaval. Así lo espero”.

L’última paraula, però, la va dir Benaprès, el 13 de gener de 1878, a l’escrit “Pues bien, basta de baile”, en el qual, si bé donava per acabada la polèmica, no s’estava de llançar aquest últim consell a les fèmines: “si quereis conservar vuestro recato, bellas compatricias, no perdáis nunca de vista mientras baileis ambas manos de vuestro caballero...”.


Mirant cap a Cuba

Les opinions sobre el ball abocades pel doctor Benaprès podrien donar una imatge del personatge que no es correspón amb la realitat. A la mateixa Revista Suburense el doctor publicà altres articles que deixaven constància de la seva vàlua mèdica i científica. Així, val la pena esmentar els tres publicats sota el títol de “Consideraciones higiénicas relativas a la aclimatación en la Isla de Cuba”, on donava un seguit de consells que calia observar si hom emigrava a Cuba: quina era la millor època per anar-hi, com havia de ser el viatge, com calia vestir-se i alimentar-se, quines eren les malalties més comunes, etc.

Aquesta preocupació no fou exclusiva de Benaprès. De fet, ja des del primer número els redactors de la Revista Suburense van dedicar força línies a parlar de Cuba. No en va el rotatiu duia el subtítol de “Periódico semanal de intereses locales y de las Antillas”. Josep Negre, en la sèrie “Algunas consideraciones sobre la enseñanza local” defensava la necessitat de donar una sòlida formació als joves sitgetans que havien de marxar a Ultramar.

Rafael Costa també va escriure a bastament sobre les Antilles. El director de la Revista estava convençut que l’emigració a Cuba era la causa principal de la decadència sitgetana, ja que “la patria pierde inteligencias y brazos y cuanto más aumenta la emigración más se la hunde y abate”. Costa desmentia que Amèrica fos el país de l’or i de les fortunes ràpides: “decidme, si os place, soñadores, de los que se aclimatan, de estos pocos, contados que logran escapar a esta horrible hecatombe, cuantos habéis visto ricos? Donde están estas rápidas y grandes fortunas que jamás he podido, conseguidas lealmente? En donde se esconde ese oro que nadie encuentra?”

No menys explícit era un anònim O.O. que, en l’article “Sitges y la Isla de Cuba” publicat al número del 18 de novembre de 1877, deia el següent: “desde que nuestros compatricios, alucinados por la perspectiva de una rápida fortuna y desdeñando el trabajo modesto que les ocupaba, empezaron a emigrar al Nuevo Mundo, desde entonces digo, lenta y pausadamente pero con paso seguro, camina Sitges a su completa decadencia y desgraciadamente tiene ya andada gran parte del camino”


Mapa de Cuba cap al 1880


"Hasta más ver"

D’altra banda, la Revista Suburense ens permet saber –entre moltes altres coses– quins comerços hi havia a Sitges en aquella època, com es divertia la gent i quines festes religioses es celebraven. Sobre els comerços ens donen notícia no tan sols els breus de les seccions “Gacetilla” i “Crónica Local”, sinó també els diversos anuncis publicats a l’última pàgina del setmanari. La sabateria de Josep Puig, la confiteria “La Criolla”, la sastreria de Benet Bartés i l’ebenisteria de Josep Soler i Cartró són alguns dels anunciants –el primers de la història de la premsa sitgetana– que més sovint apareixen a la RevistaEl mateix s’esdevé amb les diversions que organitzaven els quatre casinos que existien llavors a Sitges. Un exemple: el diumenge 22 d’abril de 1877 el diari insertava un anunci sobre l’espectacle que aquella mateixa nit faria al Retiro el famós prestidigitador Fructuós Canonge.


Anunci de l'actuació de Canonge al Retiro
La Revista Suburense hauria pogut tenir una llarga vida, però malauradament no fou així. La voluntat de Costa i els seus col·laboradors de romandre al marge de les aferrissades lluites locals que mantenien els casinets i dels poders fàctics del moment resultà fatal per al rotatiu, que en el seu últim número insertava un article titulat “Hasta mas ver”, en el qual la redacció justificava la desaparició de la Revista: “Hoy día, nuestra publicación no representa nada a los ojos del público, porque este la ha convertido motu propio en el órgano de un partido; para los pradistas era necesario que atacara rudamente a los retiristas, para estos era preciso que atacara a aquellos. No ha hecho ni lo uno ni lo otro y héte aquí la publicación desprestigiada. ¡Jamás, lo repetiremos por última vez, jamás sitges saldrá del marasmo que la abochorna ante sus vecinas, si no concluye de una vez para siempre con las mezquindades de sus pueriles partidos! Nosotros, en tanto, sin aliento ya, pero no vencidos, nos retiramos del combate...”

La dècada següent, molts dels redactors de la Revista Suburenseesdevingueren col·laboradors habituals de El Eco de Sitges, que recollí el testimoni del seu antecessor de la mà de Josep Soler i Cartró. Un dels que hi va escriure durant els primers anys fou Rafael Costa i Molet. La història de Costa, després de la desaparició de la Revista, és extraordinària, gairebé de pel·lícula. Com ja s’ha dit més amunt, gràcies a les seves gestions el 1881 s’inaugurà la fàbrica de gas. Posteriorment els negocis li anaren malament i cap al 1885 abandonà Sitges (ell, que tant havia criticat l’emigració!) per marxar cap a les Filipines.


Un dels primers comerços de Sitges que s'anuncià al setmanari
Allà es dedicà al comerç i durant catorze llargs anys va recórrer bona part de les illes de Luzón, Mindanao, Cebú i Samar. Hi hagué una època en què importà malvasia de Sitges i intenta obrir mercat als productes de calçat de Joan Tarrida, del qual havia estat soci a la fàbrica de gas. Altrament, sembla ser que a Cebú exercí un càrrec de caràcter popular i que, fins i tot, estigué empresonat un cert temps.

En aparèixer El Eco de Sitges, es convertí en el seu corresponsal a la zona i a partir de 1890 hi publicà cròniques periòdicament. Amb una gran lucidesa i tot tipus de detalls, Costa va descriure l’agitada situació política que s’estava vivint a l’arxipèlag i que finalment –tal com ell vaticinà en més d’una ocasió– acabà desembocant en la guerra colonial de 1896-1898. El febrer de 1899, consumada la desfeta espanyola a Ultramar, Rafael Costa tornà a Catalunya i fixà la seva residència a Barcelona, on va morir el 1911, als 62 anys d’edat.





Sitges, 1911: la primera travessia aèria que s'organitzà a Espanya

$
0
0

L’aventura de l’aviació començà a Catalunya l’11 de febrer de 1910, quan el pilot francès Julien Mamet (1877-1932) realitzà el primer vol a l’antic hipòdrom de Can Tunis, de Barcelona. Abans d’aquella data, sempre s’havien enlairat aparells més lleugers que l’aire –globus aerostàtics, dirigibles-, però la gesta de Mamet suposà, per primera vegada a la península, l’elevació d’una màquina més pesada que l’aire. El vol durà a penes dos minuts, en el decurs dels quals el pilot rodejà la instal·lació, passà pel darrere de la tribuna d'autoritats i, quan era a uns 60 m d'alçada, va descriure un cercle per enfilar la pista i aterrar novament damunt l'herba de l'hipòdrom. 

Julien Mamet (al centre) davant el seu Blériot XI, a l'hipòdrom de can Tunis (Frederic Ballell)

Per a Mamet, aquella exhibició era pura rutina professional, però l'estupefacció que causà entre la ciutadania fou extraordinària. El boca orella i, sobretot, les cròniques periodístiques de l'endemà -que batejaren l'aeroplà amb noms tan expressius com "libelula colosal", "monstruo volador" o "ave artificial"- tingueren un efecte immediat: en el dies successius milers de curiosos s'arribaren fins a can Tunis per contemplar les acrobàcies de Mamet, el qual, el dia 15, s'elevà fins als 150 metres, sobrevolant el cementiri de Montjuïc.

En els anys següents es realitzaren nombrosos vols arreu de Catalunya i l’aviació es convertí en una gran novetat, en un espectacle que va permetre a milers de persones contemplar un aparell d’aquelles característiques per primera vegada a la seva vida. 

Fulletó editat amb motiu del raid aeri Sitges-Tarragona (Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

Un avió a la platja de Sitges

A Sitges, els ciutadans van poder veure un avió molt poc després del vol que Mamet féu a Barcelona. La Societat Aeronàutica Espanyola organitzà per al 4 de juliol del 1911 una travessia àeria entre la nostra vila i Tarragona (l'acte s'inscrivia dins el programa commemoratiu elaborat en motiu del centenari del setge tarragoní a mans de les tropes napoleòniques). Seria la primera vegada en tot l’Estat que es realitzaria una prova d'aquella mena i, com era de preveure, l'expectació que desvetllà fou sensacional. 

La vigília del raid aeri vingueren a Sitges Carles Llussà, Carles d’Olano i Manuel Ibáñez, president, vicepresident i secretari respectivament de la Societat Aeronàutica Espanyola, juntament amb els aviadors francesos Jean Mauvais i Georges Leforestier. Després de dinar a l’Hotel Subur en companyia de l’alcalde de Sitges –Pere Carbonell- i de diversos membres del Comité d’Atracció de Forasters, la comitiva es dirigí al lloc escollit com a camp d’aviació, entre la riera Xica i el passeig del doctor Gaietà Benaprès, obert feia poc arran de les curses de voiturettes. Després d’examinar amb atenció l’indret, els dos aviadors van considerar que no reunia les condicions de seguretat necessàries, i decidiren que la pista es traslladés a la platja, per la qual cosa es fou necessari remullar una extensió de 10.000 metres quadrats de sorra (200 m de llargada per 50 m d'amplada).

El dia de la prova, amb el primer tren del matí, arribà totalment desmuntat l’avió, un aeroplà marca Blériot amb motor de 7 ciclindres i 50 cavalls de vapor. L’aparell fou transportat de seguida a un hangar que s’havia construït per a l’ocasió i allí es procedí al seu muntatge. Durant tot el dia, l’hangar va ser contínuament visitat per un gran nombre de curiosos.



Cinc minuts de vol

A partir de les quatre de la tarda, la Ribera començà a omplir-se de gent que buscava un lloc de preferència des del qual poder contemplar l’espectacle. Una hora abans que aquest s’iniciés, tots els carrers de Sitges eren plens de vianants que es dirigien cap a baix a mar, a més de cotxes, tartanes, carros, genets procedents de tot el Penedès. A les sis, un murmuri general saludà la sortida de l’avió de l’hangar, que fou conduït a l’indret assenyalat per fer la primera prova de motor i revisar els últims detalls.

Mitja hora després, un dels pilots francesos pujà al Blériot. Es tractava de Leforestier i no de Mauvais, tal i com estava previst en un principi. Passaven cinc minuts de dos quarts de sis quan s’engegà el motor i l’avió començà a córrer per la platja de Sitges. L’aparell s’enlairà tot seguit, arribant a uns 200 metres d’altitud, i després de realitzar un cercle damunt el mar, enfilà cap a Tarragona Embadalides per la magnificència de l’espectacle, les sis mil persones -segons les estimacions de Baluard de Sitges- que s’havien congregat a la Ribera aplaudien amb entusiasme i feien voleiar els seus mocadors, mentre Leforestier i el seu avió s’anaven enxiquint fins a convertir-se en un punt a penes visible que sobrevolava les Coves.

L'aeroplà pilotat per Leforestier rodant per la platja moments abans d'enlairar-se

Poc després de les set de la tarda es deixaren sentir els primers rumors contradictoris. Algunes persones afirmaven que el Blériot havia cobert els 64 kilòmetres de la travessia en pocs minuts. D’altres, però, asseguraven que havia caigut al mar, prop de la platja dels Colls, abans d’arribar a Vilanova i la Geltrú. Finalment resultà certa aquesta última versió.

Quan feia cinc minuts que Leforestier havia emprés el vol, i a causa de deficiències en el motor, el monoplà començà a perdre alçada, fins que es precipità al mar. El pilot fou salvat per uns pescadors vilanovins que es trobaven prop del succés. Eren Francesc Tetas, Antoni Massó i Remigi Vidal, els quals recolliren Leforestier i el dugueren fins a terra ferma. Posteriorment fou traslladat a la masia dels Colls, on un metge li aprecià una contusió al front i li practicà les primeres cures. Els mariners vilanovins van rebre de part de l’Ajuntament 25 pessetes cadascun per la seva decidida actuació.

Vista del Blériot sobrevolant la platja de Sitges (Frederic Ballell - AFB)

El dimecres a la tarda, la barca d’en Josep Rosés anà a recollir el Blériot, que es trobava varat a la platja dels Colls, i el portà fins a Sitges perquè Leforestier i Mauvais reparessin les avaries. En ser desmuntat el motor de l’aparell, s’adonaren que el problema havia estat el trencament d’un fil de la bobina, el qual s'havia introduït dins el cilindre. Tot i el fracàs de la prova, en la reunió que es va fer el 7 de juliol, la comissió organitzadora mostrà la seva satisfacció pel ressò que havia tingut el raid i per la gran quantitat de gent que s’havia traslladat fins a Sitges per veure l’inici de la travessia.

Els carnavals dels nostres avis i besavis

$
0
0
Per les cròniques que ens han deixat Emerencià Roig Raventós i Josep Soler Cartró, hom pot saber com vivien el Carnaval els habitants de Sitges entre les acaballes del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX. Aleshores les festes de Carnestoltes començaven per Nadal, continuaven la diada de Reis i s'allargaven fins a la vigília del Dimecres de Cendra. El Dijous Gras hi havia el costum de sortir al camp a menjar xató i truites de botifarra. També eren típiques les coques de llardons i els guixots que elaboraven les confiteries de la vila perquè els fadrins els llancessin a les noies.

En aquella època, la participació en el Carnaval tenia un caràcter marcadament gremial. Entre els boters existia la tradició, el Dijous Gras, de construir una bóta de grans dimensions que després era cremada al Cap de la Vila. Els mariners, per la seva banda, organitzaven a la platja el joc del “Jo te l'encendré”, que consistia a empaitar-se mútuament amb una espelma encesa per poder cremar la mena de llufa que duien penjada al darrera. Aquelles celebracions carnavalesques populars i de carrer anaren desapareixent progressivament per mor de les transformacions socials i econòmiques que sofrí la vila.

Carnaval del 1912, amb una colla de noies del Casino Prado disfressades de flors

La implantació del Carnaval burgès

Cap a la meitat del segle XIX començà a imposar-se un nou model de Carnaval que, de mica en mica, substituiria al que fins aleshores havia estat hegemònic. Els principals impulsors d'aquest nou model foren els americanosque, influenciats per l'estil de vida que duia la burgesia barcelonina, inauguraren el costum de celebrar els carnavals en locals tancats, d'antuvi a l'interior dels grans salons particulars i posteriorment a les sales de festa dels casinos. 

La construcció del teatre de l'Hospital al carrer de Sant Gaudenci (1842), on per primera vegada els sitgetans pogueren ballar aixoplugats, marcà el punt d'inflexió d'aquest canvi de tendència que es consolidaria en dècades posteriors. L'esplendor del Teatre Vell –com també seria conegut després– durà fins a la creació del Casino Primero de Sitges i del Casino Suburense, fundats ambdós l'any 1861. El primer, situat al cafè de can Laureano, aplegava els partidaris de La Palla, mentre que el segon tenia la seu al cafè d'en Peret Espardenyer i comptava amb el suport de la colla d'El Gra.

Brec de la Societat Recreativa El Retiro que participà en el Carnaval del 1914

La constitució de la Societat Recreativa El Retiro (1870) i del Casino Prado Suburense (1877) acabà de consolidar el Carnaval burgès implantat pels americanos. Els casinos antecessors –el Primero de Sitges i el Suburense– subsistiren durant un cert temps, però al capdavall acabaren tancant portes i els seus socis s'integraren a les noves entitats, que a partir d'aleshores i fins ben avançat el segle XX polaritzarien les festes carnavalesques quasi exclusivament. Llavors la temporada de Carnestoltes continuava inaugurant-se per Nadal. Després venien les diades de Reis, la Candelera (2 de febrer), Dijous Gras i les jornades centrals de Carnaval, sense oblidar tampoc la resta de caps de setmana de tot aquell període que, segons els anys s'allargava, més o menys.

Les disfresses que triaven els sitgetans per sortir a les comparses i anar als balls eren d'allò més variades, sobretot els de les dones. Aquestes es vestien de mores, japoneses, esclaves, zíngares, messalines, camperoles italianes, dames imperials i un llarg etcètera. En canvi, entre els homes la disfressa més habitual solia ser la de pagès o mariner, malgrat que també hi havia qui anava abillat a l'estil Lluís XVI. Als balls hi assistien més disfresses femenines que no pas masculines. 

Grup de valquíries infantils, acompanyades de Sigfrid, l'any 1913

A les desfilades de carrer s'interpretaven quasi sempre pasdobles, mentre que en els salons de les societats es tocaven masurques, rigodons, americanes, valsos, danzones cubans, polques i galops –moltes d'aquestes danses continuarien vigents al llarg de les primeres dècades del segle XX. Tant al Prado com al Retiro, els socis disposaven d'uns petits carnets de ball on hi havia la relació detallada de les peces musicals que s'executarien i, al costat, un espai en blanc perquè els nois i les noies poguessin anotar la parella amb la qual es comprometien a ballar cadascuna de les danses.


El Carnaval com a reflex i prolongació de les lluites polítiques locals

En iniciar-se el segle XX, el model de Carnaval vigent era el que s'havia implantat trenta anys abans, arran de la fundació del Retiro i el Prado. Malgrat això, es respirava una certa inèrcia i també una manca d'idees noves. Alguns observadors parlaven de crisi i decadència en referir-se a les festes carnavalesques. Feia falta un revulsiu que foragités l'atonia i recuperés, ni que fos en part, aquell caire popular i un xic arrauxat que el Carnaval havia tingut cent anys enrere. Però com que era impossible tornar al passat, es cercà la solució en el present, un present marcat per la lluita política que sostenien els dos casinets sitgetans per aconseguir el poder municipal.

Carro inspirat en l'obra de Rusiñol L'alegria que passa, amb tres nens que representaven
els personatges de Zaira, Clown i Cop de Puny (1913)
 
Mai com en el període 1900-1936, Prado i Retiro lluitarien tan aferrissadament per controlar l'Ajuntament. La rivalitat que existia entre els directius i socis d'una i altra entitat s'assemblava a una guerra de trinxeres en la qual tot valia: insults, amenaces, calúmnies, etc. Fou així com el Carnaval es convertí en el reflex i la prolongació de les lluites polítiques locals. Les candidatures es transformaven en comparses i l'escrutini de vots era substituït pel recompte de parelles. El casinet que treia més comparsers al carrer el dimarts de Carnaval esdevenia el guanyador i demostrava ser el que tenia més adeptes davant uns possibles comicis.

Els primers anys del segle XX el Carnaval estigué fortament influenciat per la sàtira política. De 1902 a 1908 el partidaris del Prado organitzaren un seguit de cavalcades on paròdia i fantasia es barrejaven a parts iguals. Hi hagué ocasions en què la burla fou particularment àcida, com la vegada que sortí un ase viu amb un cartell al cap que deia “Sitges” i que anava precedit d'un rètol on es podia llegir: “El poble que es deixa enganyar, en burro es convertirà”. Els retiristes, en lloc de respondre a les provocacions del casinet de Dalt, optaren per afavorir La Palma, societat sorgida arran d'una escissió del Prado i que estigué activa entre 1905 i 1908. La seva existència fou efímera, però intensa; tant que encara avui el carrer de Santiago Rusiñol, on s'ubicava l'entitat, és conegut popularment com el carrer de la Palma.

Carruatge amb una mesquita musulmana i un quartet de persones
abillades a l'estil oriental (c.1915-1916)

Al marge d'aquesta politització, el Carnaval del primer terç del segle XX va viure altres innovacions. La segona dècada de segle s'institucionalitzà el costum d'organitzar balls infantils de disfresses, que anteriorment ja havien tingut lloc de manera esporàdica. S'escollí el dilluns de Carnaval a la tarda per celebrar-los i el seu èxit els assegurà la continuïtat. També fou en aquells anys quan aparegueren els cronistes de societat. Fins llavors, la premsa local no havia estat gaire pròdiga pel que fa a ressenyes carnavalesques. Els setmanaris es limitaven a detallar les activitats dels tres últims dies. Entre 1914 i 1936, el Carnaval ocuparia més pàgines als diaris sitgetans. Tots els cronistes signaven els seus articles amb pseudònim –“Comparser”, “Arlequín”, “Catrota”, “Polichinela”, etc.–, darrere els quals s'amagava un grup de persones que anaven variant amb el temps.

Els anys de la Primera Guerra Mundial van ser uns anys de molta efervescència carnavalesca. Aquesta coincidència no fou en absolut casual. El conflicte europeu donà una empenta sense precedents a la indústria del calçat i això repercutí en el conjunt de l'economia sitgetana. La prosperitat  derivada de la Gran Guerra tingué efectes directes i immediats en el Carnaval, que visqué una de les seves èpoques daurades. Al mateix temps, s'accentuà la bel·licositat que existia entre els dos casinets. Fou en aquells anys quan alguns retiristes mataren un gall -símbol del Prado- en el transcurs d'un ball de dimarts de Carnaval.

Caravana gitana que sortí al Carnaval pradista del 1915.  A l'esquerra, el nen dalt
del burret és Josep Mirabent Magrans

Al llarg de les dècades de 1920 i 1930, els carnavals continuaren girant exclusivament al voltant del Prado i el Retiro. Les dues entitats organitzaven actes iguals o semblants de forma paral·lela. El cicle carnavalesc ja no s'iniciava per Nadal, sinó per la Candelera, quan als casinets es feia el primer ball de la temporada, reservat només als socis. Els diumenges següents al 2 de febrer, se celebraven festes de disfresses que servien de preparació. El diumenge anterior a Dijous Gras tenia lloc l'arribada d'en Carnestoltes, la presència del qual fou intermitent en aquells anys. El Dijous Gras tornava a haver ball a les societats. Era el dia en què s'estrenava la decoració carnavalesca i es presentaven les disfresses.

El diumenge, dilluns i dimarts s'esdevenien les diades centrals del Carnaval, presidides per la celebració de nombrosos balls, entre ells el de les dues hores, que es feia el dimarts de sis a vuit del vespre i que servia d'escalfament per a la posterior comparsa. Cada casinet organitzava la comparsa per separat i seguia un itinerari diferent, però era obligat el pas pel Cap de la Vila. Cada entitat utilitzava les estratagemes més diverses per treure al carrer el màxim nombre de parelles disfressades i esdevenir, així, la triomfadora de la nit. L'endemà, Dimecres de Cendra, molts sitgetans tenien el costum de sortir al camp a fer el típic berenar de l'”enterro” de la sardina.

La casa del silenci: Rusiñol al sanatori de Boulogne-sur-Seine (1899)

$
0
0
El setembre del 1901 Santiago Rusiñol publicava a la revista Pèl & Ploma un relat que duia per títol “La casa del silenci”. L'escrit començava dient:

“Allà a la vora del poble de Boulogne i a un costat de la llarga i deserta ruta de Versalles, entremig de jardins, de toies d’arbres, de fondals de verdura i d’amagatalls de flors, s’hi troba un jardí de dolor.

Darrera d’una paret i al fons d’una avinguda d’arbres, es veu un gran rètol, sortint entre el brancatge, que diu: “Casa de curació de malalties nervioses”; sota del rètol, grans reixes dissimulades per línies d’arquitectura; un casal fred i simètric com fàbrica de salud i sota les parets llises, netes, noves i brunyides, i dintre d’aquelles reixes esbeltes, primes i daurades com una gàbia de luxe, les figures dels malalts; neurastènics presoners de la seva voluntat, tambalejant el seu vertigen o covant endormiscats la seva incurable tristesa; les histèriques, arraulides com si fossin flors d’estufa, o caient com fulles seques; els malalts de la morfina assosegats pel desespero d’un afany que no han pogut satisfer, d’una sed que no s’apaga, d’una platja que no arriba, i patint a totes hores l’enyorament del repòs, i les ànsies d’una calma somniada”.

Tot i que no deixava de ser una recreació literària, "La casa del silenci" tenia un rerefons ben verídic, atès que dos anys abans Rusiñol n'havia estat hoste durant uns mesos per a desintoxicar-se de la seva greu addicció a la morfina. La "casa de curació de malalties nervioses" que esmenta era en realitat un sanatori de Boulogne-sur-Seine on tractaven toxicòmans i malalts mentals.

Santiago Rusiñol vist per Ramon Pichot en un  dibuix de 1897, quan
la seva dependència de la morfina ja era un fet (Museu Cau Ferrat)

El camí cap a la morfina

Segons Maria Rusiñol, fou el mateix doctor Gaietà Benaprès qui, un bon dia de febrer del 1899, es presentà a Barcelona per comunicar a Lluïsa Denís el lamentable estat en què es trobava l’artista per mor de la seva addicció a la morfina. A Santiago Rusiñol vist per la seva filla, Maria ens ofereix una visió interessada del problema, posant en boca del doctor Gaietà Benaprès aquestes paraules:

“–Lluïsa, el seu marit té poc temps de vida. Molts dels amics que l’envolten l’acaben d’ensorrar procurant-li tòxics que de moment li permeten de seguir-los. Solament el gran amor que vostè sent per ell i la seva abnegació podran salvar-lo. Cal que se l’emporti a un sanatori com més aviat millor.”

Maria Rusiñol no diu res, en canvi, del seu oncle Albert, que aquells dies era a París seguint un tractament de desmorfinització. I és que l’entorn familiar de Rusiñol sempre va voler creure que les males companyies havien estat les responsables de la seva progressiva drogodependència. Als ulls de Lluïsa Denís, Miquel Utrillo ocupava el primer lloc de la llista negra. Per això se n’anà a la francesa tan bon punt ella aparegué a Sitges.

Els problemes del pintor amb la droga es remuntaven a les acaballes de 1889, poc després d’haver-se instal·lat a la rue de l’Orient en companyia de Clarasó, Canudas i Utrillo. Arran d’una relliscada fortuïta, Rusiñol va rebre un cop molt fort a la regió lumbar que li provocà una lesió interna en un ronyó. Després de romandre uns dies hospitalitzat, el metge li donà l’alta convençut que tot plegat havia estat un ensurt i prou. Però el ronyó havia quedat greument afectat i des de llavors Rusiñol va patir de manera periòdica forts dolors que només aconseguiria calmar a base de morfina.

Anunci del sanatori de Boulogne-sur-Seine
a la premsa francesa de tombant de segle
A principis de 1896, a la tornada del seu segon viatge a Granada, els dolors sovintejaren i Rusiñol començà a punxar-se cada vegada amb més freqüència. Els efectes de la morfina es deixaren sentir en l’activitat i la conducta del pintor, el capteniment del qual oscil·lava entre l’eufòria i la prostració. Aquell estiu, Rusiñol passà uns dies a Montserrat i després els metges –que atribuïen els dolors a l’artritisme– li recomanaren que anés a un balneari de la Garriga. D’allà estant, va escriure una carta a Raimon Casellas on confessava que li era ja impossible prescindir de l’alcaloide perquè el dolor havia adquirit proporcions alarmants. A partir de la tardor de 1896, el que fins aleshores havia estat un remei es convertí progressivament en una nova malaltia, la morfinomania, molt més perillosa que la que pretenia mitigar. Durant els dos anys següents Rusiñol visqué el seu particular descens a l’infern de la droga, mentre el procés de necrosi renal s’accelerava. Quan Lluïsa Denís travessà la portalada del Cau, el febrer de 1899, Rusiñol ja feia temps que no lluitava contra el dolor, sinó contra la morfina que l’estava matant a marxes forçades.

Temerós que el tanquessin en un manicomi, a Lluïsa i als amics els costà força de convencèr-lo que li calia ajuda urgent per sortir d’aquell atzucac. Finalment acceptà anar a una clínica de París per sotmetre’s a un tractament de desmorfinització. La dona i la filla l’acompanyaren fins a París. 

A l’arribada, els estaven esperant Ramon Casas i Albert Rusiñol, el qual tot just acabava de sortir d’aquell mateix centre. En una carta a Utrillo, Casas no amagava la forta impressió que havia tingut en veure el seu amic: “En Santiago va arribar molt fomut y tremolant de por i l’Alberto per arreglar-ho va dir-li que allò de l’establiment aquell que podien anar-se’n quan volguesin era una farsa i que no n’hi havia cap mes que el que ell estava. Figura’t quina escena. Sort que després el metge va tranquil·litzar-lo i ara està decidit a anar-hi”.

Vista general del sanatori de Boulogne-sur-Seine, on Rusiñol estigué ingressat uns mesos l'any 1899

El sanatori del doctor Sollier

Uns dies més tard Rusiñol ingressava voluntàriament en el sanatori que els doctors Paul i Alice Sollier tenien a Boulogne-sur-Seine. L’establiment era l’únic que existia a França dedicat de manera exclusiva al tractament de les malalties nervioses i la morfinomania. Paul Sollier havia nascut el 1861 –el mateix any que Rusiñol– i havia exercit d’intern en els hospitals de Bicêtre i de la Salpetrière. En aquest últim havia tingut de mestre el prestigiós neuròleg Jean-Marie Charcot (1825-1893), que el 1881 havia esdevingut titular de la primera càtedra de Malalties del Sistema Nerviós.

El doctor Paul Sollier en l'època d'intern a l'hospital
de la Salpetrière (1886)
El 1899 la reputació de Sollier estava més que consolidada malgrat la seva joventut. Treballs com Du rôle de l’heredité dans l’alcoolisme(1888), Psychologie de l’idiot et de l’imbécile (1891), Les troubles de la mémoire (1893), Guide pratique des maladies mentales (1893) i Genèse et nature de l’hystérie (1897) l’avalaven com un dels millors especialistes en toxicomanies i malalties mentals (anys a venir, un dels seus pacients més famosos seria l'escriptor Marcel Proust).

El sanatori del matrimoni Sollier estava situat als afores de París, en el camí que conduïa cap a Versailles, molt a prop del pont de Sèvres i a un pas del boscos de Saint-Cloud i de Boulogne. Envoltat d’un gran parc, l’establiment havia estat construït expressament el 1897 per oferir unes immillorables condicions de confort i calma als malalts que s’hi hostatjaven. Tot i la seva funció terapèutica, semblava més un hotel de luxe que no pas una maison de santé.

L’edifici s’estructurava en dos pavellons paral·lels i simètrics –un destinat als homes i l’altre a les dones– que confluïen en un cos central on hi havia els serveis generals: la cuina, la recepció, les oficines, etc. A l’entresol es trobava la sala d’hidroteràpia, amb una gran piscina en forma de rotonda que servia per separar la zona masculina de la femenina. A banda i banda de la sala d’hidroteràpia hi havia dos espaiosos menjadors, cadascun dels quals comunicava amb les cuines del soterrani a través d’un muntacàrregues, assegurant així la rapidesa del servei. A l’extrem esquerre s’ubicava la sala d’electroteràpia i d’examen dels malalts i a l’extrem dret la sala de desintoxicació i d’operacions quirúrgiques.


Vista lateral del sanatori que dirigia el matrimoni Sollier, amb els dos grans pavellons 

Els pavellons tenien a l’entresol una gran galeria amb vistes al parc, mentre que les habitacions s’ubicaven en els pisos superiors. Cada malalt disposava d’una habitació individual d’uns 20 metres quadrats, perfectament amoblada i un bany annex. Hi havia habitacions de luxe, de primera classe i de segona classe.

En una habitació semblant a aquesta, s'hostatjà Rusiñol durant la seva estada al sanatori

El sanatori només acceptava pacients amb malalties nervioses (histèria, neurastènia, etc.) i el que avui anomenem drogodependents (alcohòlics, morfinòmans, cocaïnòmans...). Hi eren absolutament exclosos els alienats i els malats amb afeccions agudes o contagioses. En el cas dels morfinòmans, havien de romandre a l’establiment un mínim de dos mesos i calia abonar l’estada per endavant. Els preus variaven segons s’ocupés una habitació de luxe (4.000 francs), una de primera classe (3.000 francs) o una segona classe (2.000 francs). Santiago Rusiñol s’hostatjà en una de les de primera classe i el rebut fou estès a favor del seu germà Albert. A banda de l’habitació, en el preu hi havia inclosos la pensió alimentària (que comprenia tres àpats), la calefacció, l’electricitat, els medicaments i els tractaments d’hidroteràpia i d’electroteràpia.

A dalt, la sala d'hidroteràpia; a baix, la sala d'electroteràpia


Els mètodes de desmorfinització. 

Tots els morfinòmans que anaven a raure al sanatori de Boulogne eren tractats mitjançant el mètode de la supressió ràpida, del qual el doctor Sollier era un convençut partidari. Aquest mètode pretenia ser una tercera via a mig camí entre la supressió brusca o sobtada i la supressió lenta.

Eudard Levinstein, partidari
del mètode de la supressió brusca 
Per dir-ho ras i curt, la supressió brusca consistia a tallar en sec les dosis de morfina del malalt, tancant-lo setanta-dues hores en una cel·la encoixinada i amb un matalàs com a únic mobiliari. Un cop passat aquest període, es considerava que el morfinòman havia superat la síndrome d’abstinència i que ja estava curat. El màxim defensor de la supressió brusca era el metge alemany Eduard Levinstein (1831-1882), que el 1876 definí la morfinomania com una malaltia. 

La majoria de metges francesos consideraven el mètode de la supressió brusca una autèntica salvatjada que deia molt de la idiosincràsia dels alemanys (pensem que el record de la guerra franco-prussiana de 1870-71 estava encara fresca en el record de tothom). Si bé n’hi havia que també el practicaven, la resta s’inclinaven per un mètode totalment oposat: el de la supressió lenta, que molts consideraven com una manera d’entretenir la dependència sense aconseguir mai superar-la. Un dels més crítics fou l’escriptor llibertari Laurent Tailhade, que en la seva obra La noir idole. Étude sur la Morphinomanie (1907) carregava contra els establiments sanitaris que practicaven la supressió lenta bo i dient que en ells s’hi podia trobar homes sense escrúpols i dones sense marits. I encara afegia: “En aquesta mena d’hospitals, el menjar és saborós, els vins potables, la companyia indulgent, el parc ombrívol. S’hi flirteja, s’hi balla i, a més, cada malalt posseeix una solució vigorosa i un utillatge perfeccionat. El metge en cap concedeix als clients tanta llibertat i aire lliure com volen. Res d’infermers, ni de portes, ni de panys”.

Per contra, Tailhade no estalviava elogis envers el sanatori de Boulogne-sur-Seine i el sistema de desmorfinització practicat pel doctor Sollier. El métode de supressió ràpida constava de dues fases. En una primera, que no durava més de cinc o sis dies, es sotmetia al malalt a una dràstica desintoxicació, disminuint-li les dosis de morfina amb celeritat. Una vegada desintoxicat, començava un llarg període de convalescència que tenia com a finalitat que el malalt recuperés un rime de vida normal mitjançant una dieta equilibrada, sessions de gimnàstica, etc. El procés de desintoxicació es realitzava en una sala especialment habilitada i sota l’atenta vigilància dels metges, que en tot moment estaven preparats per intervenir el malalt en cas de síncope prolongat.

Laboratori i sala d'examen dels malalts

El mateix Sollier, a la seva Guide pratique des maladies mentales, defensava el mètode de la supressió ràpida com el més eficaç i el que millors resultats donava, sempre i quan s’observessin aquestes dues condicions: el malalt havia de residir en un hospital, sota la vigilància d’un metge i d’un personal especialitzat;  mentre duren els efectes de la supressió (diarrees, vòmits, insomni, etc.), el pacient no pot rebre visites dels seus familiars; durant els primers cinc dies, el metge ha d’estar preparat en tot moment per intervenir el malalt en cas de síncope prolongat.

Caricatura del Dr. Sollier lluitant contra
el dragó de les toxicomanies (1911)
L’any 1910, en el decurs d’un congrés mèdic, Paul Sollier presentà una estadística sobre 300 casos de curació aconseguits en seu sanatori des de 1897. D’aquests 300 pacients que havien passat per les seves mans, 202 eren homes (entre els quals 50 metges, 3 dentistes i 4 farmacèutics) i 98, dones. Quant a la tipologia dels toxicòmans, un gran nombre (concretament 235) eren morfinòmans purs –com Santiago Rusiñol–, tot i que Sollier reconeixia que en els darrers anys havien augmentat perillosament els addictes a l’heroïna.


Léon Daudet 

Durant la seva estada al sanatori de Boulogne-sur-Seine, Rusiñol coincidí amb l’escriptor Léon Daudet, amb el qual establiria una fraternal amistat a partir d’aquell moment. Fill del també literat Alphonse Daudet, el 1899 León acabava d’entrar a la trentena i no era encara el conegut editorialista del diari ultradretà L’Action française. Amb tot, havia publicat ja algunes obres polèmiques, entre elles Les Morticoles (1894), una violenta sàtira sobre els ambients mèdics parisencs escrita poc després d’haver abandonat els estudis de medecina. A la facultat León Daudet havia estat condeixeble de Paul Sollier, que ja despuntava com a alumne avançat.

Léon Daudet
A L’entre-deux-guerres (1915), tercer volum de les seves memòries, Daudet recorda la forta impressió que li causà Santiago Rusiñol: “Des de la nostra primera trobada el vaig estimar perquè s’assembla a Alphonse Daudet. Idèntic bany de sol escampat damunt el front, la mirada i el somriure, amb la diferència que l’etern cigar de Santiago substitueix, a l’extrem dels llavis, la petita pipa del meu pare. Idèntica cabellera abundosa, que parteix una clenxa ben recta. En el cas de Santiago aquests cabells són menys llargs i comencen a emblanquir amb fermesa, però hi ha, com en el cas d’Alphonse Daudet, alguna cosa que no envelleix: l’atractiu combinat de la bondat i de la sensibilitat, una bondat que riu, plora i guareix les nafres, una sensibilitat tremolosa com un bedoll sota un cel de tempesta. La visió moral de Santiago Rusiñol oscil·la perpètuament entre la ironia temperada i les llàgrimes...”

Anys a venir, la morfina seria la protagonista de dues obres de Daudet: la novel·la La lutte (1907) i l’assaig L’homme et le poison(1925). En aquest últim, al llarg d’un centenar i mig de pàgines, Daudet exposava –entre d’altres temes– l’expansió de la morfina a Occident a partir de 1870, la psicologia i la introspecció dels toxicòmans, la curació de la morfinomania, etc. A l’igual que anteriorment havia fet Tailhade, Daudet defensava la tècnica de desmorfinització de Sollier.

Quatre anys després de "La casa del silenci", Rusiñol publicava el recull de proses Ocells de fang (1905), que incloïa “El morfiníac”, un relat on explicà la seva pròpia experiència amb la droga. El protagonista és un escriptor que cerca en la morfina la inspiració que li manca:

“Però tu me la donaràs, morfina, la força! No hi fa res que després em matis. Avui mateix treballaré! Jo hi posaré el pensament, i tu em sostindràs la mà, si em vol caure, que tu tens el coratge que em falta. I quina obra que farem, morfina! Quin fill tindrem tots dos! Serà l’obra de trenta anys d’esperar, de voler-te i de no poder-te tenir! Jo t’explicaré ratlla per ratlla, i tu em mouràs la voluntat, i cada bes teu serà una estrofa, i no hi fa res que m’emmetzinis: si el fruit ha d’ésser hermós, emmetzina’m”.



Malgrat la cura de desmorfinització, els dolors de Rusiñol no van desaparèixer. Al cap d’un any, li descobriren que tenia un ronyó necròtic i li extirparen. Amb l’operació quirúrgica l'artista deixà enrere deu anys de vida bohèmia i desbaratada –que no li havien impedit, tanmateix, treballar extraordinàriament– i encetà una nova etapa marcada per la presència constant de Lluïsa Denís.


Max Schmeling, el boxejador que vingué a entrenar-se a Sitges (1934)

$
0
0

Schmeling i Jacobs en una imatge de 1930
El 4 de març de 1934 el setmanari Baluard de Sitges anunciava als seus lectors que el dijous de la setmana següent arribaria a la vila Max Schmeling, campió mundial de boxa dels pesos pesants entre 1930 i 1932. Schmeling tenia previst passar una temporada a l’Hotel Terramar Palace amb l’objecte de preparar el seu combat contra el púgil basc Paulino Uzcudun, el qual havia de celebrar-se el següent 8 de maig a l’estadi de Montjuïc. El setmanari també afegia que des del 28 de febrer ja es trobava aquí el representant de Schmeling, Joe Jacobs, que s’havia avançat uns dies per supervisar tots els detalls de l’estada del boxejador alemany a Sitges.

Els promotors del combat eren l’empresari català Joaquim Gasa, creador del Club Olympia Ring, i l’holandès d’origen alemany Daniel Strauss, els quals, juntament amb Joachim Perlowitz i d’altres personatges com el polític Pich i Pon, aviat es veurien embolicats amb el famós escàndol de la ruleta straperlo (sobre aquest tema i la relació de Strauss amb Sitges, vegeu l’interessant article de Beli Artigas al seu blog http://criticartt.blogspot.com.es/2012/10/que-samagava-lhabitacio-17-del-terramar.html, i també el llibre de José Carlos García Rodríguez, El caso Strauss. El escándalo que precipitó el final de la República, Astorga: Akrón, 2008).

Max Schmeling en els seus inicis com a boxejador professional, quan lluitava en la categoria de pesos semipesants


31 combats guanyats per KO

Max Schmeling tenia en aquell moment 28 anys i en feia deu que era boxejador professional. Nascut a la regió de la Pomerània Occidental el 28 de setembre de 1905, amb 21 anys aconseguí el campionat d’Alemanya dels pesos semipesants, després de derrotar a Max Dieckmann per KO en el primer assalt, i l’any següent arravatà el títol europeu d’aquesta categoria al francès Fernand Delarge.

Schmeling a la revista Time el juny de 1929
La fulgurant carrera de l’Ulà Negre del Rhin –com era conegut popularment– s’acabà de consolidar als Estats Units, on el 1929 s’enfrontà, amb pocs mesos de diferència, a dos dels grans boxejadors del moment: Johnny Risko i el basc Paulino Uzcudun; el primer abandonà en el novè assalt per inferioritat manifesta i el segon va perdre el matx per punts. Aquest parell de combats donaren a Schmeling l’oportunitat de combatre contra el nord-americà Jack Sharkey pel títol mundial dels pesos pesants, que havia quedat vacant després de la retirada de Gene Tunney.

El 12 de juny de 1930 milers de persones s’aplegaren al Yankee Stadium de Nova York per contemplar el que havia de ser un esdeveniment memorable. Tots els crítics eren del parer que, des de l’època de Jack Dempsey (campió mundial de 1919 a 1926 i amb el qual Schmeling tenia una gran semblança), no hi havia hagut damunt el ring dos boxejadors amb un punchtan demolidor. Les apostes estaven molt igualades i tot feia pensar que es veuria un combat dur i llarg, ple d’alternatives per un i altre aspirant. Al quart assalt, però, en ple cos a cos, Sharkey llança un cop baix a l’alemany que el fa caure a la lona. Del terra estant, l’alemany veu com l’àrbitre i els jutges desqualifiquen Sharkey i el proclamen a ell nou campió del món. Schmeling va retenir el títol durant dos anys. Fins que el mateix Sharkey li va prendre el 1932, en un altre combat igualment renyit i polèmic que el nord-americà va guanyar per punts, malgrat que la premsa coincidí que Schmeling havia estat molt superior.


A dalt, Sharkey es mira Schmeling tombat a la lona després de propinar-li el cop que li valgué la desqualificació.
A baix, Schmeling, a la seva arribada a Berlín, ja com a campió del món dels pesos pesants

El març de 1934 Schmelingduia 55 matxs disputats com a professional, dels quals n’havia guanyat 45 (31 d’ells per KO). Amb tot, des que Sharkey li havia pres el títol mundial només havia fet tres combats i dos els havia perdut (Al llarg de la seva carrera professional, que es prolongà fins al 1948, sense comptar el parèntesi que suposà el període de la Segona Guerra Mundial, Schmeling disputà 70 combats. D’aquests, en va guanyar 56 –37 dels quals per KO–, en va perdre 10 i els altres 4 foren fallats nuls).

Cartell del film Blackmail
Un any abans de la seva vinguda a Sitges, Schmeling s’havia casat amb l’actriu alemanya d’origen polonès Anny Ondra, nom artístic d’Anna Sophie Ondráková (1903-1987). El 1929 Ondra havia protagonitzat dues pel·lícules d’Alfred Hitchcock: The Manxman i Blackmail (“Xantatge”). 

D’aquesta última, el director britànic en féu dues versions: una muda i una altra sonora, ja que el rodatge del film coincidí amb l’arribada del cinema sonor a Anglaterra. La majoria del material de la versió muda original es reutilitzà en la versió sonora, però Hitchcock hagué de contractar l’actriu Joan Barry perquè posés veu al personatge d’Anny Ondra, ja que aquesta tenia un marcat accent centreeuropeu que no encaixava amb la noia londinenca que simulava ser a la cinta. Amb un micròfon col·locat al costat de la càmera, Barry llegiria les línies del personatge d’Ondra, alhora que aquesta movia els llavis. Tot i que la versió muda també s’estrenaria –i curiosament fou la més popular a Gran Bretanya en el seu moment–, el pas del temps l’ha relegat a l’oblit en favor de la versió sonora (sobre Hitchcock i el rodatge de Blackmail, vegeu https://ca.wikipedia.org/wiki/Blackmaili http://the.hitchcock.zone/wiki/Blackmail_(1929))


Anny Ondra i un jove Alfred Hitchcock durant el rodatge del film 


Una lesió inoportuna

Complint les previsions, l’excampió mundial arribà el 15 de març a l’estació de França de Barcelona, on fou rebut per una multitud desitjosa de veure de prop un dels boxejadors més famosos del món. Des de Barcelona, Schmeling es traslladà ràpidament a Sitges, i l’endemà va iniciar ja el seu entrenament en un petit camp que s’havia construït expressament al costat mateix de la piscina Maria Teresa i del casino Platja d’Or.

Schmeling entrenant a Sitges (foto publicada a Crónica el 25 de març de 1934)

Més de mig segle després, Manel Ferrer –que aleshores tenia 19 anys– recordava les sessions d’entrenament de Schmeling amb aquestes paraules: “Solia anar de bon matí des de l’Hotel Terramar al seu camp d’entrenament saltant a la corda, i en arribar es bevia un litre de suc de taronja” (“L’any de l’estraperlo”, El Eco de Sitges, 17 juny 1989). D’altres sitgetans també retingueren a la memòria durant molt de temps la magnífica estampa de Max Schmeling corrent pel nostre passeig Marítim o donant cops de puny al sac de sorra que penjava del seu quadrilàter provisional. I és que aquelles sessions d’entrenament eren obertes al públic, i per tant, seguides per una munió entusiasta d’afeccionats a la boxa que es desplaçaven fins a Sitges des de Barcelona i d’altres indrets.

D’aquells primers dies d’entrenament se’n féu ressò Braulio Solsona, que el 25 de març escrivia això a les pàgines de la revista madrilenya Crònica: “Todas las mañanas se levanta a las ocho, juega al tenis o al golf, pasea, y por la tarde, a las cuatro, sube al ring para adiestrarse con sus sparrings o hacer ejercicios de cultura física. Toma una ducha, se pone en manos del masajista y regresa al hotel, donde espera la hora de cenar. A las diez de la noche, a la cama. Hace comidas nutritivas, pero de fácil digestión; bebe solamente agua mineral, no fuma...”.


D'esquerra a dreta: Perlowitz, Gasa, Strauss, el periodista Solsona,
Schmeling i Jacobs, acompanyat del seu sempitern puro (foto apareguda a Crònica el 25 de març de 1934) 

Caricatura d'Uzcudun publicada a la revista
esportiva d'humor Xut! el maig de 1934
A mesura que s’acostava el dia del combat, Schmelling es trobava cada cop en millor forma. Mentrestant, Uzcudun s’entrenava a Sant Sebastià sota l’atenta mirada del seu mànager, Justo Oyarzábal. El basc tenia moltes ganes d’enfrontar-se novament a l’alemany i prendre’s la revenja d’aquell combat celebrat cinc anys abans –el 27 de juny de 1929– a Nova York i en el qual Schmeling l’havia derrotat per punts en quinze assalts.

Tot anava sobre rodes, fins que el 28 de març sorgí un imprevist que ningú desitjava. Aquell dia Schmeling anà al camp d’entrenament com havia vingut fent des de la seva arribada a Sitges. Un cop allí, i mentre colpejava el sac de sorra, el boxejador relliscà (havia plogut) i, en caure al terra, es desllorigà el dit gros de la mà esquerra. Tot i que fou atès de seguida pels doctors Benaprès i Corachan, el combat hagué d’ajornar-se quatre setmanes, fins al 13 de maig.


L’arribada d’Anny Ondra

Schmeling aprofità l’avinentesa per marxar uns dies a Berlín, d’on tornà a les acaballes d’abril. En aquesta ocasió vingué acompanyat de la seva dona, l’actriu Anny Ondra. La parella arribà amb tren a Barcelona el 25 d’abril al migdia. La gernació que anà a esperar-los fou major que la vegada anterior, quan el boxejador es presentà sol ; la presència de l’estrella cinematogràfica desvetllà molta curiositat entre els barcelonins i entre els alemanys residents a la ciutat comtal, que ompliren de gom a gom l’estació de França. També anà a rebre’ls el cònsol general d’Alemanya, acompanyat de bona part del personal del consulat, els organitzadors del combat i una nodrida representació de la premsa esportiva i cinematogràfica.


Portada de l'ABC del 28 d'abril del 1934, 

Novament, el periodista Braulio Solsona estigué allà per explicar-ho als lectors de Crónica: “No es un espectáculo que se dé todos los días el ver a una de esas contadas figuras que han logrado destacar en el cine (...) Y, en realidad, no deja de tener interés el hecho de poder contrastar si la artista que ha conseguido interesarnos es en la vida tal como se nos ha mostrado en sus manifestacions artísticas. Claro que, como suele suceder en el cine, arte de mixtificaciones, Anny Ondra no es tal como la conocemos en la pantalla. No es tan nina. Es una mujer. Una mujer pequeñita, graciosa, que tiene unos claros ojos azules, una naricilla respingona sobre la boca diminuta y una cabellera dorada. Una mujer que conserva el desenfado de su arte. Pero una mujer”.

El boxejador i la seva dona marxaren immediatament cap a l’Hotel Terramar Palace, on després de dinar parlaren pels micròfons de Radió Associació, des dels quals –segons informava Baluard de Sitges– “dirigiren galants paraules al poble de Catalunya”.

Anny Ondra i Max Schmeling amb el president Lluís Companys. Els flanquegen es timadors Perlowitz
(a l'esquerra) i Strauss (a la dreta) (foto apareguda a Crònica el 6 de maig del 1034)

L’endemà per la tarda, reposats ja del llarg viatge des de Barlín, Schmeling i Ondra retornaren a Barcelona per a realitzar una visita protocolària a l’alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer, i al president Lluís Companys. Per La Vanguardia del dia 27 d’abril sabem que, després de les salutacions de rigor, el boxejador i Companys mantingueren aquesta breu conversa:

“-Es troba ja restablert del constipat que tenia quan vaig ser a Sitges? –preguntà Schmeling al president.
-Totalment –respongué l’altre–. Tant com si hagués boxejat amb vostè.
-Doncs de mi no depèn –digué l’alemany.
-Però jo renuncio a aquest honor –contestà somrient Companys.”


El retorn als entrenaments

Schmeling reprengué els seus entrenaments sitgetans el dilluns 30 d’abril. El dia següent, aprofitant que se celebrava el 1er de maig, una multitud d’ociosos vinguda d’arreu es concentrà al costat de la piscina per veure les evolucions del germànic.

La Vanguardia del dia 3 afirmava que el ring s’havia vist rodejat de nombroses persones, moltes de les quals s’havien desplaçat fins a Sitges formant una llarga caravana de cotxes. El diari també afirmava que “los que habían presenciado los entrenamientos del ex campeón del mundo antes de la suspensión del combate creen que Schmeling está ahora mejor que entonces”. I encara afegia: “Schmeling esta vez no se ha traído de Alemania los sparrings, sin duda por haberse convencido de que los hay excelentes en España, y ha contratado a Flyn, Solá y Morales, además del campeón de Holanda del peso medio, De Boer”. A aquests noms s’ha d’afegir el del sitgetà Manel Cid i Fontanals, a qui, segons Manel, li donaven vint duros per cada sessió d’entrenament, “que era més del que guanyava treballant a la fàbrica de can Termes”.

Max Schmeling entrenant-se amb un sparring sota l'atenta mirada de Joe Jacobs

Uns dies més tard, Schmeling va rebre la visita de dos asos de la boxa nacional, Josep Gironès i Martínez de Alfara, que vingueren a Sitges acompanyats per un grup de la premsa gràfica. Els dos espanyols es fotografiaren somrients al costat de l’alemany i declararen que Schmeling els havia causat una impressió immillorable, sobretot per la potència dels seus cops de dreta.

El gran dia s’acostava i els preparatius s’acceleraven. Una setmana abans, La Vanguardia donava detalls del matx que havia de disputar-se a Montjuïc el 13 de maig. A banda del combat principal entre Schmeling i Uzcudun, previst per a les cinc de la tarda, s’havien organitzat per a aquell dia 34 combats més, 30 dels quals es disputarien –a quatre assalts– simultàniament en tres rings des de les onze del matí fins a les dues de la tarda. Després d’un petit recès, a dos quarts de tres començarien tres combats a deu rounds, i seguidament vindria l’espectacle principal entre el basc i l’alemany. El matx final de la reunió enfrontaria Josep Gironès amb el francès Leo Hermal. L’organització d’un festival de boxa d’aquesta magnitud no tenia precedents fins aleshores. “Ni los promotores americanos –assenyalava La Vanguardia–, que han sido siempre los más audaces, han llegado a la concepción de una reunión pugilística tan complicada, enguantando las manos de setenta boxeadores”.


Portada de la revista Crónica del dia 13 de maig de 1934
Cinc dies abans del combat, el 8 de maig, arribava a Barcelona el mànager d’Uzcudun, el qual declarà que Paulino es trobava en una forma magnífica: “Puedo decirles que jamás le he visto como ahora”, digué Oyarzábal. Mentrestant, a les oficines de l’organització arribaven notícies de la preparació de nombroses caravanes de cotxes i autocars que havien de venir de tota Catalunya i de diferents ciutats d’Espanya. La Vanguardia parlava de vuit trens especials procedents de Madrid, València, Sant Sebastià, Bilbao, París i Niça.


Combat nul i fracàs econòmic

La tarda del dia 11 Paulini Uzcudun arribà a Barcelona i l’endemà tingué lloc la pesada oficial a la redacció d’El Mundo Deportivo. El basc donà un pes de 94 kg i mig, gairebé 10 més que Schmeling, que es quedà en 85 kg. En acabar l’acte, l’alemany es traslladà novament a Sitges i dedicà la resta del dia a descansar. Uzcudun, per la seva banda, es dirigí al cementiri de Montjuïc a dipositar una corona de flors damunt la tomba de Francesc Macià, i tot seguit tornà al seu hotel, on va dinar i posteriorment reposar.


Paulino Uzcudun durant la pesada oficial a la redacció d'El Mundo Deportivo la vigília del combat

I per fi arribà el dia del gran festival pugilístic. Un festival que no complí les expectatives que havia despertat quan mesos abans fou anunciat. Des del punt de vista econòmic fou un desastre: els organitzadors patiren fortes pèrdues que no aconseguiren equilibrar, ni molt menys, l’elevat capítol de despeses. A aquest contratemps cal afegir la decepció que tingué el públic a nivell esportiu, atès que el combat entre Uzcudun i Schmeling fou declarat nul –malgrat la superioritat del germànic– i al seu voltant s’aixecaren no poques suspicàcies.


Caricatura de Castanys a la portada de Xut!

Com deia La Vanguardia del dimarts 15 de maig, en la qual sortia una àmplia ressenya de la cita haguda a Montjuïc dos dies abans, l’aplaçament de l’esdeveniment –previst de bell antuvi dins el marc de les Festes de Primavera– refredà els aficionats i féu minvar la compra de localitats. “La parte mañanera del programa resultó un fracaso absoluto. Se celebraron los diez combates anunciados en cada ring bajo un sol africano y ante contados espectadores, unos cinco o seis mil, cifra insignificante en la inmensidad del Estadio”. A partir de quarts de tres de la tarda, l’afluència de públic augmentà de mica en mica, fins arribar als 30.000 espectadors que presenciaren el matx principal entre Schmeling i Uzcudun.

Els dos boxejadors abans de començar el combat

Per al cronista de La Vanguardia, el més interessant de la vetllada fou precisament l’actuació de Schmeling: amb un estil polit, elegant i precís –tècnicament superior al del seu contrincant–, Schmeling demostrà que “ha sido un brillante campeón, confirmando cuanto de él habíamos leído y apreciado en películas. Cuando presenciamos la de su segundo match con Sharkey [en el qual Schmeling perdè la corona mundial], quedamos convencidos de que le habían arrebatado el título con la decisión parcial de los jueces. Algo muy parecido fue el desarrollo y características del combate que hizo el domingo con Uzcudun”. El cronista també deia que, molt possiblement, Schmeling –que ja tenia 29 anys– no tornaria a ser mai més campió del món, però que indutablement era el millor pes pesant que havia passat per Barcelona.

Schmeling i Uzcudun en ple combat (Crónica, 20 de maig de 1934)
Més endavant el periodista criticava sense embuts l’actuació de l’àrbitre i dels jutges, acusant-los d’haver-se deixat endur pel patriotisme i de comportar-se de manera totalment parcial, perjudicant Schmeling i, de passada, el prestigi de la boxa espanyola. I tot seguit afegia: “No falta quien sospecha que el match nulo estaba previsto y combinado para montar después el combate de desquite en Holanda o Alemania, pues los promotores, previendo las pérdidas económicas, se pusieron de acuerdo para cubrir éstas con un segundo match” (el temps donaria la raó als malpensats:  el 7 de juliol de 1935, Schmeling i Uzcudun s’enfrontaren novament, ara a Berlín, i en aquella tercera ocasió, com la primera, resulta guanyador l’alemany per punts).

En la seva crònica, La Vanguardiarecollia també l’opinió dels dos protagonistes. Schmeling fou d’allò més explícit: “El que s’ha fet amb mi es fa només amb els principiants”, va dir als periodistes, en referència a l’actuació arbitral. Uzcudun, per la seva banda, afirmà que ja li estava bé que el combat fos declarat nul; segons el basc, en l’onzè assalt Schmeling estava tocat, però no l’havia pogut rematar a causa d’una lesió que tenia a la mà esquerra”.


Així veiè la revista Xut! el combat entre el basc i l'alemany
Al combat assistiren, entre altres, el president Lluís Companys, el president del Parlament de Catalunya, Joan Casanovas, l’alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer, el conseller Ventura Gassol i el general Domènec Batet, cap de la IV Divisió.

L’endemà mateix del matx, Schmeling i Anny Ondra abandonaren Sitges en direcció cap a Berlín. Anys a venir, el 1956, quan Schmeling publicà la seva autobiografia (-8-9-aus), dedicà un parell de pàgines a parlar d’aquest combat contra Uzcudun i esmentà breument el seu pas per Sitges.


***********************


Més enllà del combat amb Paulino Uzcudun, la vida de Max Schmeling estigué plena d’esdeveniments interessants, alguns d’ells coneguts en el seu temps, però d’altres totalment ignorats durant llargs anys. És per això que penso que val la pena explicar dos episodis ocorreguts amb posterioritat a la seva estada a Sitges.

Max Schmeling contra Joe Louis: dos combats llegendaris

Nova York, 19 de juny de 1936. El Yankee Stadium de Nova York és ple a vessar: 70.000 persones esperen que els dos púgils saltin d’un moment a l’altre al quadrilàter. En un costat hi ha Joe Louis; en l’altre, Max Schmeling. Les apostes estan 10 a 1 a favor del nord-americà, que amb 22 anys acabats de fer està considerat un “mata gegants”. En els últims mesos ha noquejat dos ex campions mundials dels pesos pesants –Primo Carnera i Max Baer– i ha tombat el poderós Uzcudun en només quatre assalts (fou l’únic KO que patí el basc en tota la seva carrera). Schmeling, en canvi, és a punt de complir els 31; i malgrat que es troba en bona forma, tothom està convençut que li serà impossible de suportar les envestides d’un rival que no ha perdut encara mai cap combat dels 27 que porta disputats com a professional. Tot fa pensar, doncs, que l’enfrontament serà un pur tràmit per a Louis.


Schmeling aixeca els braços, mentre Louis jeu a terra (1936)
El combat comença a un ritme suau: els dos adversaris s’estudien amb prudència i llancen cops llargs. De mica en mica, però, Schmelling va prenent posicions en el ring i aconsegueix arribar amb netedat a la cara de Louis, que està sorprès de la disciplicinada defensa de l’alemany. En el quart assalt, Schmeling llança un cop de dreta violentíssim i envia el seu rival a la lona. Louis s’aixeca amb rapidesa, però l’astorament es reflecteix al seu rostre. En els dos assalts següents, l’alemany continua castigant el “Bombarder de Detroit” –com es coneix a Louis– amb potents directes de dreta, alhora que esquiva els jabs (cops d’esquerra) del seu rival. Tot i acabar el sisè round gairebé grogui, Louis es recupera una mica al llarg del setè i vuitè assalt. A partir del novè, però, la superioritat de Schmeling es més que evident. Louis, amb la cara tumefacta, encaixa un cop rere l’altre, sense entendre què està passant. Ja no es tracta de guanyar, sinó simplement de sobreviure. Comença el dotzè assalt i el nord-americà busca la cintura del contrincant. Fins que Schmeling connecta un extraordinari crochet de dreta que tomba definitivament a Louis.

La seva victòria contra pronòstic davant el fins llavors invicte Joe Louis féu saltar Schmeling a la primera pàgina dels diaris de tot el món. La premsa nazi airejà el triomf com una evidència de la inferioritat de la raça negra i, en tornar a Alemanya, el boxejador fou rebut multitudinàriament, com si d’un heroi militar es tractés.

Per la seva banda, després de l’ensopegada amb el germànic, Louis continuà la seva carrera ascendent i guanyà amb facilitat els set combats següents –sis d’ells per KO. Fins que arribà el moment de lluitar pel campionat mundial dels pesos pesants, llavors ens mans del també nord-americà Jim Bradddock. Malgrat que l’aspirant amb més mèrits per a disputar el títol era Schmeling, les hàbils maniobres de Max Jacobs –entrenador de Joe Louis– i els interessos dels organismes boxístics nord-americans –que no volien que el títol se n’anés cap a Europa–, impediren que el germànic pogués esdevenir novament campió del món. Braddock refusà l’oferta dels representants de Schmeling i preferí arriscar el seu títol davant de Louis (a canvi, tot s’ha de dir, d’una substanciosa quantitat: només per lluitar s’embutxacaria 300.000 $). El combat se celebrà el 22 de juny de 1937 a Xicago i, com era d’esperar, Louis no desaprofità l’oportunitat d’esdevenir el nou campió del món: Braddock caigué desplomat en el vuitè assalt, amb els ulls en blanc i la boca plena d’escumalls.

Louis i Schmeling durant la pesada anterior al combat del 1938
Louis ja era el nou rei dels pesos pesants. Tanmateix, encara tenia present la humiliació que li havia infringit Schmeling i volia resquitar-se’n. L’ocasió es presentà dos anys i tres dies després d’aquella fatídica data. Els dos boxejadors arribaren a la cita –22 de juny de 1937– envoltats d’una agra polèmica alimentada des de moltes setmanes abans pels mitjans de comunicació nord-americans i alemanys (cal recordar que la cursa cap a la Segona Guerra Mundial ja havia començat). 

En arribar als EUA, Schmeling havia estat rebut amb crits de “Nazí! Nazi!”. I el dia abans del matx, en un periòdic aparegué un escrit signat –però no escrit– per Louis, on el púgil deia el següent: “Avui lluito per Amèrica, contra l’intrús invasor. No és un Schmeling-Louis; és una vella i gran Amèrica contra la barbàrie alemanya”. A diferència del que havia passat l’altra vegada, ara Joe Louis sortí a per totes i no va permetre que l’alemany tingués temps per afermar-se al quadrilàter. Només sonar la campana que donava inici al combat, el “Bombarder de Detroit” es dirigí cap a Schmeling i començà a descarregar-li cops de puny a tort a dret. Dos minuts i quatre segons després tot s’havia acabat. Schmeling jeia al terra –amb dues vèrtebres cervicals luxades– i Louis aixecava els braços en senyal de victòria. Un gest que el nord-americà repetiria moltes vegades fins al 1951, any en què abandonà la boxa en ser derrotat per Rocky Marciano.

Els dos antics rivals i després amics en una imatge del 1971

Avui dia, Louis és considerat per a molts com el millor boxejador de tots els temps (ostentà el títol de campió mundial dels pesos pesants durant quasi tretze anys). En canvi, a Schmeling només el recorden uns quants. Tanmateix, fou ell qui va guanyar la gran batalla de la vida. 


Max Schmeling en una fotografia
publicitària de Coca-Cola
Després de deixar la boxa, l’alemany invertí els diners guanyats a base de trompades en l’adquisició d’una concessió de la Coca-Cola que li va permetre ser propietari d’una planta embotelladora a Hamburg i amb pocs anys, es convertí en un home ric. Va morir el 2 de febrer del 2005, a punt de complir el cent anys. El 2010 la seva vida fou portada a la pantalla per Uwe Boll. Molt diferent fou el final de Louis, el qual, un cop retirat, tingué una vida existència força penosa que el va dur a la ruïna econòmica –per culpa dels impostos– i també física. En els difícils anys 1960 i 1970, Schmeling ajudà econòmicament Louis, enviant-li generoses sumes de diners i demostrant que no li guardava cap mena de rancúnia. I quan el 1981 Louis va morir, fou Schmeling qui es féu càrrec de les despeses del seu enterrament. 

Hitler i els germans Levin 

Durant molts anys anys la imatge de Max Schmeling estigué associada a l’Alemanya nazi. Adolf Hitler i els capitostos del Tercer Reich –especialment el seu ministre de Propaganda, Joseph Goebbels– intentaren utilitzar el boxador com a instrument de propaganda per a demostrar les seves tesis sobre la suposada hegemonia de la raça aria (sobretot després del primer combat contra Joe Louis).

Anny Ondra i Max Schmeling amb Adolf Hitler
Si bé és cert que Schmeling es deixà fotografiar al costat del führer i de Goebbels en més d’una ocasió,  no ho és menys que resistí amb fermesa les pressions del règim hitlerià per manipular-lo, i que es negà –tot i la insistència del dictador– a afiliar-se al partit nacional-socialista i també a fer manifestacions públiques a favor del nazisme. Empipat per aquesta actitud del boxejador, en esclatar la Segona Guerra Mundial, Hitler l’obligà a allistar-se en un cos de paracaigudistes d’elit que realitzaven missions suïcides, i com a tal participà en la batalla de Creta (1941), en la qual fou ferit.

Schmeling, de paracaigudista, a la Segona Guerra Mundial
Malgrat tot això, la imatge de Schmeling com a col·laborador del nazisme continuà vigent durant molt de temps. Fins que el 1993 es va saber que havia arriscat la seva vida per salvar Henri i David Lewin, fills d’un amic seu jueu, durant la famosa Reichkrystallnacht (la nit dels vidres trencats) del novembre de 1938. Schmelling amagà els dos adolescents a la seva habitació de l’Hotel Excelsior de Berlín i posteriorment els ajudà a fugir del país. Anys després, Henri Lewin, convertit en un pròsper hoteler de Las Vegas, convidaria l’esportista als Estats Units per agrair-li tot el que havia fet per ell i el seu germà.



La Festa de l'Arbre Fruiter (1907)

$
0
0
La Festa Major de l'any 1907 fou, sense cap mena de dubte, una de les més lluïdes de principis del segle XX. D'una banda, el 23 d'agost tingué lloc la inauguració del monument al doctor Bartomeu Robert. De l'altra, el dia 26, com a colofó, se celebrà la Festa de l'Arbre Fruiter.

La festa començà al matí. A les onze, les autoritats municipals -amb l'alcalde Francesc Batlle al capdavant- anaren a l'estació a rebre els convidats que havien d'assistir a l'esdeveniment. Entre d'altres, vingueren el governador civil Angel Ossorio y Gallardo; els diputats a Corts Amadeu Hurtado, Francesc Macià, Jaume Carner, Josep Bertran Musitu, Josep Zulueta, Joaquim Salvatella, Juli Marial i Joan Garriga Massó; el diputat provincial Joaquim Sostres; membres de la Federació Agrícola Catalano-Balear, dels Amics de la Festa de l'Arbre de Barcelona, i de la Lliga de l'Arbre Fruiter de Moià. Tampoc va faltar a la cita el tenor Francesc Viñas, que el 1904 havia fundat  la Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter a Moià, el seu poble nadiu. Viñas va arribar en tren des de Cadis, ciutat on estava actuant aleshores i a la qual devia retornar al cap de poques hores.

Després de visitar l'Ajuntament i el flamant monument al doctor Robert, els convidats s'arribaren a l'església parroquial, al Cau Ferrat i a l'Hospital de Sant Joan Baptista. En acabat, els membres de la corporació i els seus hostes anaren a dinar al Pavelló de Mar, on se celebrà un banquet presidit per l'alcalde Batlle. Durant el dinar, la coral La Unió Sitgetana entonà diverses peces, entre elles "La bandera", d'Enric Morera, que dirigí el mateix mestre.


Concentració de carruatges a la plaça de l'Estació (Foto: Merletti - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

A les cinc de la tarda començà una cavalcada de carruatges que sortí de la plaça de l'Estació i que va fer el següent recorregut: Francesc Gumà, Sant Isidre, Illa de Cuba, Jesús, Cap de la Vila, Parellades, Pou Vedre, Bassa-rodona (els noms de plaça i carrer d'Espanya foren posteriors 1907) i passeig de la Ribera, on hi havia la tribuna d'autoritats.


Landó ocupat per Simó Llauradó i els seus fills (Foto: A.R. - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

A més de nombrosos landós i cotxes particulars, van participar en la cavalcada diversos carruatges que representaven una al·legoria sobre el món agrícola. Segons la crònica de Baluard de Sitges eren els següents:

EL PALLER
Carro projectat per Telesfor Monfort i executat per Pere Farran, en el qual anaven muntades les seves propiètaries, les senyoretes Casilda Batlle, Maneleta Amell i Roseta Farran.


Les senyoretes Batlle, Ferran i Amell damunt el carro El Paller (Foto: Scorzelli - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

LA MALVASIA
Carro ideat i executat per les seves propietàries, que també el tripulaven, les senyoretes Roser Mestres, Maria Suñé i Marina i Josepa Amell.

LA VEREMA
Carro propietat de la Societat Recreativa El Retiro, projecte de Josep Vidal i execució del Sr. Rius, en el qual anaven les senyoretes Rosa Martí, Adela Jacas, Josep Sunyer i Mercè Villoch.


El carro La verema, propietat de la Societat El Retiro (Foto: Scorzelli - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

L'ARNERA
Carro propietat dels senyors Monfort i Marsal, ideat i executat per ells mateixos, en el qual hi figurava l'escut de Catalunya enmig dels de Sitges i Moià; el tripulaven les senyoretes Isabel Soler i Maria Carbonell.


En primer terme, el carro L'arnera al seu pas pel pont Domènech (Foto: Scorzelli - Biblioteca
Popular Santiago Rusiñol)

LA INDÚSTRIA AGRÍCOLA
Carro del Foment Sitgetà, projectat per Telesfor Monfort, executat per Joan Marsal i muntat per les senyoretes Pauleta Sabater, Maria Montaner i Anita Mirabent.


La indústria agrícola, carro del Foment Sitgetà, amb les senyoretes Sabater, Montaner i Mirabent
 (Foto: Scorzelli - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

EL BATRE
Carro propietat del Centre Agrícola, projecte de Joaquim de Miró i execució del Sr. Picas, ocupat per les senyoretes Hortènsia Miró i Rosa Suñé, i dos nens.


El batre, carro projectat per Joaquim de Miró (Foto: Bergnes - Biblioteca Popular Santiago Rusiñol)

LA SÍNIA
Carro del Pavelló de Mar, projectat per Arcadi Mas i Fondevila i executat pel Sr. Rius, en el qual anaven les senyoretes Rita Batlle, Mercè Ferret i Júlia Mas.

EL PRAT
Carro del Casino Prado Suburense, projecte del Sr. Monfort i execució del Sr. Marsal, tripulat per les senyoretes Remei Forment, Júlia Soler, Josepa Rovira, Isabel Mirabent i Rita Milà, a més de diversos joves.

El tenor Francesc Viñas
En acabar la cavalcada, es lliuraren els guardons als millors arbres  fruiters que es conreaven en el terme de Sitges. El primer premi de 150 pessetes se'l va endur Salvador Robert, en Tirano, pel seu garroferar del fondo d'en Selva. La festa es va cloure amb un discurs de Viñas i el cant de l'Himne de l'Arbre Fruiter, amb lletra de Joan Maragall i música d'Enric Morera. La tornada de l'himne fa així:

Cantem plantant, plantem cantant,
que tot és vida.
Els bons plançons, amb uns bons cants
fan més florida

No gaire temps després s'edità un Àlbum - Record de la Festa en el qual es reproduïen força fotografies, a més dels discursos pronunciats i de l'Himne de l'Arbre Fruiter.

COCAÍNA EN FLOR, una sensació que no s'oblida

$
0
0




Durant vuit dècades, la marca de Perfums Parera fou líder arreu l'estat espanyol dins el sector de perfumeria i cosmètica. La història començà a Badalona a principis dels anys 1910, quan Joan Parera Casanovas fundà l'empresa en un local del carrer de Sant Pere. Pocs anys més tard, traslladà el negoci al carrer Arnús, on instal·là la fàbrica i les oficines.

Can Parera, com era coneguda popularment, fabricà una gamma de productes molt variada. Sens dubte, però, el seu producte estrella fou VARÓN DANDY, un nom tan mític com pot ser el de l'Anís del Mono, negoci fundat també per un badaloní. La fragància de Varón Dandy fou creada el mateix any de la fundació de l'empresa, i esdevingué la primera i única fragància masculina a Espanya durant molt de temps. Els anys 1970 marcaren el punt àlgid de les vendes: en aquella època Parera arribà a produir 2,5 milions de litres, en contraposició als 10.000 que elaborava en la dècada del 1920. Avui dia encara es comercialitza, si bé ja no pertany a Perfums Parera (l'any 1990 el producte va passar al grup Benckisser, quan aquest comprà l'empresa Parera, i més tard a Cosmètics Astor)

Si Varón Dandy es convertí en la fragància masculina per antonomàsia, la femenina fou COCAÍNA EN FLOR, que la mateixa casa Parera llançà al mercat el1933 i que perdurà, pel que he pogut esbrinar, fins als anys 1950.




La campanya publicitària creada entorn de Cocaína en Flor fou extraordinària, gairebé sense precedents a l'època. Fins aleshores, mai un perfum s'havia anunciat tant i de manera tan exquisida. Els grans diaris -com ABC i La Vanguardia- no foren els únics a anunciar-lo. També ho feren revistes il·lustrades com Mundo GràficoEstampa o bé Lecturas.




Els epítets que es dedicaven a Cocaína en flor i les virtuts que se li atribuïen eren molts diversos. El més utilitzat era el de "perfume misterioso cuyo nombre responde a efectos desconocidos". Tanmateix, n'hi havia d'altres: "perfume fino... pero persistente, suave... pero malicioso, es materia... pero tiene alma"; "un perfume que hechiza, que enloquece, que embriaga"; "un misterio que se esfuma, un perfume que persiste, una sensación que no se olvida". 




Els anuncis anaven, sobretot, adreçats a la dona moderna, culta, cosmopolita, de classe social benestant, com reflexen algunes de les models utilitzades pel fotògraf Josep Masana, que dissenyà diversos cartells publicitaris per a la promoció de la fragància. 




En alguns anuncis s'especificava que el perfum no contenia droga, tot i que el consum de cocaïna ja era habitual en aquella època. I si bé estava prohibit, no era mal vist -ni molt menys- per tothom.




Els flascons que contenien Cocaína en flor eren, així mateix, d'un gust exquisit, tant els originals, més clàssics, com els posteriors, més agosarats.



Ara bé, quina olor feia la fragància? Sembla ser que a falguera aromàtica.




La propaganda de Cocaina en flor no es limità a la premsa. De bell antuvi, també fou present a la ràdio, mitjançant un tango escrit i musicat per Josep Mestres, i cantat per Carmelita Aubert amb l'acompanyament del conjunt Ventura y sus Bohemios. La lletra feia així (i a sota de tot trobareu l'enllaç per poder-la escoltar): 


Quiero vivir por él
Gozo pensar en ti,
Eres, perfume, la más bella poesía
Lleva tu aroma la valentía del placer.
Dime, que yo sabré
Todo tu ardor sentir,
Es optimismo y el estar es alegría
Es el bautismo del gozar y del querer.

“Cocaína en flor”, perfume de amor
“Cocaína en flor”, tu aroma es ardor,
Es un perfume persistente
Es un misterio complaciente.
“Cocaína en flor”, ensueño de amor
“Cocaína en flor”, es embriagador,
En la nostalgia de la vida
Vencerá siempre, con “Cocaína en flor”.

Día feliz aquel
En que tu olor sentí,
Estremecióse de placer mi alma entera
Y entre mis venas, el delirio del querer.
Desde que tú poder
Dueño se hizo de mí,
Me siento libre, valerosa y deseada
Me siento alegre, confiada y más mujer.

(Recitat com a publicitat)
El moderno Super Perfume “Cocaína en flor”
Es un incentivo en el arte femenino de agradar,
Dentro de un ambiente de gusto depurado
De hechizo, de suavidad, de distinción...

Eres el gran poder
Eres el más sutil,
Eres, perfume, la más bella poesía
Con su alegría y la malicia del placer.

EROTYL, la Viagra dels nostres avis

$
0
0
La Viagra no és cosa de fa quatre dies. Almenys a casa nostra.

Ja en els anys 1920, i segons resava la propaganda, existia a Catalunya "un producte màgic per a combatre eficaçment la IMPOTÈNCIA i la NEURASTÈNIA, per cròniques i rebels que siguin a tot altre tractament". Aquest producte duia per nom EROTYL i eren unes pastilles "inventades" pel farmaceùtic Wenceslau Dutrem Solanich.




Nascut a Barcelona cap el 1880, Dutrem era un personatge digne d'ésser inclòs a la sèrie dels "Homenots" de Josep Pla. Llibertari convençut, de jove fou obligat per la seva família -de profundes conviccions religioses- a fer-se capellà. A la mort del seu pare, penjà la sotana i va mantenir els seus cinc germans exercint l'ofici de barber, fins que va obtenir la llicenciatura de Farmàcia.

Casat amb Àngelina Domínguez Ortelli-Barelli, Wenceslau Dutrem fou farmacèutic a diverses poblacions catalanes, entre elles Olot, Lés i Castellbell i el Vilar. abans d'instal·lar-se a Barcelona novament, on obrí una farmàcia al carrer de Sant Pere Més Alt, número 50. Fou aquí on va instal·lar el seu laboratori i on va vendre l'esmentat EROTYL a partir de mitjan anys 1920. El preu del producte no era gens menyspreable: 21'75 pessetes. O potser sí, ja que prometia la joventut eterna i s'assegurava que hom podia prendre'l amb "la major i la més absoluta confiança per ésser completament inofensiu".



Com podeu comprovar, Dutrem també fabricava d'altres productes, com la Ginelasa-Vaginoides, el Gonicideol i els Antilueticos Dutrem, tots ells relacionats amb l'activitat sexual.

L'Erotyl va gaudir d'una gran popularitat a la Barcelona de finals dels anys 1920 i principis dels 1930. S'anuncià sobretot a les anomenades "publicacions sicalíptiques" (ara en diríem, eròtiques), com per exemple La Tuies i el Papitu, però també se'n parlà a setmanaris satírics com El Be Negre. Al Papitu era habitual que, damunt de l'anunci, es publiqués un acudit que fes referència a l'Erotyl. Aquí en van dos, d'aquests acudits que no sempre eren tan políticament correctes.





També s'anunciava en programes de mà que repartien els music-halls i altres locals de diversió, com ara aquest, on l'Erotyl comparteix protagonisme amb la incomparable Bella Dorita.




De la fama del "més poderós regenerador de l'activitat espino-medulo-genital", se'n féu ressò el gran Josep Maria de Sagarra, el qual dedicà a Dutrem i a l'Erotyl uns versos extraordinàrimanet irreverents i del tot iconoclastes per les seves referències a polítics, periodistes i altres personatges conegudíssims d'aquella època.

Els senyors de certa edat
ja tenen llur candidat:
Wenceslau Maria Dutrem,
ara sí que tremparem! 


Inventor de l'Erotyl,
que enlaira el membre viril,
un dia que feia vent
va fer aquest descobriment. 


Barrejant fils de sotana
amb collons de sargantana,
dues unces de placenta
i un raget d'aigua calenta,
per comprovar els seus efectes
en dóna a qualques subjectes. 


Tantost el tasta el porter
que ja prenya a sa muller. 
El del principal primera
prenya dona i portera. 
El del principal segona
se'n va de cap a la xona. 

El senyor del primer pis 
dóna pel cul a un Lluís. 

A don Amadeu Hurtado
se li aixeca amb desenfado. 
A en Maluquer i Viladot
se li revifa el ninot. 
El cabdill dels esquerrans
no l'ajup ni amb dues mans. 
A en Pellicena i Camacho
li branda com la d'un matxo. 


A don Pere Coromines
li brollen dotze sardines. 
Don Francesc Cambó i Batlle
se la passa per l'espatlla. 
En Civera Sormaní
no se'n sabia avenir. 
Fins i tot don Pere Rahola
porta en carro la titola. 

I fins don Francesc Macià 
se'n va a casa La Mamà. 

El món d'un a l'altre extrem
canta l'èxit d'en Dutrem. 
I li porten amb safata
una cigala de plata.  


(Nota: Ca la Mamà era un prostíbul molt conegut de Barcelona) 

Wenceslau Dutrem Solanich acabà els seus dies exiliat a Mèxic, on fundaria els laboratoris FARBAR en companyia dels seus fills Wenceslau (metge), Eliseu (advocat) i Marta (també advocada). 

Wenceslau Dutrem Domínguez, el fill gran (a qui sovint es confón amb el pare i se li atribueix l'invent de l'Erotyl) fou la primera persona que va atendre Lev Trotski immediatament després que Ramon Mercader -també català- li clavés -el 20 agost de 1940- un piolet al cap que acabaria provocant-li la mort l'endemà.

Qui vulgui saber més de la família Dutrem, li recomano aquest enllaç, del qual he tret diverses dades biogràfiques:

http://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/view/262428


Un segle i mig de les Missioneres de la Immaculada Concepció a Sitges

$
0
0

Panoràmica de Sitges cap als 1880-1890


1

La presència de les religioses Concepcionistes a Sitges durant l'últim segle i mig és mereixedora d'un estudi profund i acurat que escapa del tot  a l'objectiu d'aquesta conferència, que no és altre que donar quatre pinzellades sobre aquesta presència que sovint ha passat desapercebuda malgrat la seva importància. I dic que ha passat desapercebuda perquè la tasca de les Concepcionistes ha estat tothora silenciosa i allunyada de qualsevol protagonisme.

L'arribada de les germanes Concepcionistes a Sitges, ara fa 150 anys, va coincidir amb la creació mateixa de la congregació religiosa. Així, doncs, es fa inevitable explicar quin fou el seu origen i dir quatre coses sobre la seva fundadora, Sor Alfonsa Cavin Millot.

Sor Alfonsa Cavin va nèixer el 1816 a la població francesa de Scey-sur-Saône. El 8 de maig de 1843 ingressà a l'Associació de la Sagrada Família de Bordeus, fundada vint anys abans pel sacerdot Pierre-Bienvenu Noailles. Al noviciat de Martillac, canvià el nom de baptisme (Louise-Félicie) pel de religió (Alphonse), i féu la primera professió religiosa el 1845.

Un any més tard, juntament amb tres altres religioses, Sor Alfonsa fou destinada a Mataró. L'ajuntament d'aquella ciutat havia arribat a un acord amb la Sagrada Família de Bordeus perquè l'associació obrís una escola per a nenes pobres. A canvi, el consistori mataroní cedia l'antic convent carmelità de Sant Josep, abandonat des de l'exclaustració, perquè fes les funcions d'escola. El 4 de juny de 1846 tenia lloc la instal×lació de la comunitat, formada per les quatre religioses següents: Sor Chantal Machet, Sor Anselma Grosseval, Sor Alfonsa Cavin i Sor Cecília Goreau. Val la pena retenir aquest últim nom, perquè més endavant, en parlar de la nostra vila, el tornarem a trobar. L'endemà mateix, el 5 de juny, l'escola obria les seves portes a les 60 nenes que s'havien inscrit.

Dos mesos després, la superiora de la comunitat, Sor Chantal Machet, tornava a França i la substituïa en el càrrec Sor Alfonsa Cavin. Sota el seu impuls, la comunitat entrà aviat en una fase expansiva que es traduí en nombroses iniciatives. Així, el 1847 Sor Alfonsa reuní un grup de senyores mataronines i els proposà la fundació d'un internat per a nenes òrfenes, que fou inaugurat el 8 de desembre d'aquell any. Altrament, el mateix 1847, les religioses de la Sagrada Família començaren a tenir cura de l'hospital de la ciutat. I poc després l'associació decidí obrir el seu primer noviciat a Espanya.

Paral×lelament a això, començaren a sorgir els primers problemes entre les religioses, les autoritats municipals i el clergat local. Gran part d'aquests problemes tenien el seu origen en la manera com es governava internament la comunitat i l'estil de vida religiosa que portava. Cal tenir en compte que en aquella època, mitjan segle XIX, les Congregacions femenines eren pràcticament desconegudes a Espanya i que la vida religiosa per a les dones era gairebé únicament i exclusiva la dels monestirs de clausura. Aquests estaven sota el control d'homes, ja fossin els Superiors Majors de la branca masculina de l'orde o bé l'Ordinari del lloc. Que les religioses de la Sagrada Família fossin governades per una Superiora General provocà els lògics rezels per part del capellans confessors, encarregats de la direcció espiritual de la comunitat.

Imatge actual de Scey-sur-Saône, amb l'església de Saint Martin
A aquest problemes genèrics, se n'afegí un altre de particular. A mesura que passaven els anys, Sor Alfonsa anà adaptant-se progressivament a la mentalitat i a les necessitats del país en què vivia. El 1848 ja parlava i escrivia correctament el castellà i dos anys després obtenia el títol de "Maestra de Instrucción Primaria Elemental" amb la qualificació d'excel×lent. Aquesta voluntat d'adaptar-se la deixava palesa ella mateixa en una carta que el 20 de maig de 1850 va adreçar al bisbe de Barcelona, Josep Domènec Costa i Borràs. En ella es deia el següent:

"Estando desde agosto de 1846 de superiora de esta casa (...), he procurado siempre, en cuanto he podido, adaptarme a los usos españoles, tanto en la enseñanza como en el modo de gobernar y dirigir a mis Hermanas, y como este comportamiento que he creído necesario, me ha sido poco favorable y me lo es aún ante mis  superiores principales, cuya estrechísima y rigurosa dependencia nos impide las más de las veces el propagar el bien que podríamos hacer, me obliga a ponerlo al elevado conocimiento de V.E. Ilma. para los efectos convenientes".

Sor Alfonsa no exagerava gens quan afirmava que el seu comportament era mal vist pels superiors de Bordeus. La religiosa era partidària de la flexibilitat davant les crítiques del clergat local i creia imprescindible una major sensibilitat envers la mentalitat espanyola, totalment distinta de la francesa. Algunes de les seves germanes -entre elles, Sor Cecília Goreau- compartien aquesta opinió, però unes altres, molt menys comprensives, s'oposaven frontalment a mossèn Batllevell, rector de Mataró, i a mossèn Castanyer, director espiritual de la comunitat, tot invocant la fidelitat a l'esperit de l'Institut.

Les diferències entre els dos grups aviat esdevingueren irreconciliables i la divisió trascendí el clos del convent de Sant Josep i fou motiu de nombrosos comentaris als carrers de Mataró. Per si això fos poc, a principis de juny, l'ajuntament decidí rescindir el contracte al×legant diversos motius, entre els quals que l'ensenyança havia vingut a menys perquè les religioses es dedicaven primordialment a la formació de les novícies.

Davant aquesta situació insostenible, les germanes només tenien dues opcions: o tornar novament a Burdeus o bé separar-se de l'Institut de la Sagrada Família i crear una nova congregació. Mossèn Batllevell i mossèn Castanyer, amb el suport del bisbe Costa i Borràs, feren mans i mànigues perquè les religioses es quedessin a Mataró i continuessin la seva activitat apostòlica i de caritat, encara que per aconseguir això fos necessari crear una altra institució.

El 13 de juny de 1850 fou convocada tota la comunitat i s'exposà a professes i novícies la situació perquè cadascuna d'elles pogués escollir lliurement si marxava o es quedava. Al final, de les 22 religioses, només 4 es mantingueren fidels a Bordeus. Les altres 18, amb Sor Alfonsa al capdavant, decidiren independitzar-se dels superiors de França i quedar subjectes a l'autoritat i la jurisdicció del bisbe de Barcelona. El trencament s'havia consumat.

Emblema de les Germanes Concepcionistes
Poques setmanes després, l'11 de juliol, el bisbe Costa i Borràs adreçava a Sor Alfonsa Cavin un ofici en el qual se la nomenava Superiora de la nova institució, que naixia amb el nom de Germanes de l'Ensenyança de la Puríssima Concepció (més endavant fou canviat pel de Missioneres de la Immaculada Concepció). La fundació oficial de la congregació va tenir lloc el 4 d'agost següent, a Mataró. A partir d'aquell moment, la comunitat Concepcionista s'estengué per Catalunya ràpidament. Entre 1850 i 1863, període en què Sor Alfonsa Cavin fou superiora general, es fundaren una desena de cases dedicades a l'ensenyament i a la beneficència. La primera fou a Sitges, on les Concepcionistes arribaren el 7 d'agost de 1850, tres dies després d'haver-se creat la institució. Després de Sitges, aquell mateix any, s'instal×laren a Gràcia, i posteriorment a Vilassar de Mar (1851), a Palafrugell i a Sant Celoni (1852), a Terrassa (1854), a Vilanova i la Geltrú (1857), a Reus (1858) i a Tarragona (1860).

Degut a l'oposició que li van fer algunes de les seves religioses i a la intromissió d'alguns eclesiàstics en els afers interns de l'institut, el 1863 Sor Alfonsa es veié obligada a abandonar el càrrec de superiora general. Després d'això, dirigí la Casa de Misericòrdia de Reus i la Casa de Maternitat de Tarragona i finalment, el 1865, es traslladà a Logroño, on fundà un col×legi que va dirigir fins a la seva mort, el 1868.

Amb posterioritat a aquesta data, la congregació continuà el seu arrelament i la seva expansió. El 1884, a instàncies del pare Xifré, Superior General dels Claretians, s'organitzà una expedició de religioses Concepcionistes a Guinea Equatorial i l'any següent es féu la primera fundació d'Àfrica a Fernado Poo. Ja en la segona dècada del segle XX, la congregació creà les seves primeres comunitats a l'Amèrica Llatina. El 1912 les Concepcionistes s'instal×laren a Córdoba, i el 1913, a Tucumán. Allí erigiren cases per a l'acolliment i educació d'infant orfes i abandonats i establiren altres comunitats dedicades a l'ensenyament i la sanitat a Buenos Aires i altres poblacions argentines. Posteriorment la congregació s'expandí per Veneçuela (1954), Colòmbia (1968), Paraguai (1969) i Mèxic (1984). Al mateix temps, intensificaren les seves missions al continent africà, fundant comunitats a Liberia (1967), Ghana (1969), Togo (1970) i Camerun (1995).


2

Fet aquest repàs general, cal parlar ara d'aquesta presència Concepcionista a Sitges que esmenta el títol de la conferència.

Escola de les Concepcionistes, en un annex de l'Hospital antic, cap al 1900

Desconeixem la data exacta en què s'iniciaren les gestions perquè un grup de religioses vingués a Sitges a fer-se càrrec de l'Hospital i a fundar un col×legi per a nenes. El que sí està clar és que el procés començà quan encara existia l'Associació de la Sagrada Família i que mentre s'estaven fent els tràmits s'esdevingué l'escissió de l'institut i la creació de la nova congregació.

Sobre la paternitat de la iniciativa, el doctor Pere Serramalera, en el seu documentadíssim treball sobre "La medicina a Sitges durant la segona meitat del segle XIX", afirma que la idea de portar les religioses cal atribuir-la al doctor Jaume Font i Carbonell, fill de Mataró i que l'any 1831 havia vingut a Sitges a exercir de metge. Aquí s'havia casat amb Isabel Falp i Llopis, filla del doctor Felip Falp i Bach, i havia aconseguit fer-se un bon nom i una nodrida clientela. El doctor Font mantenia un freqüent contacte epistolar amb el seu pare, que exercia d'apotecari a la capital del Maresme, i estava assabentat de tots els esdeveniments que succeïen a la seva ciutat nadiua. És lògic pensar, doncs, que coneixia l'existència d'unes  monges franceses que es dedicaven a l'ensenyament i la beneficència.

En produir-se l'escissió, les gestions per instal×lar una casa a Sitges continuaren endavant, paral×lelament als preparatius de la fundació de la nova congregació que s'estava perfilant. En el Llibre d'Actes de l'Ajuntament corresponent a l'any 1850 trobem el següent acord:

"A los 13 días del mes de julio de 1850, reunidos en la Sala Capitular los señores anotados al margen para celebrar Cabildo extraordinario al objeto que más abajo se expresará (...) se dió lectura al acta de la sesión anterior y habiéndose hallado conforme quedó aprobada.
Acto continuo expuso el Señor Presidente que los había reunido a instancia de D. Mariano Carbonell y Mestre, administrador del Hospital, y en virtud de una carta que recibió dicho señor del presbítero D. Joaquín Martí, fechada en Barcelona a los 3 de los corrientes y en que manifiesta ser necesaria una comisión del Ayuntamiento para presentarse a S.E. el Obispo de Barcelona a fin de redactar y firmar un convenio para el establecimiento en esta Villa de algunas hermanas tituladas 'de la Purísima Concepción' para dedicarse a la enseñanza de niñas y cuidado de los enfermos del Hospital; los señores concejales después de haber detenidamente conferenciado sobre el particular, acordaron: Que se otorgase el competente poder especial para el objeto autorizado ante el escribano público y numerario D. Manuel Torrents Papiol de esta Villa, y el Sr. Obispo de esta Diócesis, comisionándose para firmar dicho documento en nombre del Cuerpo Municipal a los Concejales D. José Antonio Puig, Síndico Procurador del Común y a D. Manuel Puig i Puig."

Antiga capella de l'Hospital, cap al 1900

Seguint les indicacions de mossèn Joaquim Martí, els dos delegats del municipi anaren a veure al bisbe Costa i Borràs. Aquest donà la seva aprovació i els adreçà a Sor Alfonsa Cavin perquè concretessin els detalls de la que seria la primera fundació de les Germanes de l'Ensenyança de la Puríssima Concepció.

El 7 d'agost de 1850 arribaven a Sitges les quatre primeres religioses Concepcionistes. Com a Superiora de la comunitat, Sor Alfonsa Cavin havia escollit una germana de la seva màxima confiança, Sor Cecília Goreau. Tot i la seva joventut (tenia uns 30 o 31 anys), Sor Cecília era una de les religioses més experimentades amb què comptava la congregació, atès que formava part del nucli original de monges franceses que el 1846 havien fundat la casa de Mataró. A més, havia estat una de les més fermes partidàries de l'escissió i la seva conducta havia influït decisivament en Sor Alfonsa. A Sor Cecília, l'acompanyaven Sor Teresa Berenguer, de 30 anys i natural de Sabadell; Sor Josefa Dachs, nascuda a Sant Hipòlit de Voltregà i present a la casa des de 1846; i Sor Catalina Benages, també de 30 anys i nascuda a Vilanova i la Geltrú.

Com es pot veure, la comunitat era summament restringida. Això no té res d'estrany. Llevat d'alguna excepció, les primeres cases Concepcionistes van estar integrades per només quatre germanes, cadascuna de les quals tenia una ocupació ben definida. La Superiora acostumava a ser, al mateix temps, la titular de l'escola de nenes, que era una plaça guanyada per oposició. Una altra germana ajudava en les classes a la Superiora-titular, i una tercera es dedicava al ministeri de la caritat, encarregant-se dels malalts. Finalment, la quarta tenia cura de la casa i de la cuina.

Quan les monges Concepcionistes van arribar aquí, Sitges era una vila d'uns 3.600 habitants que vivia, segons Emerencià Roig, "perduda entre el mar i la muntanya, sense esma d'expandir-se". Una extensa muralla, construïda uns anys abans per defensar-se dels atacs dels carlins, encerclava el poble des de la platja de Sant Sebastià fins a l'Estacada, nom amb el qual es coneixia el terraplè de terra i sorra que hi havia al capdavall de l'actual carrer d'Espanya. El sistema de comunicacions per terra era molt deficient i insegur. Per anar a Barcelona calia arriscar-se a travessar el perillós camí de les Costes o bé fer una marrada considerable per la carretera de Ribes i Vilafranca del Penedès, construïda tot just feia cinc anys. Faltaven encara tres dècades perquè arribés el ferrocarril, que trencaria definitivament l'aïllament de Sitges i relegaria a l'oblit els mitjans de transport terrestres utilitzats fins aleshores.

La platja de Sant Sebastià, a principis del segle XX

L'any 1840 s'havia inaugurat l'enllumenat públic per mitjà d'oli, que tot i suposar un gran avenç, patia de molts inconvenients, ja que la llum que produïa era feble i esmorteïda. A més, els fanals tenien uns dipòsits on només cabia oli per fer llum durant sis hores; això feia que abans de la mitjanit la població quedés totalment a les fosques i que la gent que transitava de matinada hagués d'acompanyar-se amb un fanalet d'oli de llautó.

La Ribera, a finals del segle XIX

Els carrers no estaven urbanitzats i eren força irregulars. El primer indret on hi hagueren voravies fou el passeig de la Ribera, que el 1846 havia estat urbanitzat en el tros que va des de can Falç fins a la Bassa-rodona. Tot i això, l'aspecte de la vila era molt diferent de l'actual. La Torre de les Hores i l'antic Castell eren dempeus, l'escorxador es trobava a la Torreta, la Punta era un munt de roques i encara no s'havia rematat el campanar de l'església parroquial. 
                      
Altrament, no existia xarxa de clavegueres ni tampoc hi havia servei públic d'aigua potable. L'única aigua que es bevia era la de pous i cisternes, que molt sovint esdevenien focus d'infecció perquè estaven prop dels pous secs on anaven a parar les aigües brutes de les cases. Aquestes aigües residuals es filtraven per terra, arribaven fins als pous i infectaven l'aigua potable, provocant nombroses enfermetats de transmissió hídrica, com ara el tifus, que al llarg de la segona meitat del segle XIX fou una malaltia endèmica a Sitges, així com la tuberculosi pulmonar. La mortalitat, doncs, era molt elevada, i especialment la mortalitat infantil. Entre els infants, les malalties que causaven més estralls eren la diftèria, el xarampió, la verola i l'enteritis.

Aquest fou el Sitges que es van trobar les germanes Concepcionistes quan van arribar aquí per fer-se càrrec de l'Hospital de Sant Joan. Gràcies a mossèn Fèlix Clarà, que ho explica en els seus Apuntes sobre Sitges, podem fer-nos una idea força aproximada de com era l'establiment benèfic a principis del segle XIX. Segons el vicari sitgetà, l'edifici constava de planta baixa i pis. A la planta baixa, davant la placeta de Sant Joan, és a dir, aquí on ens trobem ara mateix, hi havia la capella de l'hospital, amb un altar principal i diversos altars laterals. Al primer pis hi havia l'hospital pròpiament dit. Era una estança d'uns 20 m de llarg per 10 m d'ample, que estava dividida en dues meitats. A la banda de mar hi havia el menjador i la sala d'estar dels malalts, i a la banda de terra es trobaven les habitacions, en cadascuna de les quals hi havia un llit, tot i que se n'hi podien encabir dos si era necessari.

Segons pis de l'antic Hospital, cap al 1900

Poc abans de la vinguda de les religioses, l'administrador de l'Hospital, Marià Carbonell i Mestre, havia fet obres a l'edifici, duplicant la seva extensió. Al primer pis s'havien construït unes habitacions per als malalts varons, amb la seva corresponent sala d'esbarjo, i la planta baixa s'havia habilitat com a col×legi. Anys a venir, quan les Concepcionistes ja feia temps que regentaven l'Hospital, es realitzarien noves reformes i ampliacions. Així, el 1870 Agustí Milà i Ballester sufragà un nou cos per a l'escola de noies, que fou edificat a la banda de ponent. I el 1888, gràcies a un donatiu de Luis Antúnez (llavors governador civil de Barcelona), es pogué construir un segon pis que es destinà a l'allotjament de malalts infecciosos.

El governador de Barcelona, Luis Antúnez Monzón


3
           
Malauradament, no coneixem gaire coses sobre aquelles pioneres que ara fa 150 anys fundaren la primera comunitat Concepcionista a Sitges. Tanmateix, sí que ens ha quedat constància de la seva decidida actitud durant l'epidèmia colèrica de l'any 1854.

Com ja havia passat dues dècades enrere, Barcelona tingué el trist privilegi de ser la primera víctima del terrible cólera-morbo. De la capital catalana, on va deixar un balanç de gairebé 4.000 morts, l'epidèmia es va estendre a la resta del Principat. Segons Llopis i Bofill, a Sitges la primera defunció es produí el dia 23 d'agost. Cinc dies abans, el 18 d'agost, Sor Cecília Goreau adreçava una carta a l'alcalde de la vila, Bernat Robert, on oferia la seva col×laboració i la de la resta de les seves germanes en cas que el terrible flagell envaís la vila. La carta, que demostra l'extraordinari tremp d'aquella dona, es conserva al nostre Arxiu Històric i diu així:

"Cumpliendo con el deber de nuestro Santo Instituto, tengo la honra de dirigirme a V manifestándole en nombre propio y en el de las demás hermanas de mi inmediata dependencia residentes en esta Villa, nuestros sinceros deseos de dedicarnos al servicio de los pobres enfermos en el desgraciado caso de que el Colera morbo llegase a penetrar en esta Población.
Animadas por la Divina Misericordia del mayor celo de la Caridad cristiana, a cuya noble virtud se deben tantos beneficios, sin embargo de que nuestras débiles fuerzas no serán tal vez suficientes para corresponder a nuestros ofrecimientos, con todo siempre nos hallaremos dispuestas al socorro de nuestros hermanos dolientes, siempre al lado del lecho del dolor prodigando nuestros auxilios al infeliz que la Providencia se haya dignado confiar a nuestro cuidado.
Las hermanas de la Purísima Concepción residentes en este Pueblo, están prontas a arrostrar toda clase de peligros en favor de los pobres atacados del terrible mal que parece nos amenaza, y hasta el      de hacer gustosamente el sacrificio de su propia existencia para mayor honra de Dios en bien de la humanidad".

Segon pis de l'antic Hospital, cap al 1900

Dos dies més tard, el 20 d'agost, la Superiora de la Congregació, Sor Alfonsa Cavin, ratificava a Bernat Robert l'oferiment de Sor Cecília en una carta enviada des de Mataró que també es conserva a l'Arxiu. Quan l'epidèmia fou un fet, les Concepcionistes assistiren tothora els malalts en l'Hospital Auxiliar de Colèrics que es muntà a l'antic castell. Les religioses treballaren al costat dels doctors Jaume Font, Francesc Robert, Justí Gili, Dionís Puig, Felip Falp i Joan Casanovas, l'últim dels quals caigué contagiat i va morir el 12 de setembre. També varen fer tasques d'assistència mossèn Manuel Sans, capellà de l'Hospital, i mossèn Joan Llopis, capellà custodi de l'ermita del Vinyet.

En sessió municipal del 22 de setembre de 1854, quan l'epidèmia ja anava de baixa però encara no havia desaparegut del tot, l'ajuntament expressava "lo mucho que les merecen las personas (...) puestas al frente del Hospital auxiliar de coléricos, por el desinteresado celo, ávidos cuidados, espíritu de vigilancia y dulces consuelos que respectivamente prodigan a los infelices que atacados de la enfermedad se albergan en aquel sanitario establecimiento". I tot seguit es feien constar en acta els noms de les persones suara esmentades, "para que en todo tiempo consten quienes fueron el alivio de la humanidad pobre y desvalida en el año de 1854 en que el cólera morbo asiático ha afligido a esta Villa".

Amb la seva valenta actuació, les Concepcionistes van guanyar-se el respecte i l'estimació de tota la població. No seria pas l'última vegada, ja que el 1885, quan el còlera assotà novament la nostra vila, les religioses tornaren a posar-se a disposició de les autoritats per assistir els afectats per l'epidèmia.

Façana de l'antic Hospital, a principis del segle XX

Aquest prestigi en el camp de la caritat i de la beneficència tingué el seu paral×lel en el terreny de la docència, on es repetí la mateixa situació que anteriorment s'havia esdevingut a Mataró. Veient l'acurat ensenyament que les nenes sense recursos rebien a l'escola de les Concepcionistes, les famílies acomodades sitgetanes els confiaren també l'educació de les seves filles. El 1870, de les set monges que integraven la comunitat de Sitges, quatre es dedicaven a tasques docents. Aquell mateix any, com ja hem dit abans, es construí un nou espai per a l'ensenyament de noies a la banda de ponent, amb entrada pel baluard de Santa Caterina i pel carrer de Sant Joan. Tot sembla indicar, doncs, que l'escola anava a més cada any que passava.

En els anys noranta del passat segle, de les set escoles que hi havia a Sitges, la de les Concepcionistes era la primera en nombre d'alumnes. Concretament, l'any 1893 en tenia 179, 81 de les quals estudiaven a l'Hospital i les altres 98 en un edifici del carrer de Sant Gaudenci. En la festa escolar que es celebrà l'agost d'aquell any, i en la qual hi participaren sis de les set escoles de la vila, les alumnes de les Concepcionistes s'endugueren 23 diplomes sobre un total de 68.

El 1897 la congregació adquirí la casa Armengol, al carrer de les Parellades, i hi traslladà el col×legi. Tres anys després, les religioses demanaren permís a l'ajuntament per aixecar una capella adjacent a l'escola, la qual fou beneïda el 7 de juliol de 1902.

L'estiu de 1912 va córrer el rumor que el col×legi de les Concepcionistes aviat tancaria portes. El 15 de setembre, una antiga alumna del col×legi, emparada sota les inicials "E.S.", publicava un article a L'Eco de Sitges sota el títol "Per la cultura de Sitges". En poques ratlles, l'autora resumia clarament quin significat tenia l'escola per a tres generacions de sitgetanes:

"El Colegi de les Religioses Concepcionistes, ademés d'un centre educatiu molt respectable i necessari, és per totes nosaltres una cosa    tan estimada que no la podríem veurer desaparèixer sense que'ls ulls se'ns neguessin de llàgrimes. La marxa d'aqueixes digníssimes Religioses ens ompliría de dol el cor. Totes recordem ab veritable carinyo les moltes hores que entre elles hem passat; no sols rebérem de sos llavis les llissons qu'en la infantesa nodriren nostres inteligencies, sino que també, més tart, quant ja jovenetes entràrem en les lluites de la vida, elles ens ajudaren sempre ab sos prudents  consells que potser moltes de nosaltres hem recordat mil voltes..."

Uns mesos més tard, l'Eco confirmava la marxa de les Concepcionistes i deia que el tancament del col×legi es faria efectiu el primer de gener de 1913, com així va ser. El setmanari també afirmava que algunes de les religioses se n'anirien a l'Argentina, la qual cosa concorda amb el que hem explicat abans sobre la fundació de les primeres comunitats de la congregació al continent americà.

A partir d'aquell moment, les Concepcionistes es dedicaren exclusivament a tenir cura dels malalts i asilats de l'Hospital. D'aleshores ençà, han estat sempre al servei dels altres, i ho han fet sense demanar res a canvi.

Vestíbul del nou Hospital, on visqueren les Concepcionistes des del 1912

L'any 1942, tot just acabada la guerra civil, quan a l'Hospital hi mancava fins i tot el més elemental, el doctor Benaprès va fer una crida des de les pàgines de l'Eco per a que l'establiment rebés una subvenció oficial que li permetés sortir de la depauperada situació en què es trobava. En el seu article, que duia per títol "El Hospital, exponente de la cultura y la civilización de nuestro pueblo", el doctor Benaprès, una de les persones que més de prop va conèixer les religioses, descrivia així la incommensurable tasca que aquestes duien a terme:

"Y respecto a esas mujeres cuyo trabajo no comprendemos, ni nuestra mente puede alcanzar a comprender, porque la sensibilidad y la percepción se embotan con la visión diaria de los actos  extraordinarios, como sucede en la guerra; esas sacerdotisas de la caridad, abnegadas, sublimes en su sencillez, inocentes quizás del valor de su trabajo, en lucha constante contra el dolor y la miseria sucia y hedionda, con ese heroismo que les concede un alto valor de santidad, también necesitan de algo más que un plato, un hábito y una cama. Debemos ser humanos y comprender que ellas, como nosotros, tienen derecho a un poquitín de ese algo constituído por la satisfacción de las pequeñas necesidades que surgen a diario del vivir material, cosa deleznable, es verdad, para el que aspira solo a la recompensa eterna, pero que, indudablemente, contribuyen al encanto de la vida y, por  consiguiente, a sostener el entusiasmo para el trabajo y son como una recompensa y a la vez un acicate para el rudo batallar del día, para la ímproba faena que pesa sobre algunas de esas mujeres sin par. Y ellas no poseen casi nada. Con el egoísmo que llevamos agarrado en el alma, no vemos más que el acto que nos favorece, pero no la persona que lo ejecuta."

Afortunadament, avui dia l'Hospital es troba en una situació econòmica molt diferent. D'altra banda, Sitges ja fa molt de temps que ha deixat de ser aquella vila "perduda entre el mar i la muntaya" que esmentava Emerencià Roig. Tanmateix, les monges Concepcionistes, les monges de l'Hospital, continuen aquí, al nostre costat, renovellant diàriament l'exemple de caritat que Sor Cecília i les seves companyes van sembrar ara fa un segle i mig.

Commemoracions com aquesta no són gaire habituals, i és que hi ha molt poques coses que aguantin 150 anys amb la mateixa fermesa que el primer dia.

     

Fer-la petar. Tertúlies sitgetanes en el tombant dels segles XIX i XX

$
0
0

Antigament, quan la pressa era un concepte desconegut i les persones es prenien el temps necessari per fer qualsevol cosa -ja fos la més nímia o la més transcendental-, la tertúlia ocupava un lloc preeminent en la vida dels pobles. Que un grup d'amics es trobessin diàriament en una casa particular o en un establiment públic per fer-la petar una estona era el més normal del món; formava part dels costums quotidians de la gent i ningú no se n'estranyava.

Avui dia, la tertúlia s'ha convertit en una raresa que practiquem només de tant en tant. I quan ho fem, estem més pendents del rellotge que de la conversa, i en general no podem evitar que un cert sentiment de culpa ens envaeixi l'esperit, com si xerrar tranquil·lament al voltant d'una taula fos una prerrogativa exclusiva d'ociosos i desvagats que no tenen una altra cosa a fer.

En el segle XIX i començaments del XX, les botigues, les farmàcies i les barberies sitgetanes eren llocs de reunió i tertúlia on la gent comentava, discutia i criticava tots els afers públics i privats que s'esdevenien a la vila.

Panoràmica del passeig de la Ribera i la platja, la segona dècada del segle XX

Una de les tertúlies més heterogènies i animades que va existir fou la que en la dècada de 1880 es desenvolupava al taller del pintor Joaquim de Miró i Argenter, situat davant per davant d'on avui s'aixeca el monument al Greco.

Miró, conegut pels seus magnífics horts i marines (que el convertiren en el màxim exponent de l'Escola Luminista de Sitges), destacà així mateix per les seves idees liberals i pel seu profund anticlericalisme, confirmat en el fet que no va voler donar als seus dos fills noms de sants. Al xicot el batejà amb el nom d'un savi incomprès (Galileu) i a la noia amb el d'una flor exòtica (Hortènsia). L'afany de mostrar públicament el seu ateïsme, el portaren a protagonitzar nombroses anècdotes que avui ens fan somriure, però que en el seu temps foren motiu d'escàndol entre la societat benpensant sitgetana. Com aquella vegada que, en passar la processó del Corpus pel davant de casa seva, llençà una escombra damunt del tàlem del Santíssim, provocant l'esglai i posterior indignació dels concurrents al seguici. També es diu que, en morir, la família va ometre les seves últimes voluntats, on deixava ben clar que no volia ésser enterrat en cap recinte sagrat.

Al voltant de Miró s'aplegaven l'hisendat Salvador Vilanova i Coll, els també pintors Joan Roig i Soler i Antoni Almirall, el doctor Gaietà Benaprès, el músic Esteve Català i un tal senyor Quer. A la tertúlia es parlava de tot el diví i l'humà, i sovintejaven els torneigs d'erudició entre Miró i Vilanova, en els quals el segon sempre sortia malparat, si bé gens convençut. També era habitual fer-li la guitza al senyor Quer, que estava casat amb una ufanosa dona sitgetana molt més jove que ell. Els contertulians, sens dubte per gelosia, acostumaven a buscar-li les pessigolles amb comentaris picardiosos que l'altre suportava estoicament.

A mà esquerra del monument al Greco hi havia el taller de Joaquim de Miró

El futur metge Joan R. Benaprès, que aleshores tenia dotze o tretze anys, acompanyava sovint al seu pare a la tertúlia. A les seves impagables Memorias intrascendentes, en fa referència tot dient:"Yo, en aquell ambiente, aprendí mucho de bueno, pero también mucho de malo. El medio es peligrosísimo para niños de la edad mía. Hablaba de mujeres con desenfado, jugaba a los naipes, y blasfemaba. Mi padre, sin duda, no se daba cuenta de los progresos del chico".

Una altra tertúlia famosa que existí al Sitges vuitcentista fou la de can Xiquillo, que prengué el nom de la coneguda cansaladeria que hi havia al carrer Major cantonada amb el Cap de la Vila. El renom de can Xiquillo era degut, no tan sols a les suculentes botifarres que s'hi venien, sinó també a les animades reunions que s'hi celebraven.

Ho eren tant, que tota la gent que passava per davant de la botiga no es podia estar d'entrar-hi a fer petar la claca una estona. Lluny de molestar-los que la cansaladeria estigués sempre concorreguda d'amics i coneguts, els amos de l'establiment, en Josep Planes i Rigol i la Francesca Robert i Camps (dita popularment laXica de can Xiquillo), feien tot el possible perquè els contertulians es trobessin a gust. Per això, quan arribava l'estiu, col·locaven davant de la botiga una vela que anava de banda a banda del carrer i que ajudava a pal·liar la xafogor pròpia de l'estació.


Can Xiquillo, amb un grup de gent a la porta, cap a 1910-1915

Les entretingudes tertúlies de can Xiquillo van inspirar a l'escriptor vilanoví Francesc de Sales Vidal i Torrent el sainet costumista La Malvasia de Sitges (1866), on s'explica la història d'una noia a qui la seva mare vol casar amb un americano tornat de Cuba, vell, carregat de diners i que parla un castellà inintel·ligible. Però la noia no en vol saber res perquè s'estima un xicot del poble encara que no tingui ni un ral. Al final, tot acaba bé: l'amor que es professen la Mariona i en Rafalet pot més que els pistrincs de Don Salvadó, que opta per tornar a les Antilles perquè allí tothom el tracta de senyor.

                            "Y yo á América, porqué
                            allá estoy mucho mejó;
                            me yaman ñó Salvaó,
                            y me yaman su mercé."

L'època daurada de la tertúlia coincidí amb l'arribada a Sitges de Santiago Rusiñol. El senyor del Cau féu una gran amistat amb els Planes i quan passava una temporada aquí acostumava a deixar-se caure per can Xiquillo a l'entrada de fosc. Allí coincidia amb en Panxito Bartés, en Josep Díaz (dit en Menut), en Telesfor Monfort, en Miquel Parcerisas, en Josep Grau (dit en Perla), en Josep Planes i Robert -el fill dels amos- i altres habituals de la casa. A vegades, en Rusiñol arribava acompanyat de Miquel Utrillo, Ramon Casas o Arcadi Mas i Fondevila. Llavors els artistes embadalien els seus amics sitgetans explicant-los els seus recents viatges a París, Granada o Mallorca.


Un transitat i endiumenjat Cap de la Vila, a principis del segle XX 
Els dies que en Rusiñol estava especialment inspirat, els contertulians es feien un panxó de riure amb les seves facècies. A vegades el pintor treia a ballar la Xica i junts improvisaven els passos d'alguna coneguda americana al bell mig de la botiga; en altres ocasions es col·locava rere el taulell i, amb posat greu i solemne, començava a despatxar botifarres i arengades als clients que hi anaven a comprar, els quals quedaven ben parats de veure tot un artista de la seva reputació convertit en un prosaic botiguer. Potser fou entre les quatre parets d'aquell atípic establiment on els membres de la companyia teatral "Lo Rebrot" animaren Rusiñol perquè actués en alguna de les seves funcions d'aficionats (se sap que va intervenir en Cinc minuts fora del món, Gelos d'un reii El cantador).

Un altre dels parroquians de la tertúlia de can Xiquillo era en Gaietà Riera, conegut per tothom com a Tano, que sempre vestia pantaló negre amb voraviu de seda. Fumador empedreït, en Tanotan sols gastava un parell de mistos al dia, que li servien per encendre els primers cigars del matí i de la tarda, respectivament. Quan acabava de fumar-se un cigar, n'encenia un altre amb la burilla de l'anterior i així successivament, fins que era l'hora d'anar a sopar.

Del conjunt de tertúlies que existiren a Sitges entre 1880 i 1936, n'hi hagué una que cal escriure amb majúscules perquè representa el paradigma del que entenem per tertúlia. Els protagonistes només eren tres: el doctor Joan R. Benaprès, l'advocat Bonaventura Julià i el barber-jardiner Salvador Robert Raventós; però el rècord que establiren encara no l'ha superat ningú. Al llarg de vint-i-sis anys seguits (de 1908 a 1934), aquests tres personatges singulars es van reunirdiàriament a casa del primer de deu a dotze de la nit. Ni la pluja ni el fred no van impedir mai que un d'ells faltés a la cita.

El doctor Benaprès, Salvador Robert i Bonaventura Julià,
als jardins de Terramar el 1930

Quan va morir Bonaventura Julià, la primavera de 1942, el doctor Benaprès publicà un article memorable, titulat precisament "La tertulia", en el qual narrava fil per randa la successió d'escenes que precedien a la trobada quotidiana. El ritual començava inva-riablement al cafè del Retiro, on Julià i Robert es trobaven passats dos quarts de deu de la nit.

"Al sonar las 10, Juliá y Robert se levantaban automáticamente de la silla en la mesa donde habían tomado su café, y pausadamente, como quien no le importa ser observado, salían de local guardando la misma formación: Juliá delante y Robert detrás, seguidos por las curiosas miradas de los concurrentes que se decían en voz baja, al ver que se alejaban:'Van a la tertulia'. !Oh, la tertulia! Nombre evocativo de toda una época, símbolo, para muchos, de intriga política, de tenebrosas maquinaciones(...) Al poco tiempo sonaba el timbre de la puerta del cancel. Corría presurosa la muchacha a la llamada, un llamar dulce y discreto, que le era conocido, y breves momentos después veíamos avanzar por el vestíbulo que da acceso al comedor íntimo de mi casa, envueltos en la semioscuridad de la habitación, dos hombres cuyo recuerdo nos hace ahora desfallecer de añoranza: el más viejo delante[Julià], abriendo la marcha, ligeramente inclinado el busto, no tanto por la edad, como por el uso constante que hacía de la cortesía, y quizás... un poco también por la costumbre de hablar por la rejilla de los despachos oficiales, avanzando a pasos cortos y acelerados, como quien lleva prisa para llegar al lugar deseado; y el otro [Robert], a cierta distancia, rezagándose, pues siempre fueron los pies callosos y la magnitud de su alma, el tormento de su vida.

Antes habían dejado su hongo y su chambergo, colgados de la percha del recibidor, porque ni la confianza, ni la intimidad abrieron brecha jamás en su educación, de puro abolengo en el uno, avezados ambos al trato de gente bien; daban las buenas noches y cada uno se sentaba en la butaca que para ellos solíamos tener reservada (...)".


Una altra imatge dels tres amics, feta al mateix indret i a la mateixa època

Quan va morir Salvador Robert, el 1934, la tertúlia patí una fractura irreparable. Segons diu el doctor Benaprès al seu escrit, durant moltes nits ell i Julià, acovardits, es recolliren en la intimitat del menjador parlant poc i en veu baixa. La mort els havia fregat deixant-los una sensació de fred a l'ànima. Dotze anys després, amb el traspàs de Bonaventura Julià, la tertúlia s'esmicolà definitivament. El doctor Benaprès es quedà sol i va comprendre, "por primera vez en la vida, la tragedia del hombre que sobrevive mucho tiempo a los seres que ha querido".
      
Una altra tertúlia famosa que existí al Sitges de tombant de segle fou la tertúlia de l'Esquitx, que va néixer cap al 1889-90 i va durar fins a l'estiu de 1908. Ubicat al carrer de Jesús cantonada amb el Cap de la Vila (on avui hi ha Caixa Penedès), en els baixos d'un edifici propietat de Cristòfol Soler Roig, l'Esquitx era mig entrada, mig botiga. En el seu reduït interior hi havia sis cadires per banda, cap d'igual, però arrenglerades totes amb ordre de simètric reglament. Al fons hi havia una porteta excusada, que donava a un altre quartet més excusat encara. Per tot element decoratiu hi havia un penja-robes de ferro que omplia un racó de paret, i l'únic tresor que s'hi podia trobar eren alguns diaris escampats damunt les cadires.

El Cap de la Vila abans de la reforma urbanística. L'Esquitx estava
situat a la tercera porta que es veu a mà dreta, a l'inici del carrer de Jesús
Segons explicava Rafael Casanova en un article aparegut a El Eco de Sitgesel 26 de març de 1944, eren assidus concurrents a les reunions de l'Esquitx els senyors Cristòfol Soler Roig, Miquel Riera Matas, Antoni Catasús, Jaume Oller Gibert, Rafael Llopart, Gaietà Benaprès, Bonaventura Julià, Joan Jacas Duran, Josep Soler Cartró, Josep Ferrer Torralbas i Ramon Montaner (àlies el Federal). De vegades, s'afegien a la tertúlia, alguns americanos acabats d'arribar de les Antilles, els quals vestien immaculats vestits blancs i parlaven un català cubanitzat, acabant sempre les seves frases amb l'afegitó "como no!".

El veterà col·laborador de l'Eco explica, així mateix, que l'original nom fou degut a una espontània exclamació de l'esposa de Jaume Oller que, en veure un dia el local, va dir: "Però, què és això tan petit? Si sembla un esquitx!". A les reunions de l'Esquitx es comentaven, "con toda sal y pimienta", les novetats de cada dia, ja fossin públiques o privades. La política municipal i les estrenes teatrals ocupaven gran part de les converses; es deien fàstics d'aquest o d'aquell altre regidor, però també es parlava del temps, de faldilles i, quan n'era l'època, dels paranys per a ocells.

El juliol de 1905, l'Eco notificava que s'havia reformat l'Esquitx: "ha sido dotado de un arrimadero de azulejos y decorado con pinturas de tonos claros". Tres anys més tard, el 9 d'agost de 1908, el mateix rotatiu signava l'acta de defunció de la tertúlia, tot dient: "En aquel saloncito, dedicado a la chismografía de buena ley, penetrará muy pronto la prosa metalizada con la venta de calzado y otros artículos...". Uns quants dies després, obria al públic una botiga de joguets, pisa, objectes de vidre i calçat a mida, a càrrec de Francesc Bartés Bóta, que poc abans havia deixat de ser el carter de la vila (càrrec que exercia des de 1892).

El Cap de la Vila ja reformat, amb la casa del Rellotge tot just acabada de
construir (1915). L'edifici que havia allotjat la tertúlia continuava igual
El 1915, quan la tertúlia ja feia set anys que havia desaparegut, es publicà a l'Eco un article titulat "Ofrena a l'Esquitx" i que signava un tal "Tremontana". L'escrit era dedicat "als socis que foren i ens deixaren per sempre". Aleshores ja havien traspassat Cristòfol Soler, Miquel Riera i Gaietà Benaprès. "Tremontana" es lamentava que ningú ja no recordés l'Esquitx i acabava el seu article amb aquestes tètriques paraules: "cada toc de funeral es la cadira sobrera i una candeleta encesa amb claror d'esfereïment pels que queden i així poc a poquet, d'un a l'altre, obeint un crit d'alerta, aquells homes tan volguts han emigrat de la terra".

Naturalment, al marge d'aquestes, n'hi hagué moltes altres, de tertúlies, però sens dubte les que hem esmentat foren algunes de les més representatives i de les quals, també, n'ha quedat constància escrita.

NOTA:
Aquest text fou publicat per primera vegada en quatre articles apareguts a L'Eco de Sitges els dies 30 de setembre, 7 i 28 d'octubre, i 4 de novembre de l'any 2000. L'autor a penes ha retocat el text original.

Història atzarosa d'una estàtua. El monument al Doctor Robert

$
0
0


Instantània de la inauguració del monument al Dr. Robert, el 23 d'agost del 1907
(foto extreta del blog "El Sitges que estimo", de Josep Maria Alegre)

La mort sobtada del doctor Bartomeu Robert i Yarzábal, la nit del 10 d'abril de 1902, trasbalsà enormement la societat catalana. La trasbalsà tant com dos mesos justos després ho faria la mort d'un altre català il·lustre, Jacint Verdaguer. Curiosament, mossèn Cinto era pacient del doctor Robert i aquest l'anà a visitar el mateix vespre que va morir. El doctor Robert abandonà el domicili de Verdaguer a quarts de deu i, després de passar per casa seva a canviar-se de roba, es dirigí al restaurant Pince, del carrer de Ferran, on aquella nit els companys del Cos Mèdic Municipal li dedicaven un sopar d’homenatge en el decurs del seu banquet anual.


A l'hora dels brindis, un cop havien parlat ja diversos metges, el doctor Robert s'aixecà per fer la cloenda del banquet. Tot just començat el seu parlament, el doctor va caure al terra víctima d'una angina de pit. Segons La Vanguardia de l’endemà, les seves últimes paraules foren: “Cuando es el cerebro el que dicta mis palabras, puedo fácilmente dominarme, pero a vosotros, queridos compañeros, os hablo con el corazón, y éste nunca fue ordenado en sus ímpetus y...”.  Malgrat que se li practicaren algunes sagnies, tot fou debades: el pols de Robert disminuí amb celeritat i els seus companys de professió s'adonaren que el desenllaç seria fatal. A dos quarts de dotze, tothom es resignà a declarar que havia mort i el cadàver fou traslladat al seu domicili, on es desfermaren les escenes de dolor: “sus hijas se arrojaron sobre el cadáver y costó grandes esfuerzos separarlas de él y tranquilizarlas”.



Un moment de l'enterrament al seu pas del
pla de la Boqueria
Un enterrament multitudinari

L'enterrament del doctor Robert tingué lloc el 13 d'abril i es convertí en una imponent manifestació de dol. Els barcelonins sortiren al carrer a tributar l’últim adéu a uns dels seus exalcaldes més estimats. “La plaza de la Paz estaba literalmente llena de gente, de coche y tranvías detenidos, y en la estatua de Colón habíanse situado muchísimas personas aprovechando los salientes del monumento”. La crònica de La Vanguardia afegia que el fèretre havia estat conduit per metges municipals i estudiants de medicina, i que hi anaven una dotzena de cotxes fúnebres plens de corones. Entre aquestes, n’hi havia una de l'Ajuntament de Sitges i una altra de l'Agrupació Catalanista local i del Baluard de Sitges.

Aquest setmanari relatà el sepeli amb les següents paraules: "A pesar de que durant el matí va plourer copiosament, una immensa gernació se situà devant del domicili del doctor Robert, esperant acompanyar el seu cadaver fins a la darrera estada. Els fanals per on tenia de passar la comitiva estaven encesos i endolats, lo que donava una nota patética que imposava. Per tota les Ramblas fins a la porta de la Pau s'hi havia format dues compactes masses de persones, que despreciant la pluja, esperavan el pas del cadaver. Les botigues estaven tancades amb uns lletreros que deien: 'Tancat com a homenatge al doctor Robert", y en molts balcons hi havia colgaduras negras en senyal de dol; i a tot arreu, balcons, finestres, terrats, per la via publica, una concurrencia grandiosa".

Crida publicada al setmanari Baluard de Sitges el 20 d'abril del 1902

A l'enterrament hi assistiren l'alcalde de Sitges, el doctor Gaietà Benaprès –amic personal del finat– i els regidors Antoni Catasús, Manuel Coll, Salvador Robert i Francesc Concabella. Els acompanyaven el jutge municipal, Rafael Llopis, el secretari de la corporació, Bonaventura Julià, i diversos prohoms locals, entre els quals l'exalcalde Miquel Ribas, l'americanoRafael Llopart i el pintor Arcadi Mas i Fondevila.

Les tres setmanes següents al traspàs del doctor Robert, els dos periòdics sitgetans anaven plens de panegírics i de lloances envers el metge desaparegut, tot recordant els seus lligams amb la vila. El 13 d'abril, El Eco de Sitges obria la seva edició amb un article  presidit per un dibuix de Robert emmarcat en negre i sota el títol "Ha muerto". Per la seva banda, Baluard de Sitges publicava a tota pàgina una grandiosa esquela, al peu de la qual constava que el cardenal-bisbe de Barcelona concediria 100 dies d'indulgència a tots aquells fidels que oferissin una missa, una oració o una jaculatòria en sufragi de l'ànima del difunt. A les pàgines següents, el setmanari reproduïa alguns articles sobre les circumstàncies de la mort i l'enterrament.


La setmana següent, els dos setmanaris li dedicaren sengles números monogràfics, amb multitud d'escrits i diverses fotografies. Hi havia articles, entre d’altres, de Rita Benaprès, Gonçal Masó Golferichs, Salvador Olivella, Sebastià Sans i Bori, Josep Planes i Robert i Bartomeu Misas. Altrament, ambdós rotatius anunciaven que l'endemà mateix de la mort del doctor Robert s'havia convocat un ple municipal extraordinari i que el consistori havia decidit iniciar una suscripció pública per a aixecar-li un monument en el passeig que duia el seu nom, per la qual cosa aviat seria convocada una reunió popular per tal d'explicar l'organització que permetria dur a la pràctica el projecte.

El 21 d'abril tingué lloc la reunió, en el decurs de la qual es llegí una al·locució on es lloaven els mèrits polítics, científics i humans del doctor Robert, s'explicava el sotrac que havia significat la seva mort i es recordava la munificència que havia demostrat en sufragar el saló de plens, com a agraïment per haver estat nomenat Fill Predilecte de la vila tres anys enrere. L'al·locució també consignava que s'havien constituït diverses comissions amb l'objectiu exprés de recaptar fons de cara a erigir-li un monument que servís de record per als contemporanis que l'havien conegut i també per a les futures generacions.


Tomba del Dr. Robert al cementiri de Montjuïc

De l'entusiasme a la desídia

La comissió de Sitges o comissió central la formaven l'alcalde de Sitges, Gaietà Benaprès, el rector Josep Bricullé, el jutge municipal Rafael Llopis, Francesc Batlle pel Retiro, Felip Font pel Prado, Bartomeu Misas per l'Agrupació Catalanista, i Bartomeu Carbonell pel Foment Sitgetà. La de Barcelona era integrada per persones d'indubtable solvència econòmica i que ja havien demostrat la seva bona disposició en ocasions anteriors. També es designaren comissions a L'Havana, Santiago de Cuba, Guantánamo i Manzanillo, en les quals quedaren incorporats alguns importants americanos sitgetans, com per exemple Cristòfol Brauet, accionista principal de la casa "C. Brauet i Cia", o Carles Vidal, soci gerent de "La California", dedicada a la comercialització de robes i teixits.


Escrit publicat a Baluard de Sitges
el 20 d'abril del 1902
Paral·lelament a l'organització de les comissions tingueren lloc a Barcelona i a Sitges els solemnes funerals en memòria del doctor Robert. Els de Barcelona es celebraren a la parròquia de Sant Agustí el dia 22 d'abril. Vuit dies més tard, es celebraren els funerals de Sitges. L'oració fúnebre fou encarregada per les autoritats sitgetanes al prevere i poeta Josep Cardona Agut, i a la cerimònia hi assistiren el germà, les filles i els gendres de Bartomeu Robert. El cronista de l'Eco ressenyà que, "tanto los oficios, como las misas, dedicados como pios sufragios para el alma del doctor Robert, deben considerarse suntuosísimos como apenas se hayan visto otros iguales en nuestra parroquia". L'oració fúnebre fou també d'allò més lluïda. No és estrany, doncs, que unes setmanes després, l'Eco la regalés en forma d'opuscle als seus subscriptors.

Però no tot eren detalls desinteressats. També hi havia qui, sense renunciar al patriotisme, intentava de treure'n algun profit. El doctor Robert ben aviat es va convertir en un souvenir. I no em refereixo només a les clàssiques postals-recordatoris. L'11 de maig l'Eco feia saber que "las tiendas de la calle Mayor La Perla y la de don Francisco Ferret han puesto a la venta unos artísticos ceniceros de metal con el busto del doctor Robert a 2 ptas uno". Poc després, el mateix setmanari deia haber rebut "del laureado escultor D. José Pagés Horta un busto del inolvidable patricio doctor Robert, de muy exacto parecido"; el preu de cada bust era de 7 pts.

Mentrestant, començaren a fer-se públiques les subscripcions pro-monument. El 4 de maig, Baluard publicava la primera llista dels diners recaptats per la comissió de Barcelona. L'encapçalaven cinc noms de pes: Aleix Vidal-Quadras i Ramon, que donà 1.000 pessetes, i Eusebi Güell, Estanislau Planàs, Rafael Llopart i Pere Catasús, que donaren cadascun 500 pessetes. Per tenir una idea aproximada del que significà l'aportació d'aquests personatges, direm que entre tots cinc abonaren més del 12 per 100 del total que finalment es recaptà.  I és que la comissió de Barcelona fou, amb molta diferència, la que més diners recollí per a la construcció del monument.

En les setmanes següents, tant l'Eco com el Baluard continuaren publicant les llistes de subscriptors. Tanmateix, l'entusiasme inicial anà decaiguent poc a poc fins que, amb l'arribada de l'estiu i la proximitat de la Festa Major, el projecte caigué una mica en l'oblit. Repassant la premsa d'aquells anys, hom comprova que entre la tardor de 1902 i l'estiu de 1903 a penes es parla d'aquell projecte que tant d'entusiasme havia despertat inicialment.


El Doctor Robert cap al 1899-1900 (Josep Domínguez / AFB)
Després de gairebé un any sense dir quasi res sobre el tema, el 23 d'agost de 1903 l’Eco assenyalava que, aprofitant que es trobaven a Sitges alguns membres de les comissions de Barcelona, Guántanamo i Santiago de Cuba, l'alcalde Gaietà Benaprès havia convocat una reunió el dia 19 per tal de decidir diversos acords. El primer que es va fer fou detallar l'estat de comptes de les diverses suscripcions. Segons aquest estat de comptes, a Sitges s'havien recaptat 3.997,25 pts i estaven pendents de pagament 1.272,50 pts més.

Tot seguit, la comissió va debatre extensament sobre l'emplaçament del monument, la confecció dels plànols i la designació dels facultatius que havien d'encarregar-se'n. l tema de l'emplaçament quedà desvetllat tres mesos més tard. El 22 de novembre, l'Eco deia que el monument es faria a la plaça de l'Ajuntament, no a la Ribera, i afegia que la seva construcció aniria lligada "a la realización de una mejora urbana de trascendencia".


L’opinió d’un mestre

Poc després, el dia de Nadal d'aquell mateix 1903, Vicenç Fornells, mestre titular de l'escola pública, donava la seva opinió, des de les dues tribunes periodístiques sitgetanes, sobre què caldria fer amb els diners recaptats. 


Fragment de l'escrit de V. Fornells publicat a
Baluard de Sitges el 25 de desembre del 1903

Fornells creia que el monument al doctor Robert que es s'aixecaria a Sitges no podria competir en sumptuositat amb el de Barcelona. Per tant, ell es preguntava si no seria millor destinar els diners recollits per les diferents comissions a edificar unes escoles en honor de Robert, "con lo cual, resultaría doblemente honrado el que fue insigne maestro". Fornells acabava el seu escrit dient: "creo que nadie dará una interpretación torcida a mi idea, pues no se trata de regatear una estatua al gran patricio, que sobradamente se la tiene merecida; al contrario, mi propósito tiene por objeto un fin noble, esto es, que la figura de aquél sea colocada en el centro del altar de un templo destinado a la educación de la niñez para así perpetuar y enaltecer más y más la memoria del que sólo vivió para la ciencia y para sembrar bien".

Retrat del Doctor Robert per Ramon Casas
(publicat a Pèl i Ploma el 1900, detall) 
Indubtablement, la idea era bona, sobretot si tenim en compte la situació precària en què es trobaven les Escoles de la Vila. Però com tothom sap, el primer col·legi públic de nova planta no es construí fins molts anys més tard, quan el 1960 fou inaugurat el que avui és l'Escola Esteve Barrachina. No cal dir, doncs, que la proposta de Fornells "cayó en saco roto", com diuen els castellans. De fet, Baluard, quan li publicà l'article, ja va expressar que, tot i ser molt digne, no es feia en absolut solidari amb el projecte del mestre.

Mentrestant, la situació política sitgetana havia fet un tomb de 180 graus. Després de les eleccions de novembre de 1903, el grup del Prado havia assolit el poder després d'una dècada d'ajuntaments retiristes. Gaietà Benaprès, alcalde durant el bienni 1902-1903 i un dels principals impulsors del monument a Robert, passà a l'oposició. I el seu lloc l'ocupà Francesc Batlle, que assolí la vara consistorial gràcies al suport de destacats pradistes, com Bartomeu Misas -llavors president del casinet de Dalt- i de Joan Marsal, que foren escollits primer i segon tinent d'alcalde, respectivament.

L'etapa que s'obrí l'1 de gener de 1904 fins al 31 de desembre de 1909 fou de les més enrarides, políticament parlant, amb esdeveniments que avui són impensables, tot i que darrerament n'estem veient de tots colors i ja res no ens espanta. Entre altres coses, el nou equip de govern dirigit "de facto" per Misas i Marsal provocà la destitució del secretari municipal, Bonaventura Julià, encetant-se així un dels afers polític-administratius més enrevessats de la política sitgetana del passat segle. El contenciós obert entre Julià i els seus enemics es prolongà per espai de dues dècades i fou tema de debat constant a la premsa local d'aquells anys.


La lenta represa del projecte

Vist tot això, no és estrany que el monument al doctor Robert s'anés posposant. Després de gairebé un any d'insults creuats entre els redactors del Baluard i els de l'Eco, a finals de 1904 els dos rotatius tornaren a donar notícies sobre el projecte. El novembre d’aquell any els sitgetans s'assabentaven que s'havien fet gestions per a adquirir la casa de can Puig de Galup i que s'havia delegat en Francesc Robert i Yarzábal –germà del doctor Robert– i l'escultor Josep Reynés –autor, el 1898, del monument al Greco– perquè estudiessin "la manera de emplazar en el sitio indicado dicho monumento y de conseguir su realización bajo un presupuesto en modo alguno superior a lo recaudado".


Can Puig de Galup en uns instantània de la Festa Major del 1899, la mateixa Festa Major
en què el Doctor Robert fou nomenat Fill Predilecte de Sitges pel consistori presidit per Miquel Ribas

El 10 de gener de 1905 l'ajuntament comprava, per 8.000 pessetes, can Puig de Galup amb la idea d'enderrocar l'edifici i habilitar l'espai per al monument. El mes de febrer, l'escultor Reynés presentava a la comissió un primer esbós del monument, en què es veia l'il·lustre patrici "sentado sobre una de las peñas de la Punta en actitud de contemplar el mar, vistiendo traje de calle con sombrero hongo" (El Eco de Sitges, 25-II-1905).


L'escultor Josep Reynés vist per R. Casas (detall)
A principis de maig, el mateix setmanari informava que un dels seus redactors havia estat a l'estudi d'en Reynés i havia vist el projecte en fang del monument. La crònica es desfeia en elogis ditiràmbics. Després d’afirmar que "el señor Reynés ha conseguido imprimir al barro inanimado los rasgos salientes de la fisonomía del Dr. Robert, ha velado su vista con aquella alucinación de su excepcional mirada, ha tratado el ropaje con verdadera espontaneidad en sus pliegues”, continuava amb aquestes paraules: "El artista nos presenta al Hijo Predilecto de Sitges escuchando familiarmente la narración local de un suceso patriótico, la consulta inesperada de un cliente o el recuerdo de un episodio de su edad primera. Sentado sobre peñascos de nuestra costa, delata su mirada en todas direcciones, como si quisiera saturarse de aires purísimos que le brinda el Mediterráneo o le envía la montaña. Viste modesto traje de calle para demostrar que sólo cabe aquí festejar al cariñoso amigo de cuantos lo trataron, antes y después de su gran nombre como médico, como catedrático y como político" (El Eco de Sitges, 5-V-1905). Com es pot comprovar, en l'espai d'aquests dos mesos i mig es descartà (afortunadament) la idea de cofar el doctor amb un "sombrero hongo".

El monument poc després de ser inaugurat
(Foto extreta del blog "El Sitges d'abans",
d'Ignasi Rubí)
Tot semblava encarrilat perquè el projecte esdevingués una realitat en una data molt propera. Tanmateix, a partir del maig de 1905, la cosa s'aturà novament de manera inexplicable. Més de mig any després, el gener de 1906, l'Eco es queixava de la tardança del projecte, tot i que Reynés ja feia temps que tenia acabats els treballs. El mes següent, el setmanari atacava altra volta l'equip de govern, dient que els fons recollits estaven en mans de l'alcaldia des de feia anys. L'ajuntament i el seu alcalde, Francesc Batlle, negaren les acusacions del setmanari.


La inauguració i la demanda de Reynés 

Acabà l'any 1906 i començà el 1907, i amb ell els treballs de cimentació del pedestal, així com la neteja del tros de paret de l'església parroquial que havia quedat al descobert en aterrar-se can Puig de Galup. El 13 d'abril l'Eco tornava a la càrrega i bescantava l'ajuntament perquè encara no havia culminat el projecte. Segons el setmanari, l'estàtua feia anys que era feta, però fins a la data havien resultats inútils les gestions que havia fet Reynés per traslladar-la a Sitges. Altrament, no hi havia pedestal. La crònica de l'Eco, escrita amb pòlvora, acabava amb una frase contundent i plena de mala llet sobre la desídia i la lentitud del governants locals: "Decididamente, si nuestros ediles fueran hembras, se les morirían los hijos en la barriga".

L'escrit de l'Eco deuria ferir l'orgull de l'alcalde i els regidors de la majoria, perquè pocs dies després s'enllestí el pedestal i a finals del mes d'abril quedà col·locada l'estàtua del doctor Robert, que va rebre elogis quasi unànimes malgrat la seva modernitat -modernitat que, encara avui, té plena vigència.

Una altra imatge del monument, cap al 1907-1908
Amb l'estàtua col·locada, ja només calia triar el dia de la inauguració, que tothom preveia proper. Tanmateix, per no trencar el costum, l'equip de govern tornà a badar i l'Eco, per enèsima vegada, li picà novament la cresta. Perquè no es fes malbé l'estàtua, se la cobrí amb un llençol, que la tapà durant diverses setmanes. Arribades les calors de juliol, l'Eco, publicà una nota on feia parlar l'estàtua del prohom, bo i dient que "nos suplica que elevemos su queja a quien corresponda para que sin pérdida de tiempo se la descubra, pues en estos días calurosos está asfixiándose entre sus blancas envolturas...”

Fou el penúltim tret que l'Eco etzibà als seus enemics polítics. L'últim es va poder llegir l'1 de setembre de 1907, en la ressenya de la inauguració del monument, celebrada el 23 d'agost anterior. L'article el va escriure T.V.O. -és a dir, Bonaventura Julià- i en ell no s'estalviaven crítiques a les irregularitats que havia patit tot el procés des que cinc anys i mig abans s'havia decidit erigir un monument al doctor Robert.

Ja per acabar només caldria afegir que, poques setmanés després, l'escultor Reynés entaulà una demanda contra l'ajuntament de Sitges perquè aquest no li havia abonat l'últim termini pactat. Al final el problema es solucionà gràcies a la intervenció de Francesc Robert, germà del doctor Robert, que va prometre que el deute seria pagat abans d'un any.

I fins aquí l'atzarosa història de la construcció del monument al doctor Robert, testimoni privilegiat de sortides d'ofici, enterraments, casoris, manifestacions i secrets consistorials. Si les estàtues parlessin, la del doctor Robert tindria moltes coses a dir.


El Doctor Robert dalt del seu pedestal, en una fotografia de Joan Puig Mestre

NOTA: Aquest article és un "refregit" de dos textos escrits fa força anys. D'una banda, el publicat al Diari de Vilanova l'any 2006, i de l'altra, la conferència pronunciada el juliol del 2002 dins el cicle "La peça del mes", organitzat pel Consorci del Patrimoni de Sitges.






Viewing all 67 articles
Browse latest View live